Теми статей
Обрати теми

Отримання інвестиційного доходу

Редакція ПК
Стаття

ФІНАНСОВІ ІНВЕСТИЦІЇ

ОТРИМАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОГО ДОХОДУ

 

Бухгалтерський облік. Дохід за акціями та іншими корпоративними правами (дохід від їх утримання) у цілях бухгалтерського обліку також визначається як дивіденди. Так, згідно з п. 4 П(С)БО 15 дивідендами визнається частина чистого прибутку, розподілена між учасниками (власниками) відповідно до частки їх участі у власному капіталі підприємства. Дохід за борговими цінними паперами (облігаціями, векселями, ощадними (депозитними) сертифікатами) розглядається як відсотки, тобто плата за використання грошових коштів, їх еквівалентів або сум, що є заборгованістю підприємству.

Згідно з п. 7 П(С)БО 12 дивіденди та відсотки, що підлягають отриманню за фінансовими інвестиціями, відображаються як фінансовий дохід інвестора, за винятком тих випадків, коли такі надходження не відповідають критеріям визнання доходу, установленим П(С)БО 15. У свою чергу, П(С)БО 15 свідчить про те, що дохід, який виникає в результаті використання активів підприємства іншими сторонами, визнається у вигляді дивідендів і відсотків, якщо:

— існує ймовірність надходження економічних вигод, пов’язаних з такою операцією;

— дохід може бути достовірно оцінено.

Дивіденди визнаються в періоді прийняття рішення про їх виплату, а відсотки у тому звітному періоді, до якого вони належать, виходячи з бази їх нарахування та строку користування відповідними активами.

Принципи відображення доходу від інвестицій у податковому та бухгалтерському обліку будуть проілюстровані далі на умовних прикладах.

 

Податковий облік. Залежно від виду інвестиції отримання доходу за нею може бути пов’язане з різними етапами обігу такої інвестиції та розглядається як відсотки чи дивіденди. Наприклад, за відсотковими цінними паперами (облігаціями та векселями) дохід може виплачуватися протягом усього періоду, коли інвестор володіє цінним папером — виходить, що саме володіння приносить дохід (відсотки). Дисконтні ж цінні папери припускають отримання доходу (дисконту) винятково при їх погашенні за номінальною вартістю. Який же в такому разі порядок оподаткування кожної з цих виплат?

Що стосується процентів, що нараховуються на номінал цінних паперів у період володіння ними, то тут усе досить просто. Інвестор — платник податку на прибуток підприємств, керуючись п.п. 135.5.1 ПК, уключає такі суми до складу доходів.

Що стосується доходів за дисконтними цінними паперами, то, на наш погляд, їх оподаткування забезпечує сам механізм п. 153.8 ПК. У зв’язку з цим для інвесторів — платників податку на прибуток підприємств відпадає необхідність окремих уключень таких надходжень до доходів звітного періоду.

Дохід за акціями та іншими корпоративними правами нараховується та виплачується у вигляді дивідендів. Оподаткування одержувачів дивідендів — юридичних осіб регулюється п.п. 153.3.6 ПК, згідно з яким юридичні особи — резиденти не включають отримані дивіденди до складу доходу (крім постійних представництв нерезидентів).

Виняток становлять тільки дивіденди, отримані платником податку — резидентом від нерезидентів (крім підконтрольних і таких, що не мають офшорного статусу). Такі дивіденди включаються до складу доходу того періоду, в якому їх отримано.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі