Теми статей
Обрати теми

Структура декларації

Редакція ПК
Стаття

ЗАПОВНЕННЯ ДЕКЛАРАЦІЇ З ПОДАТКУ НА ПРИБУТОК: ЗАГАЛЬНІ МОМЕНТИ

Декларація за підсумками 2012 року стане для багатьох платників податку на прибуток першою та останньою формою звітності з цього податку, поданою у 2013 році. Водночас ця сама кількість платників саме за підсумками річної декларації за 2012 рік буде зобов’язана обчислювати та сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток, починаючи з березня 2013 року і до лютого 2014 року. Тому до заповнення цієї декларації слід поставитися особливо ретельно, у чому вам допоможе наша стаття.

СТРУКТУРА ДЕКЛАРАЦІЇ

 

Декларація з податку на прибуток підприємства складається зі вступної та основної частин, а також 12 обов’язкових додатків.

Зауважте, що на відміну від декларації, що діяла у 2011 році (затвердженої наказом ДПАУ «Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємства» від 28.02.2011 р. № 114), у нині чинній декларації окремий «витратний» додаток передбачено тільки для інших витрат звичайної діяльності та інших операційних витрат (додаток IВ). Крім того, наразі відсутній обов’язок подавати детальні розшифровки окремих видів інших доходів/витрат. Водночас нікуди не зникли «амортизаційно-ремонтний» додаток АМ і «офшорний» ВО, у яких, як і раніше, необхідно розшифровувати певні види витрат. Також в деяких випадках витрати слід показувати і в додатку СБ.

Як випливає з виносок, наведених у формі декларації з податку на прибуток, додаток ВО «Розрахунок витрат при здійсненні операцій з нерезидентом, що має офшорний статус» подається виключно за підсумками звітного (податкового) року, а додаток ВП — у разі виправлення помилки(ок) у складі звітної/звітної нової/консолідованої податкової декларації. Причому за кожний звітний (податковий) період, в якому виявлено помилку(ки), подається окремий додаток.

При заповненні будь-якого з додатків у полі декларації під назвою «Наявність додатків» у відповідній комірці ставиться відмітка «Х». Виняток становлять комірки під символами «ВП», «ПН» і «СБ», в яких проставляється кількість відповідно додатків ВП, ПН і СБ, що подаються.

Щоб допомогти вам швидше зорієнтуватися в додатках, коротко охарактеризуємо кожен із них (див. табл.).

Код додатка

Назва додатка

Коли подається

1

2

3

Iнші доходи

При заповненні рядка 03 декларації

СБ

Суми врегулювання сумнівної та безнадійної заборгованості

При заповненні рядка 03.11 додатка IД до рядка 03 декларації та рядка 06.4.24 додатка IВ до рядка 06.4 декларації. Додаток СБ оформляється на кожну операцію (кожен договір) урегулювання сумнівної (безнадійної) заборгованості. Кількість додатків, що подаються, зазначається у відповідній комірці під символом «СБ» поля «Наявність додатків» декларації. Разом з цим додатком подаються копії документів, що підтверджують наявність заборгованості (договори купівлі-продажу, рішення суду тощо)

ЦП

Таблиця 1. Розрахунок фінансових результатів від операцій з торгівлі цінними паперами та іншими, ніж цінні папери, корпоративними правами.
Таблиця 2. Розрахунок фінансових результатів за операціями з деривативами (похідними інструментами)

При заповненні рядка 03.20 та/або 03.21 додатка IД до рядка 03 декларації

Інші витрати звичайної діяльності та інші операційні витрати

При заповненні рядка 06.4 декларації. Рядок 06.4.15 цього додатка призначено для заповнення платниками, основною діяльністю яких є виробництво сільськогосподарської продукції

АМ

Таблиця 1. Нарахована амортизація за звітний період.
Таблиця 2. Витрати на ремонт та поліпшення основних засобів відповідно до пункту 146.12 статті 146 розділу III Податкового кодексу України.
Таблиця 3. Витрати на реконструкцію, модернізацію та інші поліпшення свердловин відповідно до пункту 148.5 статті 148 розділу III Податкового кодексу України

Посилання до цього додатка є тільки в рядку 06.4.27 додатка IВ до рядка 06.4 декларації. Водночас подавати його доведеться, як і раніше: при нарахуванні амортизації основних засобів та інших необоротних матеріальних активів; нематеріальних активів; витрат, пов’язаних із видобутком корисних копалин і ремонтів основних засобів, а також витрат на реконструкцію, модернізацію та інші поліпшення свердловин

ВО

Розрахунок витрат при здійсненні операцій з нерезидентом, що має офшорний статус

При заповненні рядка 06.4.37 додатка IВ до рядка 06.4 декларації. Цей додаток подається виключно за підсумками звітного (податкового) року

ТП

Розрахунок податку на прибуток, отриманий від діяльності, що підлягає патентуванню

При заповненні рядків 08 і 12 декларації

ПЗ

Таблиця 1. Розрахунок прибутку, що звільняється від оподаткування.
Таблиця 2. Підстави для застосування пільги

При заповненні рядка 09 декларації. Таблиця 2 заповнюється в розрізі конкретної пільги

ЗП

Таблиця 1. Зменшення нарахованої суми податку.
Таблиця 2. Розрахунок податку, що сплачується за місцезнаходженням відокремленого підрозділу

При заповненні рядка 13 декларації

ПН

Таблиця 1. Розрахунок (звіт) податкових зобов’язань нерезидентів, якими отримано доходи із джерелом їх походження з України.
Таблиця 2. Розрахунок прибутку від операцій з безпроцентними (дисконтними) облігаціями чи казначейськими зобов’язаннями (рядок 16 таблиці 1)

При заповненні рядка 17 декларації. Цей додаток заповнюється окремо за кожним нерезидентом, якому виплачуються доходи. При цьому в полі «Наявність додатків» декларації зазначається кількість додатків, що подаються

АВ

Розрахунок авансового внеску з податку на прибуток на суму виплачених дивідендів

При заповненні рядка 20 декларації

ВП

Розрахунок податкових зобов’язань за період, в якому виявлено помилку(и)

Цей додаток подається разом з декларацією в разі самостійного виправлення помилок шляхом уточнення показників декларації згідно зі ст. 50 ПК.
Згідно з виносками, наведеними в кінці декларації, цей додаток (додатки) подається (подаються) у разі виправлення помилки (помилок) у складі звітної/звітної нової/консолідованої декларації. Тобто поданий разом з поточною декларацією додаток ВП означає, що виправлення помилок здійснюється в поточній декларації. За кожен звітний (податковий) період, в якому виявлено помилку (помилки), подається окремий додаток.
У свою чергу якщо платник бажає виправити помилку шляхом подання уточнюючої декларації, то цей додаток подавати не потрібно

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі