Теми статей
Обрати теми

Пайовий капітал

Редакція ПК
Стаття

ПАЙОВИЙ КАПІТАЛ

 

Пайовий капітал є аналогом статутного капіталу для добровільних об’єднань, заснованих на кооперативних засадах. Прикладами таких об’єднань можуть бути споживчі товариства, виробничі та житлово-будівельні кооперативи, кредитні спілки, колективні сільськогосподарські підприємства.

Пайовий капітал — це сукупність коштів фізичних та юридичних осіб, добровільно розміщених у товаристві для здійснення його господарсько-фінансової діяльності.

Відповідно пай — це частка капіталу добровільного об’єднання, що дає його члену (пайовику) низку прав, близьких до корпоративних.

Пайовий капітал створюється на основі обов’язкових і додаткових пайових внесків членів добровільних об’єднань.

Величина та порядок формування пайового капіталу законодавством не встановлені, а визначаються установчими документами товариства та спеціальними нормативно-правовими актами.

Розмір пайового капіталу не є постійною величиною, не зазначається у статуті товариства та змінюється відповідно до сплати членами добровільних об’єднань пайових внесків або їх повернення. Строки та порядок внесення обов’язкових пайових внесків визначаються статутом, що затверджується загальними зборами членів таких об’єднань.

 

Бухгалтерський облік

На відміну від статутного капіталу, що спочатку декларується (нараховується) і тільки потім оплачується, пайовий капітал в обліку формується за фактом передачі пайовиками своїх внесків.

Отже, за кредитом рахунка 41 «Пайовий капітал», призначеного для обліку та узагальнення інформації про суми пайових внесків членів добровільних об’єднань, передбачених установчими документами, відображаються суми фактично отриманих пайових внесків у кореспонденції з рахунками обліку активів.

За дебетом рахунка 41 відображається зменшення пайового капіталу при поверненні внесків пайовикам або покритті збитків відповідно в кореспонденції з рахунками обліку активів або з рахунком 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)».

Колективні сільськогосподарські підприємства на рахунку 41 «Пайовий капітал» ураховують частину вартості майна, яку було розподілено між членами підприємства, частину вартості майна, яку не було розподілено між його членами, а також збільшення (зменшення) вартості майна протягом діяльності підприємства.

Аналітичний облік за рахунком 41 «Пайовий капітал» ведеться за видами капіталу.

 

Податковий облік

Оподаткування неприбуткових установ та організацій, до яких належать кредитні спілки, житлово-будівельні кооперативи, регулюється ст. 157 ПК.

Особливий механізм оподаткування для сільськогосподарських товаровиробників у вигляді фіксованого сільськогосподарського податку встановлено гл. 2 розд. XIV «Спеціальні податкові режими» ПК.

 

Унесення обов’язкових пайових внесків членами житлово-будівельного кооперативу

Члени житлово-будівельного кооперативу «Наш дім» на загальних зборах у кількості 200 членів прийняли рішення про внесення обов’язкових пайових внесків у розмірі 1000 грн. на кожного члена кооперативу готівковими і безготівковими грошовими коштами.

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума

доходи

витрати

1

Зараховано на поточний рахунок кооперативу внески 150 членів

311

41

150000,00

2

Оприбутковано до каси кооперативу внески 50 членів

301

41

50000,00

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі