Теми статей
Обрати теми

Амортизація нематеріальних активів

Редакція ПК
Стаття

НЕМАТЕРІАЛЬНІ АКТИВИ

АМОРТИЗАЦІЯ НЕМАТЕРІАЛЬНИХ АКТИВІВ

 

Бухгалтерський облік. Порядок амортизації НМА в бухгалтерському обліку регламентовано положеннями П(С)БО 8. Об’єктом амортизації є НМА підприємства.

Для цілей бухгалтерського обліку під амортизацією розуміють систематичний розподіл вартості НМА, що амортизується, протягом строку їх корисного використання.

Амортизація починає нараховуватися з місяця, наступного за місяцем, в якому НМА введено в господарський обіг, і припиняється з місяця, наступного за місяцем вибуття НМА. Амортизації підлягає первісна або переоцінена вартість об’єкта НМА, зменшена на величину ліквідаційної вартості об’єкта. Зауважимо, що згідно з п. 28 П(С)БО 8 при розрахунку вартості НМА, що амортизується, їх ліквідаційна вартість прирівнюється до нуля за винятком двох випадків:

— коли існує безвідмовне зобов’язання іншої особи щодо придбання цього об’єкта наприкінці строку його корисного використання (на наш погляд, найпростішим прикладом тут може бути попередній договір про намір укласти ліцензійний договір на використання об’єктів промислової власності);

— коли ліквідаційну вартість може бути визначено на підставі інформації існуючого активного ринку і очікується, що такий ринок існуватиме на момент закінчення строку корисного використання цього об’єкта НМА.

Говорячи про амортизацію НМА, необхідно визначити два критерії, від яких і безпосередньо залежатиме вибір того чи іншого методу амортизації об’єкта. До таких критеріїв необхідно віднести:

— передбачуваний строк корисного використання об’єкта НМА;

— швидкість морального застарівання такого об’єкта НМА.

Незважаючи на те що обидва критерії, названі нами, здаються досить схожими, зазначимо, що насправді саме вони дозволяють підприємству правильно обрати метод амортизації НМА. Оскільки зараз у розпорядженні підприємства не один метод амортизації, а п’ять, то від правильного вибору залежатиме і той факт, наскільки показники балансу (зокрема, за статтею «Нематеріальні активи») відповідатимуть реальній вартості таких активів, що перебувають на балансі підприємства.

Мабуть, безперечним є той факт, що найшвидше «старіють» комп’ютерні програми, а тому для них найдоцільнішим є і встановлення короткого строку амортизації, і вибір одного зі «швидких» методів. Водночас такі об’єкти НМА, як ліцензії та права користування, на наш погляд, до морального старіння не схильні взагалі, і для них може бути обраний прямолінійний метод амортизації.

У цьому випадку вибір методу амортизації повністю «у руках» самого підприємства і застосовуватися може будь-який з методів, дозволених до застосування П(С)БО 8. Те ж саме стосується і строку корисного використання НМА — якщо не йдеться про ліцензію, де строк дії договору чітко застережено, то підприємство має повну свободу у визначенні строку корисного використання активу.

Зверніть увагу! З 01.01.2009 р. п. 25
П(С)БО 8
установлено, що нарахування амортизації НМА (крім права постійного користування земельною ділянкою) здійснюється протягом строку їх корисного використання, що встановлюється підприємством (у розпорядчому акті) при визнанні цього об’єкта активом (при зарахуванні на баланс).

Тобто діюче до цього максимальне обмеження строку корисного використання об’єкта НМА у 20 років тепер не застосовується.

Більше того, НМА з невизначеним строком корисного використання амортизації взагалі не підлягають. При цьому до НМА з невизначеним строком корисного використання належать ті, щодо яких підприємством не визначено обмеження строку, протягом якого очікується збільшення грошових коштів (або їх еквівалентів) від використання таких НМА.

Як зазначається в п. 26 П(С)БО 8, при визначенні строку корисного використання об’єкта НМА необхідно враховувати:

— строки корисного використання подібних (аналогічних) активів;

— передбачуваний моральний знос;

— правові та інші подібні обмеження за строками його використання;

— очікуваний спосіб використання НМА підприємством;

— залежність строку корисного використання НМА від строку корисного використання інших активів підприємства.

Стосовно критерію «правові та інші подібні обмеження щодо строків використання об’єкта НМА» зауважимо, що йдеться, перш за все, про строки дії охоронних документів на об’єкти промислової власності. Для окремих об’єктів (наприклад, для промислових зразків і знаків для товарів і послуг) строк дії може бути продовжено, для інших його встановлено жорстко. Саме про ці обмеження і йдеться в П(С)БО 8 і, звичайно ж, їх потрібно враховувати при визначенні строку амортизації об’єкта НМА.

Для нарахування амортизації НМА підприємство може застосовувати строки їх корисного використання, установлені податковим законодавством.

Повторимо, що метод амортизації НМА підприємство визначає самостійно з урахуванням умов отримання майбутніх економічних вигод. При цьому п. 27 П(С)БО 8 установлено, що якщо умови отримання майбутніх економічних вигод неможливо визначити, має застосовуватися прямолінійний метод. У решті випадків використовуються методи амортизації, установлені П(С)БО 7.

Отже, можуть застосовуватися такі методи амортизації НМА:

— прямолінійний;

— зменшення залишкової вартості;

— прискореного зменшення залишкової вартості;

— кумулятивний;

— виробничий.

Зауважимо, що підприємство має право змінити наприкінці звітного року метод нарахування амортизації НМА і строк його корисного використання в тому випадку, якщо в наступному періоді очікуються зміни умов отримання майбутніх економічних вигод від використання такого НМА або зміни строку його корисного використання. НМА з невизначеним строком корисного використання наприкінці кожного року також оцінюються на наявність ознак невизначеності обмеження строку їх корисного використання та в разі відсутності таких ознак підприємством установлюється строк корисного використання таких НМА.

Зміна методу нарахування амортизації НМА відображається в наказі про облікову політику підприємства. У цьому випадку (тобто коли йдеться про зміну методу амортизації та строку корисного використання) нарахування амортизації виходячи з нового методу і строку використання починається з місяця, наступного за місяцем здійснення змін. Амортизація за минулі періоди не коригується.

У бухгалтерському обліку нарахування амортизації НМА відображається записами, представленими нижче в таблиці.

Зміст операції

Дебет

Кредит

Відображено нарахування амортизації НМА

15, 23, 91, 92, 93, 94

133

 

Вище вже говорилося про те, що підприємство може змінити метод нарахування амортизації НМА або строк їх корисного використання в бухгалтерському обліку. При цьому неминуче коригування щорічної суми амортизаційних відрахувань на майбутні періоди. Це коригування має здійснюватися таким чином: залишкова вартість об’єкта в бухгалтерському обліку є базою для розрахунку «нової» суми амортизаційних відрахувань — тобто виступає аналогом вартості, що амортизується.

 

Коригування суми амортизаційних відрахувань на майбутні періоди

Підприємство володіє виключними правами на запатентований винахід, передбачуваний строк корисного використання якого — 20 років, первісна вартість — 100000 грн. При введенні цього об’єкта в господарський обіг було прийнято рішення про нарахування амортизації кумулятивним методом у зв’язку з високими темпами морального старіння. Проте після 6 років половину вартості об’єкта було списано на витрати, притому, що ринкова вартість об’єкта знизилася трохи, тобто було сильно завищено витрати підприємства. Підприємством прийнято рішення про зміну методу амортизації об’єкта з кумулятивного на прямолінійний метод.

Сума чисел років корисного використання об’єкта становить 1 + 2 + … + 20 = 210. За перші шість років експлуатації об’єкта амортизацію було нараховано в такому розмірі:

Рік

Вартість,
що амортизується,
грн.

Кумулятивний коефіцієнт

Сума амортизаційних відрахувань, грн.

Сума накопиченої амортизації, грн.

1

100000,00

20 : 210 = 0,095238

100000,00 х 0,095238 = 9523,80

9523,80

2

100000,00

19 : 210 = 0,090476

100000,00 х 0,090476 = 9047,60

18571,40

3

100000,00

18 : 210 = 0,085714

100000,00 х 0,085714 = 8571,40

27142,80

4

100000,00

17 : 210 = 0,080952

100000,00 х 0,080952 = 8095,20

35238,00

5

100000,00

16 : 210 = 0,076190

100000,00 х 0,076190 = 7619,00

42857,00

6

100000,00

15 : 210 = 0,071429

100000,00 х 0,071429 = 7142,90

49999,90

До початку 7 років використання винаходу його залишкова вартість в бухгалтерському обліку становить 50000,10 грн.

Виходячи з цієї вартості та строку корисного використання НМА (20 - 6 = 14 років), що залишився, і визначимо щорічну суму амортизаційних відрахувань:

Арік = 50000,10 грн. : 14 років = 3571,44 грн.

У цій сумі і відображатиметься сума амортизації НМА після зміни методу нарахування амортизації. При цьому така зміна методу повинна відобразитися в наказі про облікову політику підприємства. Що стосується суми амортизаційних відрахувань, які вже були нараховані, то їх коригування не здійснюється, а тому жодних додаткових записів у бухгалтерському обліку у зв’язку зі зміною методу амортизації НМА не буде.

 

Податковий облік. У податковому обліку нарахування амортизації НМА здійснюється відповідно до положень п.п. 145.1.1 ПК. Під терміном «амортизація» згідно з п.п. 14.1.3 ПК розуміється систематичний розподіл вартості основних засобів, що амортизується, інших необоротних та нематеріальних активів протягом строку їх корисного використання (експлуатації).

Амортизації підлягають витрати на:

— придбання НМА для використання в господарській діяльності;

— самостійне виготовлення (створення) НМА для використання в господарській діяльності, уключаючи витрати на оплату заробітної плати працівникам, які були зайняті виготовленням (створенням) таких об’єктів НМА.

Для амортизації в податковому обліку НМА («податкових» НМА) згідно з п.п. 145.1.1 ПК застосовуються методи, визначені в п.п. 145.1.5 ПК для основних засобів.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі