Теми статей
Обрати теми

Нова декларація з ПДВ: перше знайомство

Редакція ПК
Стаття

Нова декларація з ПДВ: перше знайомство

Наказом МФУ від 17.12.2012 р. № 1342 викладено в новій редакції форми звітності з ПДВ та Порядок їх заповнення. Наказ офіційно набув чинності з 5 лютого 2013 року — з моменту його опублікування в бюлетені «Офіційний вісник України», 2013, № 7. У сьогоднішній статті пропонуємо в цілому ознайомитися зі змінами, що відбулися.

Анастасія Нікольська, економіст-аналітик

 

Період, з якого починають застосовуватися нові форми ПДВ-звітності

 

Згідно з вимогами абз. 2 п. 46.6 ПК до визначення нових форм декларацій (розрахунків), що набувають чинності для складання звітності за податковий період, наступний за податковим періодом, в якому відбулося їх оприлюднення, діють старі форми декларацій (розрахунків).

Відповідно, згідно із законодавством, уперше нові форми звітності з ПДВ повинні застосовуватися:

— місячними платниками — починаючи зі звітності за березень 2013 року;

— квартальними платниками — починаючи з декларації за II квартал 2013 року.

Щодо місячних платників ДПС у м. Києві на своєму офіційному сайті підтвердила, що їм уперше відзвітувати за новою формою потрібно буде, починаючи зі звітності за березень 2013 року (не пізніше 22 квітня 2013 року). Відносно квартальних платників — питання поки що залишається відкритим. Не виключено, що податківці вимагатимуть від «квартальників» подавати декларацію за новою формою вже починаючи зі звітності за I квартал.

 

Зміни у формі та складі звітності з ПДВ

 

Тепер форма декларації з ПДВ буде єдиною для всіх платників ПДВ. Скороченої, спеціальної та декларації переробного підприємства більше не буде. На те, що подається «спецрежимна» декларація, вказуватиме позначка «Х» навпроти коду відповідного типу декларації в шапці декларації:

0110

Загальна

 

0121

Спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського господарства

 

0122

Спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері лісового господарства

 

0123

Спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері рибальства

 

0130

Сільськогосподарське підприємство, що не обрало спеціальний режим оподаткування (пункт 209.18 статті 209 розділу V Кодексу)

 

0140

Спеціальний режим оподаткування переробного підприємства

 

 

Усі без винятку платники повинні подавати податкову декларацію з відміткою в полі 0110 (п. 5 розд. I Порядку № 1492).

Ті платники, які використовують спеціальний режим оподаткування ПДВ, а також сільгосп- і переробні підприємства, крім декларації з відміткою в полі 0110 додатково подають податкову декларацію з відповідною відміткою в полі 0121 — 0140 (залежно від здійснюваного виду діяльності). У такій декларації відображаються тільки операції, на які поширюється «особливий» режим обкладення ПДВ.

Єдиними для всіх стануть і додатки до декларації. Відрізнятися додатки «звичайної» декларації від додатків «спецрежимних» декларацій будуть позначкою «Х» у шапці додатка.

Склад ПДВ-звітності тепер буде таким:

1. Безпосередньо декларація з ПДВ (єдина для всіх платників);

2. Додатки до декларації. Тепер їх буде дев’ять. До восьми, що існували раніше, додасться ще додаток 9 «Розрахунок питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів/послуг до вартості всіх товарів/послуг (ДС9)». Цей додаток подається тільки до декларацій з позначками в полях 0121 — 0130.

Порядком № 1492 визначено, в яких випадках подається той чи інший додаток. Так, додатки 1, 6, 7, 8 подаються до декларацій з позначками в полях 0110/0121-123/0130/0140 за наявності подій, що підлягають відображенню в цих додатках (п. 15 розд. III Порядку № 1492). Додатки 2, 3, 4 подаються тільки до «загальної» декларації (відмітка в полі 0110) (п. 16 розд. III Порядку № 1492). Додаток 9 подається до декларацій з відміткою в полях 0121 — 0130 (п. 17 розд. III Порядку № 1492).

3. Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок. Форма його також єдина для всіх платників.

4. Копії записів у реєстрах виданих та отриманих податкових накладних в електронному вигляді.

5. Розрахунок податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, що поставляються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України.

 

Нові та оновлені рядки декларації з ПДВ

 

1. Підкориговано рядок 8 «коригування податкових зобов’язань». Тепер формою декларації передбачено, що до підсумку цього рядка включається й показник рядка 8.1.1 (коригування за «пільговими» операціями). Таке уточнення у першу чергу важливе для правильного підрахунку річного обсягу постачань, що використовуються для розрахунку коефіцієнта розподілу податкового кредиту.

Зазначимо, що стара форма декларації з ПДВ передбачала, що значення рядка 8 розраховується як (рядок 8.1 (+ чи -) + рядок 8.2 (+ чи -)). Проте програмне забезпечення при підрахунку показника рядка 8 усе одно враховувало показник рядка «коригування» 8.1.1, що є методологічно правильним.

2. Додалися нові рядки 16.5, 16.6, 16.6.1, 16.6.2, призначені для відображення відновлення податкового кредиту, коли товари, послуги, необоротні активи «переходять» з неоподатковуваної в оподатковувану діяльність (невиробничі засоби переводяться до складу виробничих). Зазначимо, що відновляти податковий кредит стало можливим після внесення відповідних змін до п. 198.5 ПК Законом № 4834. Податковий кредит відновлюють з урахуванням норм п. 189.1 ПК:

— за товарами/послугами — виходячи з вартості їх придбання;

— за необоротними активами — виходячи з їх балансової (залишкової) вартості, що склалася на початок періоду передачі з неоподатковуваної в оподатковувану діяльність.

Згідно з п. 198.5 ПК відновити (відобразити) податковий кредит можна на підставі бухгалтерської довідки (що складається відповідно на дату передачі цінностей з неоподатковуваної до оподатковуваної діяльності). Проте на підтвердження «вхідного» ПДВ до неї додатково краще мати й податкову накладну за такими цінностями.

У рядку 16.5 відновлюють невідображений податковий кредит за тими товарами/послугами/необоротними активами, що повністю використовуватимуться в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності.

У рядку 16.6 відображають відновлення податкового кредиту за тими товарами/послугами/необоротними активами, що частково використовуються в оподатковуваній і частково в неоподатковуваній діяльності. При цьому в спеціально доданих до неї рядках відображається частина відновленого ПДВ, що включається до податкового кредиту (ряд. 16.6.1) і не включається до податкового кредиту (ряд. 16.6.2). Показники рядка 16.6.1 визначаються з використанням коефіцієнта розподілу (ЧВ), розрахованого в рядку 15.

3. Додалися рядки 25.1 і 25.2. У рядку 25.1 «загальної» декларації (з кодом 0110) відображається сума ПДВ, що сплачується до загального фонду державного бюджету. Рядок 25.1 заповнюється також у разі подання декларації переробним підприємством (код декларації — 0140). У ній такі підприємства зазначають суму ПДВ, що частково сплачується до спеціального фонду державного бюджету. У разі подання декларації з кодами 0121 — 0130 у цьому рядку ставиться прокреслення.

У рядку 25.2 декларації з кодами 0121 — 0123 відображається сума ПДВ, що спрямовується на спеціальний рахунок сільськогосподарського підприємства. У декларації з кодом 0140 — сума, що частково спрямовується на спеціальний режим переробного підприємства. У декларації з кодом 0130 відображається сума ПДВ, що залишається у розпорядженні сільськогосподарського підприємства.

4. Підкориговано назви рядків 2.1, 12 і 13, що не вплинуло на суть операцій, які в них відображаються. Так, рядок 2.1 тепер називається «операції з вивезення товарів за межі митної території України». Раніше він називався «Експортні операції». У рядках 12 і 13 «імпортовані товари» замінено на «ввезені на митну територію України».

 

Зміни в додатку Д7

 

Коригуванням піддався й додаток Д7 «Розрахунок (перерахунок) частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях», що підлягає заповненню платниками ПДВ, які придбані та виготовлені товари/послуги, необоротні активи використовують частково в операціях, що обкладаються ПДВ, а частково — в неоподатковуваних та пільгованих. У ньому враховано зміни, унесені до ст. 199 ПК Законом № 4834. У першу чергу зазначимо, що розмежовано порядок подання додатка.

Так, додаток Д7 подається:

— з декларацією за січень (I квартал) — для розрахунку показника ЧВ, що використовуватиметься в поточному році;

— з декларацією за грудень (IV квартал) — для річного перерахунку.

У разі появи неоподатковуваних операцій у поточному році додаток Д7 подається з декларацією за період/квартал, у якому вперше з’явилися неоподатковувані операції.

Додаток, як і раніше, складається з 4 таблиць.

Таблиця 1. У ній здійснюється розрахунок частки використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях (ЧВ). У таблиці 1 відбулися такі зміни:

1. З’явилися рядки 3.1, 3.2 і 3.3, що дозволяють розраховувати коефіцієнт розподілу для:

1) проведення річного перерахунку за товарами/послугами/необоротними активами, придбаними протягом звітного року (ряд. 3.1). Цей рядок заповнюється при поданні додатка Д7 до декларації за грудень (IV квартал);

2) перерахунку податкового кредиту за необоротними активами за підсумками першого (ряд. 3.1), другого (ряд. 3.2) і третього (ряд. 3.3) календарного року, наступного за початком їх використання.

2. До розрахунку загального обсягу постачань (колонка 4) і оподатковуваних операцій (колонка 5) тепер уключається значення рядка 8.1.1 «коригування згідно зі статтею 192 розділу V Кодексу обсягів постачання, за якими не нараховувався податок на додану вартість». При цьому виключено з розрахунку рядок 8.2 «коригування податкових зобов’язань у зв’язку з нецільовим використанням товарів, ввезених із застосуванням звільнення від податку на додану вартість (стаття 197 розділу V Кодексу, міжнародні договори (угоди)) (+)».

Таблиця 2. Як і раніше, використовується для проведення річного перерахунку ЧВ (згідно з абз. 1 п. 199.4 ПК) за товарами/послугами та необоротними активами. Заповнюється ця таблиця при поданні додатка Д7 до декларації за останній звітний період року.

Ця таблиця видозмінилася. Так, тепер:

1. Перерахунок здійснюється окремо за товарами/послугами (ряд. 1) і окремо за необоротними активами (ряд. 2).

2. У колонці 3 табл. 2, що є аналогом сьогоднішньої кол. 6 цієї таблиці, додалася згадка про ряд. 16.6.1 і 16.6.2. Про ці рядки ми вже зазначали вище. Ще раз зазначимо, що в них платник проводить коригування, пов’язане з відновленням податкового кредиту за товарами/послугами та необоротними активами, за якими він відображений не був або були нараховані податкові зобов’язання, в разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи знову починають використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності.

Звертає на себе увагу колонка 4 табл. 2. У ній допущено неточність. Так, у заголовку цієї колонки зазначено, що розраховувати суму ПДВ потрібно шляхом множення гр. 6 на основну ставку податку (20 %). Цей алгоритм, схоже, помилково перекочував з колишньої форми додатка Д7. З урахуванням нової нумерації граф тут слід використовувати значення графи 3.

Таблиця 3. У таблиці 3 проводиться річний перерахунок частки використання необоротних активів в оподатковуваних операціях. У цій таблиці вилучено графи 2 і 3, в яких раніше потрібно було відображати дату початку використання і дату формування податкового кредиту за придбаними необоротними активами. Сенсу в цих графах немає з тієї причини, що після внесення змін до п. 199.4 ПК Законом № 4834 перерахунок за необоротними активами проводиться за підсумками 1-го, 2-го, 3-го календарного року, наступного за роком початку їх використання (раніше, нагадаємо, було 12, 24 і 36 місяців використання).

У таблиці чітко зафіксовано три рядки, що відповідає кількості років, наступних після початку використання необоротних активів. Це означає, що результати перерахунку всіх необоротних активів, що належать до одного і того самого року початку їх використання, достатньо відобразити в таблиці 3 одним рядком.

До графи 5 включається сума ПДВ, що потрапила до податкового кредиту за результатами попереднього перерахунку. При цьому для першого «необоротного» перерахунку попереднім буде загальний річний перерахунок, для другого «необоротного» — перший тощо

Текст графи 6 тепер відповідає зазначеним вище законодавчим змінам — перерахунок за підсумками 1, 2 і 3 років замість попередніх 12 місяців. При цьому виноска «**» до назви цієї колонки відсилає за відповідним значенням ЧВ до рядків 3.1 — 3.3 табл. 1 Додатка Д7. Тобто при визначенні показника графи 6 необхідно помножити значення графи 4 на відповідний показник ЧВ (його беремо їх рядків 3.1 — 3.3 таблиці).

Суть графи 7 не змінилася, але тепер нарешті виправлено заголовок колонки, унаслідок чого значення цього рядка відразу переноситься до декларації; змінювати знак різниці показників двох попередніх колонок більше не доведеться.

Таблиця 4 додатка Д7 змін не зазнала.

 

Зміни в порядку надання декларації

 

1. Порядком № 1492 (п. 2 розд. II) тепер закріплено, що застосовувати квартальний звітний період з ПДВ, крім платників, що сплачують податок на прибуток за ставкою 0 %, можуть і платники єдиного податку. Власне кажучи, таку норму вже давно прописано в ст. 202.2 ПК, проте в Порядку № 1492 її було упущено. У зв’язку з виправленням цієї неточності відповідні зміни було внесено й до додатка 1 «Заява про вибір квартального звітного (податкового) періоду» до Порядку № 1492, в якому тепер з’явився спеціальний рядок для платників єдиного податку.

При цьому квартальний період починає застосовуватися з першого податкового періоду наступного календарного року. Для цього разом з декларацією з ПДВ за грудень потрібно подати заяву про вибір квартального періоду, про що слід зробити відмітку в декларації з ПДВ у полі «Відмітка про одночасне подання до декларації: заяви про вибір квартального звітного (податкового) періоду (додаток 1 до Порядку)».

2. Уточнено момент проставляння підписів у декларації в разі, коли бухгалтерський облік ведеться безпосередньо керівником. У Порядку № 1492 тепер зазначено, що в цьому випадку в декларації достатньо тільки підпису керівника (п. 9 розд. III). Раніше, нагадаємо, був потрібний ще й підпис особи, відповідальної за ведення обліку.

3. Електронні митні декларації разом з декларацією з ПДВ подавати не потрібно. Пункт 18 розд. III доповнено абз. 3, в якому зазначено: якщо митне оформлення товарів, вивезених за межі митної території України, здійснювалося з використанням електронної митної декларації, така електронна митна декларація надаватиметься митним органом податковому органу в порядку, затвердженому КМУ.

4. Уточнено, що якщо платник ПДВ подає декларацію разом із заявою-скаргою (додатком Д8) в електронному вигляді, то копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг, або копії первинних документів, що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг, мають бути надані платником окремо в порядку, передбаченому для подання податкової звітності в паперовому вигляді. На це, зокрема, звертали увагу податківці в листі від 16.03.2011 р. № 7273/7/16-1117. Зробити це потрібно, звичайно ж, з дотриманням граничних строків подання декларації з ПДВ. Кількість аркушів, на яких подаються копії таких документів, зазначається в додатку Д8.

 

Зміни в порядку заповнення уточнюючого розрахунку

 

Важливі уточнення зроблено й щодо порядку заповнення уточнюючого розрахунку. Так, п. 4 розд. VI Порядку № 1492 тепер чітко передбачено, що в разі, якщо допущена в показнику рядка 24 помилка на значення рядків 23 або 25 наступних декларацій не вплинула, значення гр. 6 ряд. 24 уточнюючого розрахунку (як збільшення, так і зменшення) спочатку переноситься до ряд. 21.2 декларації, а потім до рядка 24 декларації за звітний період, в якому подано такий уточнюючий розрахунок. Раніше подібні роз’яснення податківці давали в Узагальнюючій податковій консультації № 128. Проте безпосередньо в Порядку № 1492 про рядок 21.2 не йшлося.

Якщо допущена в показнику рядка 24 помилка вплинула на значення рядків 25 або 23 наступних декларацій, то необхідно подати уточнюючий розрахунок за кожний звітний період, в якому значення рядка 24 декларації вплинули на значення рядка 25 або рядка 23. Такі уточнюючі розрахунки можуть бути подані лише як самостійні документи, оскільки форма декларації передбачає можливість подання уточнюючого розрахунку як додатка до неї лише за один звітний період, помилки якого виправляються (п. 5 розд. VI Порядку № 1492).

Також в оновленому Порядку № 1492 тепер зазначено, як виправляти помилки, допущені в рядку 20.2 декларації. Раніше в Порядку № 1492 про виправлення таких помилок не йшлося. Як зазначено в п. 6 розд. VI Порядку № 1492, у разі виправлення показника рядка 20.2 декларації значення із графи 6 такого рядка враховується при визначенні значення рядка 21.1 декларації за звітний період, у якому подано відповідний уточнюючий розрахунок.

На цьому закінчуємо огляд змін. У наступному номері ми детально розглянемо питання заповнення всіх рядків декларації з ПДВ та її додатків.

 

Використані нормативні документи:

ПК — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон № 4834 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм» від 24.05.2012 р. № 4834-VI.

Наказ № 1342 — наказ МФУ «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 25.11.2011 р. № 1492» від 17.12.2012 р. № 1342.

Порядок № 1492 — Порядок заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом МФУ від 25.11.2011 р. № 1492.

Узагальнююча податкова консультація № 128 — Узагальнююча податкова консультація щодо окремих питань відображення у податковій звітності з ПДВ змін сум податкового зобов’язання та податкового кредиту, затверджена наказом ДПСУ від 16.02.2012 р. № 128.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі