Теми статей
Обрати теми

Переоцінка нематеріальних активів

Редакція ПК
Стаття

НЕМАТЕРІАЛЬНІ АКТИВИ

ПЕРЕОЦІНКА НЕМАТЕРІАЛЬНИХ АКТИВІВ

 

Декілька слів про переоцінку (зниження ціни або дооцінку) НМА. Вона може проводитися за рішенням підприємства, якщо залишкова вартість об’єкта НМА істотно відрізняється від його справедливої вартості на дату балансу, тільки стосовно тих НМА, щодо яких існує активний ринок (п. 19 П(С)БО 8).

Підприємство, прийнявши рішення про переоцінку будь-якого об’єкта НМА, повинне мати на увазі, що таке рішення спричинить необхідність здійснювати переоцінку всіх інших активів групи НМА, до якої належить цей НМА (крім тих, за якими не існує активного ринку). Крім того, проведення переоцінки об’єктів групи НМА один раз зумовлює необхідність подальшої систематичної (щорічної) переоцінки.

Основна проблема, пов’язана з переоцінкою таких активів, як НМА, — наявність активного ринку. Нагадаємо, активний ринок — це ринок, якому властиві такі умови:

— предмети, що продаються та купуються на цьому ринку, є однорідними;

— у будь-який час можна знайти зацікавлених продавців і покупців;

— інформація про ринкові ціни є загальнодоступною.

Говорити про активний ринок для НМА, особливо для деяких їх видів, досить складно. Навряд чи існує активний ринок, наприклад, на такий вид НМА, як патент на промисловий зразок. Унікальність НМА ускладнює можливість порівняння їх залишкової вартості зі справедливою вартістю, оскільки її визначити досить важко.

У цілому процедура переоцінки НМА в бухгалтерському обліку не відрізняється від переоцінки основних засобів.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі