Теми статей
Обрати теми

Загальновиробничі витрати: альтернатива

Редакція ПК
Відповідь на запитання

ЗАГАЛЬНОВИРОБНИЧІ ВИТРАТИ: АЛЬТЕРНАТИВА

 

Якщо виробниче підприємство використовує у бухобліку альтернативний метод віднесення загальновиробничих витрат на витрати періоду, то чи можна не включати такі витрати до собівартості й у податковому обліку?

 

Після нещодавніх змін, унесених до ПК Законом № 3609, загальновиробничі витрати (ЗВВ) виявилися включеними до собівартості.

Проте в п. 138.8 ПК зроблено це із прямим відсиланням до П(С)БО: до собівартості відносяться «загальновиробничі витрати, які відносяться на собівартість виготовлених та реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку».

У цьому випадку ключовим бухстандартом є П(С)БО 16.

З 2011 року П(С)БО 16 передбачає два варіанти ведення обліку ЗВВ:

— базовий — із включенням ЗВВ до складу собівартості, і

— альтернативний — без включення ЗВВ до складу собівартості.

Таким чином, підприємство, маючи право вибору, може вести бухоблік ЗВВ за альтернативним методом. Зазвичай відповідний вибір фіксується наказом про облікову політику.

Це означає, що в принципі формулювання п. 138.8 ПК, яке апелює до П(С)БО, допускає можливість використання у податковому обліку як базового, так і альтернативного методу обліку ЗВВ.

Але супротивники цієї точки зору вважають, що формулювання п. 138.8 ПК «загальновиробничі витрати, які відносяться на собівартість виготовлених та реалізованих товарів» вказує на те, що ЗВВ усе ж повинні у податковому обліку відноситися на собівартість. Інакше кажучи, застосування альтернативного варіанта обліку ЗВВ у податковому обліку не дозволене.

Як тлумачитимуть норму п. 138.8 ПК податківці — поки невідомо.

Це стане відомим після того, як вони перекроять форму декларації з податку на прибуток. Якщо податківці вважатимуть застосування у податковому обліку альтернативного методу обліку ЗВВ допустимим, то у декларації для ЗВВ мають бути приготовані два місця: перше — у складі собівартості (для тих, хто дотримується базового підходу), друге — поза собівартістю (для тих, хто схильний до альтернативного варіанта).

Поживемо — побачимо.

 

Іван Чалий

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі