Теми статей
Обрати теми

Заява зі скаргою на постачальника

Редакція ПК
Відповідь на запитання

Заява зі скаргою на постачальника

Підприємство подає декларацію з ПДВ в електронній формі. При поданні заяви зі скаргою на постачальника (додаток Д8 до декларації) потрібно додати копії товарних чеків чи інших розрахункових документів, що підтверджують факт придбання товарів/послуг. У якому вигляді та в які строки повинні подаватися такі документи?

 

Якщо платник ПДВ подає декларацію разом із заявою-скаргою (додатком Д8) в електронному вигляді, то копії товарних чеків чи інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг, або копії первинних документів, що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг, мають бути надані платником окремо в порядку, передбаченому для подання податкової звітності в паперовому вигляді. На це зокрема звертали увагу податківці в листі від 16.03.2011 р. № 7273/7/16-1117. Зробити це потрібно, звичайно ж, з дотриманням граничних строків подання декларації з ПДВ. Кількість аркушів, на яких подаються копії таких документів, також зазначається в додатку Д8.

При цьому нагадаємо, що згідно з п. 201.10 ПК заява зі скаргою на постачальника подається разом з податковою декларацією за звітний податковий період. Водночас в одній із консультацій, наведеній в ЄБПЗ (розділ 130.25), податківці зазначили, що якщо податкова накладна була отримана із запізненням, то покупець може подати скаргу на продавця разом з ПДВ-декларацією за звітний період, в якому отримано податково накладну. Наведемо витяг з консультації (розділ 130.25 ЄБПЗ):

«Чи має право платник податку — покупець товарів/послуг надати заяву зі скаргою на постачальника разом із податковою декларацією з ПДВ за звітний період, в якому отримано податкову накладну із запізненням, якщо така накладна виписана з порушенням порядку її заповнення?

<...> У разі якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму ПДВ на підставі отриманих податкових накладних, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дати виписки податкової накладної.

Платники податку, що застосовували касовий метод до набрання чинності ПКУ або застосовують касовий метод, мають право на включення до податкового кредиту сум податку на підставі податкових накладних, отриманих протягом 60 календарних днів з дати списання коштів з банківського рахунка платника податку.

<...>

У зазначених випадках не вимагається документального підтвердження причин отримання податкових накладних у періодах, наступних за періодом, в якому вони були виписані, а суми податку відображаються у реєстрі отриманих податкових накладних поточного звітного періоду та у складі податкового кредиту звітного періоду (рядок 10.1 податкової декларації з ПДВ)».

Враховуючи наведене, у разі формування в звітному періоді податкового кредиту на підставі податкової накладної, що виписана з порушенням порядку її заповнення у податковому періоді, який передує звітному періоду, платник податку — покупець товарів/послуг має можливість скористатися своїм правом та подати заяву зі скаргою на постачальника разом з податковою декларацією з ПДВ за такий звітний період з додаванням відповідних підтверджуючих документів.

Анастасія Нікольська

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі