Теми статей
Обрати теми

Декларація про доходи: чергові зміни

Редакція ПК
Коментар

Декларація про доходи: чергові зміни

 

img 1

img 2

img 3

img 4

 

коментар редакції

Нещодавно* ми ознайомили читачів з новою податковою декларацією про майновий стан і доходи (далі — декларація про доходи). Нагадаємо, що вона затверджена наказом МФУ від 07.11.2011 р. № 1395 (далі — наказ № 1395) і набула чинності з 01.01.2012 р.

* Див. «Податковий кодекс: консультації та коментарі», 2012, № 3 (27), с. 6, 22.

Проте в первинному вигляді ця форма звітності проіснувала недовго.

13.02.2012 р. набув чинності наказ МФУ «Про внесення змін до наказу МФУ від 07.11.2011 р. № 1395» від 03.02.2012 р. № 84 (далі — наказ № 84), відповідно до якого форми декларації про доходи й додатків до неї викладено в новій редакції.

У зв'язку з цим виникло одразу декілька запитань:

1) як бути, якщо декларацію вже подано? Дійсно, на момент оновлення форм звітності (13.02.2012 р.) багато хто вже задекларував доходи за формами, затвердженими наказом № 1395 (зокрема, це все свідомі загальносистемники та фікспатентники, адже вони повинні були відзвітувати до 09.02.2012 р.).

Поспішаємо заспокоїти таких платників: подавати декларацію повторно не потрібно, оскільки на дату оновлення форми звітності зобов'язання з подання декларації вважається виконаним.

Саме так відповіли і фахівці Державної податкової служби в Київській області**:

«Якщо Ви подали декларацію про майновий стан і доходи на момент дії наказу № 1395, то Вам не потрібно подавати нову…»

** Відповідь наведена на сайті http://buhgalter.com.ua у межах участі Державної податкової служби України у проекті масового роз'яснення податкового законодавства на базі ЄБПЗ «Черговий по країні» (див. on-line консультацію від 13.02.2012 р.).

Водночас платники, які подали декларацію за «старою» формою, але при цьому вважають, що вона не відображає дійсного положення справ, можуть подати звітну нову декларацію за формою, затвердженою наказом № 84. Зокрема, це стосується тих платників, для яких граничний строк подання декларації ще не настав3.

3 Детальніше про строки подання декларації див. у газеті «Податковий кодекс: консультації та коментарі», 2012, № 3 (27), с. 22.

Зверніть увагу: відповідно з п. 50.1 ПК, якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПК) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених ст. 50 ПК), він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку. Інакше кажучи, після 13.02.2012 р. уточнююча декларація також подається за формою, затвердженою наказом № 84;

2) за якою формою звітувати, якщо декларація ще не подана? З одного боку, є п. 46.6 ПК, відповідно до якого нова форма звітності, за ідеєю, повинна застосовуватися з 01.01.2013 р. З іншого, податківці цю норму часто ігнорують (пригадайте хоча б «місячну» податкову декларацію з податку на доходи фізичних осіб, затверджену наказом ДПАУ від 31.01.2011 р. № 58. Тоді на положення п. 46.6 ПК очі закрили і при звіті за січень (!) вимагали подати затверджену в лютому (причому за декілька днів до закінчення граничного строку подання) форму). Таким чином, у цьому випадку подавати декларацію потрібно вже за новою формою. До того ж у п. 46.6 ПК ідеться про зміну форми податкової звітності в разі запровадження нового податку або зміни правил оподаткування. У нашому випадку правила обкладення ПДФО не змінилися, тому після 13.02.2012 р. подавати декларацію потрібно за новою формою.

Тепер детальніше про самі зміни.

Більшість перетворень суто «косметичні» і пов'язані з тим, що в декларації тепер вісім розділів (замість десяти), а додатків сім (замість дев'яти).

Крім того, у декларації:

— у розділі II «Доходи, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу» кількість рядків скоротилася до 7 (замість 16);

— з розділів VII «Відомості про нерухоме майно» і VIII «Відомості про рухоме майно» вилучено колонки про суми витрат на придбання майна у власність або оренду (інше право користування). Одночасно в розділі VII «Відомості про нерухоме майно» з'явилася колонка для відображення житлової площі об'єкта нерухомості, а в розділі VIII «Відомості про рухоме майно» — колонка для відображення року випуску рухомого майна.

Також зазначимо, що раніше такі розділи заповнювали окремі категорії громадян, які відповідно до закону зобов'язані відображати в декларації відомості про доходи, майновий стан, витрати, зобов'язання фінансового характеру, інформацію про зазначені відомості членів сім'ї у випадках та обсягах, визначених законом. Наразі ж таку інформацію наводять усі платники, які заповнюють і подають декларацію про доходи;

немає розділів IX «Відомості про вклади в банках, цінні папери та інші активи» і Х «Зобов'язання фінансового характеру та інші видатки».

Стосовно додатків змінилося таке:

Додатки, які подавалися до 13.02.2012 р.

Додатки, які подаються зараз
(після 13.02.2012 р.)

Додаток 1 «Інформація про особу, уповноважену на заповнення декларації»

Додаток 2 «Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих від операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомого та/або рухомого майна»

Додаток 2 «Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих від операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомого (рухомого) майна та/або від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) та/або в результаті прийняття у спадщину чи дарунок майна»

Додаток 3 «Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм)»

Додаток 5 «Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих в результаті прийняття у спадщину чи дарунок майна»

Додаток 4 «Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих від операцій з інвестиційними активами»

Додаток 3 «Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих від операцій з інвестиційними активами»

Додаток 6 «Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих з джерел за межами України»

Додаток 4 «Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих з джерел за межами України»

Додаток 7 «Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих фізичною особою — підприємцем від провадження господарської діяльності»

Додаток 5 «Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих фізичною особою — підприємцем від провадження господарської діяльності»

Додаток 8 «Перелік сум витрат, що включаються до складу податкової знижки згідно із статтею 166 розділу IV Податкового кодексу України»

Додаток 6 «Перелік сум витрат, що включаються до складу податкової знижки згідно із статтею 166 розділу IV Податкового кодексу України»

Додаток 9 «Відомості про доходи, майновий стан, витрати, зобов'язання фінансового характеру членів сім'ї платника податку»

Додаток 7 «Відомості про майно, доходи, видатки і зобов'язання фінансового характеру за 20__ рік»*

* Зверніть увагу: додаток 7 є автономним, тобто заповнюється та подається без декларації і додатків 1 — 6 до неї. Нагадаємо, що попередник додатка 7 — додаток 9 — без декларації вважався недійсним.

При цьому заповнити та подати такий додаток зобов'язані:

— держслужбовці та особи, які претендують на обіймання посади держслужбовця (ст. 13 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII);

— посадові особи органів місцевого самоврядування, а також особи, які претендують на обіймання посади в органах місцевого самоврядування (ст. 13 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III);

— судді (п.п. 7 п. 4 ст. 54 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 07.07.2010 р. № 2453-VI)

тощо.

Якщо такі особи зобов'язані також подати декларацію з інших підстав, то вони заповнюють не тільки додаток 7, а й саму декларацію і відповідні додатки до неї. До речі, список законів, відповідно до яких окремі категорії фізичних осіб зобов'язані подавати декларацію про доходи, тепер «розшифровано» в Інструкції № 1395.

 

З «новинок» також виділимо:

— наведено склад об'єктів комерційної власності , який повністю відповідає наведеному в п.п. «в» п. 174.1 ПК;

— вилучено згадку про обов'язкове дотримання умов реєстрації електронного цифрового підпису. Цілком можливо, що незабаром подання декларації засобами електронного зв'язку в електронній формі стане загальнодоступним, але як і коли це буде реалізовано на практиці — доки невідомо.

Як бачите, унесені зміни більше нагадують переливання з пустого в порожнє, адже ті моменти, що дійсно потребують коригування або уточнення, залишилися без уваги.

 

Яна Клиженко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі