Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ПК
Новини

Змінено порядок індексації грошових доходів громадян

КМУ постановою від 13.06.2012 р. № 526 уніс корективи до Порядку індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою від 17.07.2003 р. № 1078.

Зокрема:

1. Змінено механізм проведення індексації в разі підвищення зарплати. Місяць підвищення заробітної плати (не має значення наскільки) завжди буде базовим. У новій редакції викладено приклад проведення індексації при підвищенні доходів (додаток 4 до Порядку № 1078).

2. Закріплено порядок індексації заробітної плати новоприйнятих працівників. Обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації заробітної плати новоприйнятих працівників здійснюється з місяця прийому працівника на роботу.

3. Установлено особливості проведення індексації грошових доходів для осіб, яких було переведено на іншу роботу або на інше підприємство. Так, у місяці, в якому відбулися зазначені зміни, сума індексації зберігається, якщо сума збільшення заробітної плати менша, ніж сума індексації, яка повинна нараховуватися за відповідний місяць. Якщо сума збільшення заробітної плати більша, ніж сума індексації, яка повинна нараховуватися за відповідний місяць, такий місяць вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації.

4. Деякі зміни відбулися в порядку проведення індексації у випадках, коли працівник одночасно із заробітною платою отримує стипендію або пенсію.

Проте говорити про те, що механізм індексації став «прозорішим» чи покращав, не доводиться. Низка норм вимагає додаткових роз'яснень від фахівців Мінсоцполітики, які ми обов'язково висвітимо на сторінках нашої газети.

Зміни набудуть чинності з дати опублікування постанови № 526.

 

Використовувати факсиміле для підписання податкової декларації не можна

У листі від 14.03.2012 р. № 9499/К/10-1115/1139 ДПСУ зазначила, що згідно з абз. 2 п.п. 48.5.1 ст. 48 ПК достатнім підтвердженням дійсності документа податкової звітності є наявність оригіналу підпису уповноваженої особи на документі в паперовій формі або наявність в електронному документі електронного цифрового підпису платника податку.

Таким чином, положеннями Податкового кодексу не дозволяється платникам податків використовувати факсиміле для підписання податкової декларації.

 

Екологічний податок за побутові відходи

У листі від 15.05.2012 р. № 13743/7/15-2117 ДПСУ роз'яснила деякі питання застосування Узагальнюючої податкової консультації з екологічного податку, що справляється за розміщення побутових відходів, затвердженої наказом ДПСУ від 16.12.2011 р. № 258. Нагадаємо, що в Узагальнюючій податковій консультації податківці зазначили, що платниками екологічного податку за розміщення побутових відходів є тільки ті суб'єкти господарювання, які розміщують їх у спеціально відведених для цього місцях та об'єктах, на використання яких отримано відповідний дозвіл спеціально уповноваженого органу центральної виконавчої влади з питань охорони навколишнього природного середовища або його органів на місцях.

У листі ДПСУ зазначила, що:

1. Узагальнююча податкова консультація застосовується, починаючи з 01.01.2011 р. Таким чином, ті суб'єкти господарювання, в діяльності яких тільки утворювалися побутові відходи, не є платниками екологічного податку, починаючи з 01.01.2011 р.

2. Узагальнююча консультація стосується виключно побутових відходів.

3. Суб'єкти господарювання, які раніше подали декларації з екологічного податку, мають право уточнити свої раніше нараховані зобов'язання з екоподатку і повернути надмірно сплачені суми. Уточнення податкових зобов'язань здійснюється шляхом подання уточнюючих податкових декларацій або у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого помилки було самостійно виявлено. Повернути помилково або надмірно сплачений екологічний податок платник податку може шляхом подання органу ДПС за місцем перебування на податковому обліку заяви в довільній формі.

4. Скасувати податкове повідомлення-рішення про застосування штрафних (фінансових) санкцій за неподання або несвоєчасне подання податкових декларацій з екоподатку за тимчасове розміщення побутових відходів за минулі періоди та повернути сплачені суми суб'єкт господарювання може тільки шляхом оскарження такого рішення в адміністративному або судовому порядку.

 

Довідку про відсутність податкового боргу можна замовити on-line

За інформацією Прес-служби ДПСУ, розміщеною на офіційному сайті ДПСУ (www.sts.gov.ua), віднині платники податків, які звітують в електронному вигляді, зможуть замовити довідку про відсутність заборгованості за податками та зборами, не відвідуючи податкову інспекцію.

У запиті, що формується відповідно до електронного формату (J1300301) і надсилається на Інформаційний портал органів ДПС України, платнику податків необхідно зазначити спосіб отримання Довідки (електронний або письмовий).

Залежно від обраного способу отримання Довідки, платнику податків, який не має заборгованості з того чи іншого податку чи збору, засобами електронного зв'язку надсилається довідка в електронному вигляді (J1400301) або інформаційне повідомлення у вигляді квитанції від інспектора ДПС про стан розгляду довідки за місцем обліку.

 

Наявність прокреслень у податковій декларації не може бути підставою для відмови в її прийнятті

У листі від 24.04.2012 р. № 7219/6/15-1215 ДПСУ зазначила, що незалежно від способу надання, у разі складання платником податків декларації з дотриманням статей 48 і 49 Кодексу, наявність прокреслень у такій податковій накладній не може бути підставою для відмови в її прийнятті податковими органами.

 

Розпочато видачу безоплатних сертифікатів відкритих ключів

З 30.05.2012 р. Акредитований центр сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту Державної податкової служби розпочав видачу безкоштовних посилених сертифікатів відкритих ключів.

Перелік документів, необхідних для отримання посилених сертифікатів ключів для юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, а також адреси регіональних представництв Центру та режим їх роботи наведено на офіційному сайті Центру сертифікації ключів (www. cskidd.gov.ua).

Джерело: sts.gov.ua

 

Про податкові борги ДПСУ повідомлятиме електронною поштою

За інформацією, розміщеною на офіційному сайті ДПСУ (www.sts.gov.ua) Державна податкова служба України запровадила новий податковий сервіс «Інформаційне повідомлення про заборгованість з податків, зборів (обов’язкових платежів)». Відтепер платник податків отримає можливість щомісячно дізнаватися про наявність у нього податкового боргу як зі статусом новоствореного, так і про динамічні зміни такого боргу у бік збільшення/зменшення, аж до повного розрахунку з бюджетом. Функціонування даної послуги забезпечується шляхом розсилки інформаційною системою ДПСУ каналами сучасних інформаційних технологій спеціального інформаційного повідомлення за уніфікованою формою.

Таким чином, отримуючи на власну електронну адресу таке повідомлення, платник податків зможе своєчасно упередити негативні наслідки, пов’язані з несплатою або несвоєчасною сплатою узгодженого грошового зобов’язання.

 

ДПСУ пропонує безоплатну програму накладення електронних цифрових підписів

ДПСУ запропонувала власну безоплатну програму накладення електронних цифрових підписів «ДПС Захист звітності». Як повідомляється на офіційному сайті Акредитованого центру сертифікації ключів, основною функцією програми є захищена передача звітів в електронній формі (без паперових копій) з використанням електронного цифрового підпису до Державної податкової служби України. Програма дає можливість:

— підписати звіт;

— зашифрувати звіт на сертифікат шлюзу ДПС;

— зберегти зашифрований звіт;

— відправити зашифрований звіт до ДПС;

— отримати квитанцію — підтвердження прийому звіту установою або результат перевірки звіту;

— розшифрувати квитанцію;

— зберегти квитанцію для майбутнього перегляду і друку.

Дізнатися детальніше про програму та завантажити інсталяційний пакет «ДПС Захист звітності» можна на сайті Центру (www.cskidd.gov.ua) у розділі «Програмне забезпечення».

 

Держреєстраційна служба нагадує про необхідність подання відомостей для переходу на КВЕД-2010

Держреєстраційна служба в листі від 27.04.2012 р. № 84/21-12-7.2 повідомляє про необхідність подання Державному реєстратору документів для приведення кодів діяльності у відповідність до КВЕД-2010. Доки суб'єкт господарювання не подасть держреєстратору документи, у Єдиному державному реєстрі будуть міститися відомості згідно з КВЕД-2005.

Для переходу на КВЕД-2010 фізичним особам-підприємцям і представникам юридичних осіб протягом 2012 року необхідно звернутися до державного реєстратора з відповідними документами:

1) для фізичних осіб — підприємців — реєстраційна картка на проведення держреєстрації змін у відомості про фізичного особу — підприємця, що містяться в ЄДР (форма № 11), із заповненням поля «Зміна видів діяльності, що здійснює фізична особа — підприємець». Зміна видів діяльності проводиться безоплатно;

2) для юридичних осіб:

— реєстраційна картка на внесення змін до відомостей про юридичну особу, що міститься в ЄДР (форма № 4), — у разі зміни видів економічної діяльності за видами діяльності з їх переліку, зазначеного в установчих документах юридичної особи;

— реєстраційна картка на проведення держреєстрації змін до установчих документів юридичної особи (форма № 3) та пакет документів відповідно до вимог ст. 29 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV у разі необхідності внесення змін до установчих документів юридичної особи у зв'язку зі змінами видів економічної діяльності.

 

Унесено зміни до правил розміщення зовнішньої реклами

Постановою КМУ від 23.05.2012 р. № 495 було внесено зміни до Типових правил розміщення зовнішньої реклами, затверджених постановою КМУ від 29.12.2003 р. № 2067. Зокрема, у Типових правилах тепер закріплено:

1) що розуміти під вивіскою або табличкою, що не є рекламою:

«вивіска чи табличка — елемент на будинку, будівлі або споруді з інформацією про зареєстроване найменування особи, знаки для товарів і послуг, що належать такій особі, вид її діяльності (якщо це не випливає із зареєстрованого найменування особи), час роботи, що розміщений на зовнішній поверхні будинку, будівлі або споруди не вище першого поверху або на поверсі, де розташовується власне чи надане у користування особі приміщення (крім, випадків, коли суб'єкту господарювання належить на праві власності або користування вся будівля або споруда), біля входу у таке приміщення, який не є рекламою»;

2) вимоги до розміщення вивісок і табличок. Так, вивіски і таблички:

— повинні розміщуватися без втручання в несучі конструкції, легко демонтуватися, щоб не створювати перешкод під час робіт, пов'язаних з експлуатацією і ремонтом будівель і споруд, на яких вони розміщуються;

— не повинні відтворювати зображення дорожніх знаків;

— не повинні розміщуватися на будівлях чи спорудах — об'єктах незавершеного будівництва;

— площа поверхні не повинна перевищувати 3 кв. метрів.

Забороняється вимагати від суб'єктів господарювання будь-які документи для розміщення вивісок або табличок, не передбачені законодавством ;

3) випадки та порядок демонтажу вивісок і табличок. Демонтаж вивісок або табличок, розміщених з порушенням вимог Типових правил, здійснюється у випадку:

— припинення юридичної особи або припинення діяльності фізичної особи — підприємця;

— невідповідності розміщення вивіски або таблички вимогам щодо її розміщення, наданим у визначенні та архітектурним вимогам, державним нормам, стандартам і правилам, санітарним нормам;

— порушення благоустрою території.

Розміщені вивіски або таблички підлягають демонтажу за рахунок коштів тих осіб, якими їх було встановлено.

Постанова набула чинності з 14.06.2012 р.

 

Обмеження місць куріння

Президент України підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів» від 24.04.2012 р. № 4844-VI.

1 . Перелік місць, в яких забороняється або обмежується куріння тютюнових виробів, а також відповідальність за порушення обмежень щодо вживання тютюнових виробів з набуттям чинності Законом № 4844 визначатиметься Законом «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення» від 22.09.2005 р. № 2899-IV, а не Законом № 481*.

* Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-BP.

2. Крім існуючої нині заборони на куріння в ліфтах і таксофонах, у під'їздах житлових будинків, підземних переходах, у громадському транспорті, повністю (без можливості створення спеціально відведених місць) забороняється куріння, зокрема:

у приміщеннях закладів ресторанного господарства. У разі розміщення попільничок або куріння у приміщенні ресторанного господарства на заклад ресторанного господарства буде накладено штраф від однієї тисячі до десяти тисяч гривень;

— у приміщеннях об'єктів культурного призначення;

— у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та установ фізичної культури і спорту.

Причому заборона поширюється не тільки на куріння тютюнових виробів, а й на куріння електронних сигарет і кальянів.

3. У приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності, приміщеннях готелів, гуртожитків, аеропортах і вокзалах, курити тютюнові вироби дозволяється тільки у спеціально відведених місцях.

Власник, уповноважені ним особи або орендарі відповідних споруд чи окремих приміщень зобов'язані виділити спеціальні місця для куріння, сумарна площа яких не повинна перевищувати 10 відсотків загальної площі відповідної споруди чи приміщення, обладнані витяжкою чи іншими засобами для видалення тютюнового диму, а також розмістити в них табличку «Місце для куріння. Куріння шкодить вашому здоров’ю» і відповідний графічний знак.

За невідведення спеціальних місць для куріння, необладнання їх витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму, відсутність таблички «Місце для куріння. Куріння шкодить вашому здоров’ю» і відповідного графічного знака, на суб'єкта господарювання накладається штраф від однієї тисячі до десяти тисяч гривень.

Закон набуває чинності з 16.12.2012 р., крім норми про заборону куріння у приміщеннях і на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд і закладів фізичної культури і спорту, що набула чинності з 17.06.2012 р.

 

Розміщення знаків, що забороняють куріння

У листі від 12.03.2012 р. № 9198/я/01-2117 ДПСУ роз'яснила, де повинна розміщуватися і як повинна виглядати табличка, з інформацією про заборону куріння.

Згідно з ч. 4 ст. 152 Закону № 481 у місцях і закладах, де куріння заборонене, має бути розміщено наочну інформацію, що складається з графічного знака про заборону куріння і тексту.

На думку ДПСУ, викладену в листі, табличка з інформацією спеціального змісту, повинна розміщуватися в кожному приміщенні (кабінеті), де куріння заборонено. Імовірно, така позиція податківців пов'язана з тим, що Закон № 481 не визначає, що вважати приміщенням. На наш погляд, розміщувати в кожній кімнаті будівлі знак про те, що куріння тут заборонено, необов'язково. Якщо на підприємстві встановлено заборону на куріння, що підтверджено відповідним наказом по підприємству, достатньо біля входу в будівлю (приміщення) або всередині неї на видному місці розмістити один знак.

Вигляд графічного знака та його колір, як зазначено в листі, повинні відповідати вимогам ДСТУ ISO 3864-1:2005 «Графічні символи.»

Вимоги до тексту напису, який супроводжує графічний знак у місцях, де куріння заборонено, та в місцях для куріння, зазначено у ст. 152 Закону № 481, а саме:

— у місцях, де куріння заборонено, має бути розміщено табличку «Куріння заборонено»;

— у місцях для куріння — «Місце для куріння. Куріння шкодить вашому здоров’ю».

Крім того, не забороняється зазначати в табличках додаткові написи у вигляді перекладу основного напису російською та (або) будь-якою іншою мовою.

 

Реєстрація персональних даних

6 червня 2012 р. у ВРУ зареєстровано законопроект № 10570, яким пропонується внести зміни до Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про захист персональних даних» від 02.06.11 р. № 3454-VI з метою перенесення дати набуття чинності цим Законом з 01.01.12 р. на 01.07.12 р. запропоновано перенести можливість застосування санкцій за порушення законодавства про захист персональних даних, з 1 липня 2012 р. на 1 лютого 2013 р.

Авторами законопроекту є І. Горіна та К. Ляпіна.

Марина Казанова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі