Теми статей
Обрати теми

Нарахування та виплата відпускних

Редакція ПК
Стаття

Нарахування та виплата відпускних

Наближається сезон відпусток. А отже, саме час приділити увагу порядку розрахунку відпускних та відображенню їх в обліку.

Анастасія Нікольська, економіст-аналітик

 

Згідно зі ст. 74 КЗпП, а також ст. 2 Закону про відпустки на час перебування працівника в щорічній відпустці за ним зберігається заробітна плата. Зазначимо, виплатити працівнику заробітну плату за час відпустки (відпускні) роботодавець зобов’язаний не пізніше ніж за три дні до початку відпустки (ст. 21 Закону про відпустки). Причому до розрахунку беруться саме календарні дні (лист Мінпраці від 26.06.2009 р. № 155/13/116-09). Якщо, наприклад, перший день відпустки — понеділок (15 квітня 2013 року), то останнім днем виплати відпускних є четвер (11 квітня 2013 року). Порушення зазначених вимог може спричинити накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій у розмірі від 510 до 1700 грн. (ч. 1 ст. 41 КпАП).

Водночас, якщо відпустка надається працівнику на його прохання на один, два, п’ять днів у стислі строки, то, на думку Мінсоцполітики, викладену в листі від 05.01.2012 р. № 7/13/133-12, у заяві про надання відпустки працівник може зазначити бажаний строк виплати йому відпускних (наприклад, разом із зарплатою). У цьому випадку пізніша виплата відпускних (не за 3 дні) не класифікуватиметься як порушення трудового законодавства.

Підставою для нарахування та виплати відпускних є наказ (розпорядження) про надання відпустки.

 

Розрахунок відпускних

 

Порядок розрахунку середньої заробітної плати за час щорічної відпустки урегульовано Порядком № 100. Розрахунок відпускних здійснюється виходячи з розміру середньоденної заробітної плати. Як зазначено в п. 7 розд. IV Порядку № 100, обчислення середньої заробітної плати для розрахунку відпускних здійснюється

«…шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців або за менший фактично відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів року чи меншого відпрацьованого періоду (за винятком святкових і неробочих днів, установлених законодавством). Отриманий результат множиться на число календарних днів відпустки».

У вигляді формули розрахунок відпускних можна представити таким чином:

В = Д x ЗП : (К - С - В) ,

де В — сума відпускних;

Д — кількість календарних днів відпустки;

ЗП — сума заробітної плати та інших виплат, що включаються до розрахунку середньої заробітної плати, нарахована в розрахунковому періоді;

К — загальна кількість календарних днів у розрахунковому періоді (за 12 місяців — це 365 (у високосному році — 366) календарних днів чи за інший менший період);

С — кількість святкових і неробочих днів, передбачених ст. 73 КЗпП, що припадають на розрахунковий період;

В — календарні дні, протягом яких працівник відповідно до чинного законодавства або з інших поважних причин не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково в розрахунковому періоді.

Таким чином, для того, щоб розрахувати суму відпускних, що належить працівнику за час щорічної відпустки, необхідно визначити:

1. Розрахунковий період, за який обчислюється середня заробітна плата, для розрахунку відпускних.

2. Кількість календарних днів у розрахунковому періоді.

3. Сумарний заробіток за розрахунковий період.

4. Середню заробітну плату за один календарний день розрахункового періоду.

5. Кількість оплачуваних днів відпустки.

 

Розрахунковий період для нарахування відпускних

Порядок визначення розрахункового періоду наведемо в таблиці.

№ з/п

Ситуація

Розрахунковий період

Норма законодавства

Приклад

1

Працівник відпрацював на підприємстві 12 і більше календарних місяців

Обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпустки провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки

Абз. 1 п. 2 Порядку № 100

Працівник прийнятий на роботу 02.07.2007 р. У відпустку йде з 02.09.2013 р. Розрахунковий період для нього — з 01.09.2012 р. по 31.08.2013 р.

2

Працівник відпрацював на підприємстві менше 12 повних календарних місяців

Середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка

Абз. 2 п. 2 Порядку № 100

Працівник прийнятий на роботу 11.11.2012 р. У відпустку йде з 08.07.2013 р. Розрахунковий період для нього — з 01.12.2012 р. по 30.06.2013 р.

Важливо звернути увагу! Якщо працівник прийнятий на роботу не з першого календарного дня місяця, але в перший робочий день цього місяця, то цей місяць також уключається до розрахункового періоду.

3

Якщо працівник відпрацював менше одного календарного місяця

Обчислення відпускних здійснюється виходячи з тарифної ставки (посадового (місячного) окладу), установленої трудовим договором на момент проведення обчислення середньої заробітної плати

Абз. 3 п. 4 Порядку № 100, лист Мінпраці від 22.12.2005 р. № 717/018/84-05

Див. приклад розрахунку відпускних на с. 43

4

Якщо працівник не мав заробітку в розрахунковому періоді (наприклад, перебував у декретній або навчальній відпустці)

 

Кількість календарних днів у розрахунковому періоді

У розрахунковому періоді необхідно підсумувати всі календарні дні, що на нього припадають. При цьому слід мати на увазі, що час, протягом якого працівники згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду (абз. 6 п. 2 Порядку № 100).

Так, із загальної кількості календарних днів у розрахунковому періоді виключаються:

1) кількість святкових і неробочих днів, установлених ст. 73 КЗпП та які припадають на розрахунковий період. Зазначимо, що ст. 73 КЗпП установлено 10 святкових і неробочих днів:

1 січня — Новий рік;

7 січня — Різдво Христове;

8 березня — Міжнародний жіночий день;

1 і 2 травня — День міжнародної солідарності трудящих;

9 травня — День Перемоги;

28 червня — День Конституції України;

24 серпня — День незалежності України;

один день (неділя) — Пасха (Великдень) (у 2012 році — 15 квітня, у 2013 році — 5 травня, у 2014 році — 20 квітня);

один день (неділя) — Трійця (у 2012 році — 3 червня, у 2013 році — 23 червня, у 2014 році — 8 червня).

2) час відпустки для догляду за дитиною;

3) час перебування у відпустці без збереження заробітної плати як за ст. 25, так і за ст. 26 КЗпП (лист Мінсоцполітики від 26.11.2012 р. № 1203/13/84-12);

4) дні простою не з вини працівника, за які за працівником частково зберігався заробіток;

5) робочі дні, протягом яких працівник не працював у зв’язку з переведенням його на неповний робочий тиждень з ініціативи роботодавця, тобто на підставі ст. 32 КЗпП. Якщо працівник працює в режимі неповного робочого тижня за власним бажанням, то дні, протягом яких він не працював, не виключаються з розрахункового періоду (консультація, опублікована в газеті «Праця та зарплата», 2011, № 15, с. 13).

Якщо в розрахунковому періоді працівник не працював, але за ним зберігалася заробітна плата (період відпустки, дні непрацездатності), то такий період не виключається з розрахункового періоду.

 

Виплати, що беруть участь у розрахунку середнього заробітку

Згідно з вимогами Порядку № 100 при визначенні сумарного заробітку за розрахунковий період для визначення середньої заробітної плати варто:

— враховувати виплати, наведені у п. 3 Порядку № 100;

не брати до уваги виплати, наведені в п. 4 Порядку № 100.

Інформацію про ті та інші подамо в таблиці.

№ з/п

Види виплат

1

2

Виплати, що враховуються при розрахунку відпускних

1

Основна заробітна плата

2

Доплати та надбавки за:
— наднормову роботу та роботу в нічний час;
— суміщення професій і посад;
— розширення зони обслуговування або виконання підвищених обсягів робіт працівниками-почасовиками;
— високі досягнення у праці (висока професійна майстерність);
— умови праці;
— інтенсивність праці;
— керівництво бригадою;
— вислугу років тощо

3

Виробничі премії та премії за економію конкретних видів палива, електроенергії та теплової енергії

4

Винагорода за підсумками роботи за рік, за вислугу років тощо.

Одноразова винагорода за підсумками роботи за рік і за вислугу років уключається до середнього заробітку шляхом додавання до заробітку кожного місяця розрахункового періоду 1/12 винагороди, нарахованої в поточному році за попередній календарний рік.

5

Виплати за час, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток (зокрема, за час попередньої щорічної відпустки, виконання державних та громадських обов’язків, службового відрядження тощо)

6

Допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю

При розрахунку середньої зарплати слід також ураховувати й оплату за рахунок коштів підприємства перших п’яти днів тимчасової непрацездатності.

7

Допомога по вагітності та пологах

У порядку № 100 про допомогу по вагітності та пологах нічого не зазначено, проте оскільки за час відпустки по вагітності та пологах за працівницею зберігається середня заробітна плата, то період відпустки по вагітності та пологах бере участь у розрахунку середньої заробітної плати для оплати щорічної відпустки. Тобто допомога по вагітності та пологах уключається до виплат, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу відпусток.

Виплати, що не враховуються при обчисленні середньої заробітної плати

1

Виплати за виконання окремих доручень (одноразового характеру), що не входять до обов’язків працівника. Виняток становлять (тобто враховуються при розрахунку середньої заробітної плати): доплати за суміщення професій і посад, розширення зон обслуговування або виконання додаткових обсягів робіт і виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників, а також різниці в посадових окладах, що виплачуються працівникам, які виконують обов’язки тимчасово відсутнього керівника підприємства чи його структурного підрозділу та не є штатними заступниками)

2

Одноразові виплати. До них належать компенсація за невикористану відпустку, матеріальна допомога, допомога працівникам у зв’язку з виходом на пенсію, вихідна допомога тощо

3

Компенсаційні виплати на відрядження та при переведенні на іншу роботу. Вони включають добові, оплату за проїзд, витрати на наймання житла, підйомні, надбавки, що виплачуються замість добових

4

Окремі види премій: премії за винаходи та раціоналізаторські пропозиції, за сприяння впровадженню винаходів і раціоналізаторських пропозицій, за впровадження нової техніки та технології, за збір та здавання брухту чорних, кольорових і дорогоцінних металів, збір і здавання на відновлення відпрацьованих деталей машин, автомобільних шин, за введення в дію виробничих потужностей та об’єктів будівництва (за винятком цих премій працівникам будівельних організацій, що виплачуються у складі премій за результати господарської діяльності)

5

Грошові та речові винагороди за призові місця на змаганнях, оглядах, конкурсах тощо

6

Пенсії, державні допомоги, соціальні та компенсаційні виплати

7

Літературний гонорар штатним працівникам газет і журналів, що виплачується за авторським договором

8

Вартість безоплатно виданого спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту, мила, мийних та знешкоджувальних засобів, молока та лікувально-профілактичного харчування

9

Дотації на обіди, проїзд, вартість сплачених підприємством путівок до санаторіїв та будинків відпочинку

10

Виплати, пов’язані з ювілейними датами, днем народження, за багаторічну та бездоганну трудову діяльність, активну громадську роботу тощо

11

Вартість безоплатно наданих деяким категоріям працівників комунальних послуг, житла, палива та сума коштів на їх відшкодування

12

Заробітна плата на роботі за сумісництвом (за винятком працівників, для яких уключення її до середнього заробітку передбачено чинним законодавством)

13

Суми відшкодування шкоди, завданої працівнику каліцтвом чи іншим ушкодженням здоров’я

14

Доходи (дивіденди, відсотки), нараховані за акціями трудового колективу та внесками членів трудового колективу в майно підприємства

15

Компенсація працівникам втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням строків її виплати

 

Усі виплати включаються до розрахунку середньої заробітної плати в тому розмірі, в якому їх нараховано, без виключення сум відрахування на податки, стягнення аліментів тощо, за винятком відрахувань із заробітної плати осіб, засуджених за вироком суду до виправних робіт без позбавлення волі (абз. 3 п. 3 Порядку № 100).

Важливо звернути увагу також на такий момент. Згідно з п. 10 Порядку № 100:

«у випадках підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві, в установі, організації відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими в колективних договорах (угодах), як у розрахунковому періоді, так і в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення коригуються на коефіцієнт їх підвищення. На госпрозрахункових підприємствах і в організаціях коригування заробітної плати та інших виплат провадиться з урахуванням їх фінансових можливостей».

Таким чином, якщо на підприємстві підвищувалася заробітна плата, то всі виплати, які було нараховано в розрахунковому періоді та які враховуються при обчисленні середньої заробітної плати за проміжок часу до підвищення, мають бути відкориговані на коефіцієнт підвищення заробітної плати.

Коригування не здійснюється в разі зміни тарифної ставки (посадового окладу) працівника у зв’язку з присвоєнням йому вищого розряду, переведенням на іншу більш високооплачувану роботу (посаду) тощо (абз. 3 п. 10 Порядку № 100).

Коригування не здійснюється і в разі зниження працівникам розміру посадових окладів (тарифних ставок) (консультація в газеті «Праця і зарплата», 2012, № 2, с. 19).

Приклад 1. Працівнику надається щорічна відпустка з 6 травня 2013 року тривалістю 24 календарних дні. Розрахунковим періодом є травень 2012 року — квітень 2013 року. З 1 січня 2013 року працівнику було підвищено посадовий оклад на 20 %.

Оклад працівника становив:

з травня по грудень 2012 року — 3000 грн.;

із січня 2013 року по квітень 2013 року — 3600 грн.

У розрахунковому періоді працівнику було нараховано:

1. Заробітну плату в сумі 35507,65 грн., у тому числі:

— з травня 2012 року по грудень 2012 року — 21107,65 грн.;

— із січня 2013 року по квітень 2013 року — 14400 грн.

2. Відпускні за попередній відпрацьований рік (відпустка з 11 червня по 6 липня 2012 року включно*) — 2500 грн., із них:

— за червень 2012 р. — 1875,00 грн.;

— за липень 2012 р. — 625,00 грн.

* Припустимо, що підприємство скористалося розпорядженням КМУ «Про перенесення робочих днів у 2012 році» від 28.11.2011 р. № 1210-р і перенесло робочий день з п’ятниці 29 червня — на суботу 7 липня.

Визначимо коефіцієнт, на який коригуються зарплата та відпускні, нараховані до 01.01.2013 р.

3600 грн. : 3000 грн. = 1,2.

Коригуємо:

— заробітну плату за травень — грудень 2012 року на коефіцієнт підвищення окладу в січні 2013 року:

21107,65 грн. х 1,2 = 25329,18 грн.;

— суму відпускних за червень-липень 2012 року:

2500 грн. х 1,2 = 3000 грн.

Визначимо суму відкоригованого заробітку за 12 місяців:

25329,18 грн. + 3000 грн. + 14400 грн. = 42729,18 грн.

 

Кількість оплачуваних днів відпустки

Оплаті підлягають усі календарні дні відпустки. Проте слід ураховувати, що якщо на відпустку припадає святковий або неробочий день, зазначений у ст. 73 КЗпП, то на ці дні відпустку подовжують, але вони не оплачуються.

Приклад 2. Працівника прийнято на роботу 02.07.2012 р. З 17.06.2013 р. працівнику надано щорічну основну відпустку тривалістю 24 календарні дні.

У цьому випадку працівник перебуватиме в щорічній основній відпустці з 17 червня по 12 липня 2013 року включно (26 календарних днів). 23 червня (Трійця) і 28 червня 2013 року (День Конституції України) — дні, які згідно зі ст. 73 КЗпП уключено до складу святкових і неробочих днів. У зв’язку з цим у такому випадку працівник перебуватиме у відпустці 26 календарних днів, але відпускні йому необхідно розрахувати за 24 календарні дні.

 

Приклади розрахунку відпускних

 

Розрахунковий період — 12 календарних місяців

Приклад 3. Працівника прийнято на роботу 14.05.2012 р. З 25.06.2013 р. йому надано щорічну основну відпустку тривалістю 24 календарні дні.

У цьому випадку працівник перебуватиме в щорічній основній відпустці з 25.06.2013 р. по 19.07.2013 р. включно (25 календарних днів), оскільки 28 червня (День Конституції України) — день, який згідно зі ст. 73 КЗпП уключено до складу святкових і неробочих днів та на які щорічні відпустки подовжуються, але ці дні не оплачуються.

Таким чином, працівник буде у відпустці 25 календарних днів, але відпускні необхідно нарахувати за 24 календарні дні.

Розрахунковим періодом для розрахунку відпускних є — червень 2012 р. — травень 2013 р.

Припустимо, у розрахунковому періоді сума заробітної плати склала 40000 грн.

Кількість календарних днів, що припадають на розрахунковий період:

365 к. дн. - 10 к. дн. = 355 к. дн.,

де 365 — кількість календарних днів за період з червня 2012 року по травень 2013 року;

10 — кількість святкових і неробочих днів, установлених ст. 73 КЗпП, що припадають на період з червня 2012 року по травень 2013 року.

Середня заробітна плата для розрахунку відпускних становить:

40000 грн. : 355 = 112,68 грн./дн.

Сума відпускних становить:

112,68 грн. x 24 к. дн. = 2704,32 грн.

 

У розрахунковому періоді нараховано премії

Як правильно враховувати премії при розрахунку відпускних, покажемо в таблиці.

Вид премії

Порядок уключення до розрахунку відпускних

Щомісячна

Ураховується в повній сумі в тому місяці, в якому її нараховано (п. 3 Порядку № 100)

Квартальна, піврічна

Ураховується в повній сумі в тому місяці, в якому її нараховано (п. 3 Порядку № 100)

Річна, нарахована в поточному році за попередній календарний рік

Включається до середнього заробітку шляхом додавання до заробітку кожного місяця розрахункового періоду 1/12 винагороди, нарахованої в поточному році за попередній календарний рік (абз. 2 п. 3 Порядку № 100)

Річна, нарахована в тому самому календарному році

Не бере участі в розрахунку середньої заробітної плати на підставі абз. 2 п. 3 Порядку № 100

 

Приклад 4. Працівника підприємства прийнято на роботу 1 жовтня 2012 року. З 10 червня 2013 року працівник іде у щорічну відпустку на 24 календарні дні.

Заробітна плата за розрахунковий період (жовтень 2012 року — травень 2013 року) склала 20500 грн. У січні 2013 року працівнику було нараховано премію за IV квартал 2012 року у розмірі 1000 грн., а також премію за підсумками роботи за 2012 рік у розмірі 500 грн. У квітні 2013 року працівнику нараховано премію за I квартал 2013 року в розмірі 2000 грн.

Квартальні премії повинні враховуватися в повній сумі в тому місяці, в якому їх нараховано.

Одноразова винагорода за підсумками роботи за рік уключається при розрахунку середньої заробітної плати шляхом додавання до заробітку за кожен місяць розрахункового періоду 1/12 винагороди, нарахованої в поточному році за попередній календарний рік .

Розрахунковий період уключає 8 календарних місяців. Тому сума одноразової винагороди за підсумками роботи за рік має бути включена до розрахунку середньої зарплати не в повній сумі (500 грн.), а в сумі, що дорівнює 8/12 від 500 грн.

Сума одноразової винагороди за підсумками роботи за рік, яку необхідно включити до розрахунку середньої зарплати, становитиме:

8/12 x 500 грн. = 333,33 грн.

Таким чином, загальна сума заробітної плати для розрахунку середньої зарплати складе:

20500 грн. + 1000 грн. + 333,33 грн. + 2000 грн. = 23833,33 грн.

Кількість календарних днів за розрахунковий період (жовтень 2012 року — травень 2013 року) становитиме:

243 к. дн. - 7 к. дн. = 236 к. дн.,

де 243 — кількість календарних днів за розрахунковий період (жовтень 2012 року — травень 2013 року);

7 — кількість святкових і неробочих днів, установлених ст. 73 КЗпП і що припадають на розрахунковий період (жовтень 2012 року — травень 2013 року).

Середня заробітна плата для розрахунку відпускних становитиме:

23833,33 грн. : 236 к. дн. = 100,99 грн./дн.

Сума відпускних становитиме:

100,99 грн. x 24 к. дн. = 2423,76 грн.

 

У розрахунковому періоді нараховано лікарняні

Приклад 5. Працівник підприємства йде у відпустку з 08.07.2013 р. Розрахунковим періодом є липень 2012 року — червень 2013 року.

У розрахунковому періоді нараховано:

— заробітну плату — 40000 грн.;

— лікарняні за період з 12 по 20 листопада 2012 року — 1000 грн. Із них сума оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності склала 714 грн. Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності — 286 грн.

Працівник у цьому випадку перебуватиме в щорічній основній відпустці з 8 по 31 липня 2013 року включно, тобто 24 календарні дні.

Згідно з останнім абзацом п. 3 Порядку № 100:

«При обчисленні середньої заробітної плати для оплати за час щорічної відпустки, додаткових відпусток у зв’язку з навчанням, творчої відпустки, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, або компенсації за невикористані відпустки, крім зазначених вище виплат, до фактичного заробітку включаються <…> допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю».

Тут мається на увазі й оплата перших п’яти днів непрацездатності, і допомога з тимчасової непрацездатності.

Визначимо кількість календарних днів у розрахунковому періоді, що враховуються:

365 к. дн - 10 к. дн. = 355 к. дн.,

де 10 — кількість святкових і неробочих днів, установлених ст. 73 КЗпП, що припадають на розрахунковий період.

Розрахуємо середньоденну заробітну плату:

(40000 грн. + 714 грн. +286 грн.) : 355 к. дн. = 115,49 грн./дн.

Сума відпускних становить:

115,49 грн. х 24 к. дн. = 2771,76 грн.

 

Підряд дві щорічні відпустки

Приклад 6. Працівник іде у відпустку з 01.08.2013 р. на 31 календарний день (використовує щорічну відпустку за поточний робочий рік (24 календарні дні) та невикористані 7 календарних днів щорічної відпустки за минулий рік).

За останні 12 календарних місяців працівнику нараховано заробітну плату в сумі 40000 грн.

Розрахунковий період у цій ситуації — 12 місяців (із серпня 2012 року по липень 2013 року).

Розрахунок середньої заробітної плати здійснюють у загальному порядку, а відпускні розраховують виходячи з 31 дня відпустки (24 + 7).

Розрахункова тривалість відпустки — з 01.08.2013 р. по 31.08.2013 р. Оскільки на період відпустки припадає святковий день — День незалежності України (24 серпня), то відпустка подовжується на один календарний день (днем закінчення замість 31.08.2013 р. фактично є 01.09.2013 р.). День, на який подовжується відпустка, не оплачується.

Кількість календарних днів, що враховуються:

365 к. дн. - 10 к. дн. = 355 к. дн.

Середньоденна заробітна плата становитиме:

40000 грн. : 355 к. дн. = 112,68 грн./дн.

Сума відпускних дорівнює:

31 к. дн. х 112,68 грн. = 3493,08 грн.

 

Перед виходом у відпустку працівниця не мала заробітної плати

Приклад 7. Працівниця підприємства відразу після виходу з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку йде в щорічну відпустку з 08.07.2013 р. тривалістю 24 календарні дні. Посадовий (місячний) оклад працівниці, установлений на день виходу у відпустку, — 3000 грн.

Працівниця перебуватиме у відпустці з 8 липня по 31 липня включно.

Для розрахунку відпускних у цьому випадку необхідно скористатися положеннями абз. 3 п. 4 Порядку № 100. Відповідно до нього, якщо працівник перед виходом у відпустку не мав заробітку не зі своєї вини, розрахунки здійснюються виходячи зі встановлених йому у трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу.

У листі від 22.12.2005 р. № 717/018/84-05 Мінпраці уточнило, що обчислення середньої заробітної плати для розрахунку відпускних у цьому випадку має бути здійснено виходячи з тарифної ставки, посадового окладу, установленого на день виходу працівника в щорічну відпустку.

Розрахунковим періодом у цьому випадку є липень 2012 року — червень 2013 року.

Кількість календарних днів, що беруть участь у розрахунку середньої заробітної плати:

365 к. дн. - 10 к. дн. = 355 к. дн.

Середньоденна заробітна плата становитиме:

(3000 грн. х 12 міс.) : 355 к. дн. = 101,41 грн./дн.

Сума відпускних становитиме:

101,41 грн. х 24 к. дн. = 2433,84 грн.

 

У розрахунковому періоді — щорічна відпустка та відпустка за свій рахунок

Приклад 8. Працівник підприємства йде в щорічну основну відпустку з 24.04.2013 р. на 24 календарні дні. Розрахунковий період для визначення суми відпускних: квітень 2012 року — березень 2013 року.

У розрахунковому періоді працівник був:

— у щорічній основній відпустці з 2 липня 2012 року тривалістю 24 календарні дні;

— у відпустці за свій рахунок тривалістю 15 календарних днів з 1 по 15 серпня 2012 року.

За розрахунковий період працівнику нараховано:

— заробітну плату — 50000 грн.;

— суму відпускних — 3300 грн.;

— матеріальну допомогу до відпустки — 2000 грн.

Відпускні, нараховані працівнику за час перебування в попередній щорічній відпустці, беруть участь у розрахунку середньої заробітної плати для оплати періоду щорічної відпустки на підставі абз. 4 п. 3 Порядку № 100.

Що стосується матеріальної допомоги до відпустки, то її сума не включається до розрахунку середньої зарплати для визначення суми відпускних (п.п. «б» п. 4 Порядку № 100). Причому матеріальна допомога не враховується при обчисленні середньої заробітної плати для оплати відпусток незалежно від того, є вона разовою чи ні, надана вона одному чи всім (більшості) співробітників (лист Мінпраці від 13.12.2005 р. № 694/13/84-05).

Таким чином, загальна сума виплат, що враховуються при розрахунку відпускних, становитиме:

50000 грн. + 3300 грн. = 53300 грн.

Тепер розрахуємо кількість календарних днів за розрахунковий період.

Згідно з п. 2 Порядку № 100 період, протягом якого працівник відповідно до чинного законодавства або з інших поважних причин не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду.

Відпустка за свій рахунок (незалежно від того, надається вона на підставі ст. 25 або ст. 26 Закону про відпустки) надається згідно з чинним законодавством. Тому календарні дні, що припадають на відпустку за свій рахунок, мають бути виключені із загальної кількості календарних днів за розрахунковий період для визначення суми відпускних.

Таким чином, кількість календарних днів за розрахунковий період становитиме:

365 к. дн. - 10 к. дн. - 15 к. дн. = 340 к. дн.,

де 365 — загальна кількість календарних днів у розрахунковому періоді;

10 — кількість святкових і неробочих днів у розрахунковому періоді;

15 — кількість календарних днів, протягом яких працівник перебував у відпустці за свій раху-нок.

Середньоденна зарплата становитиме:

53300 грн. : 340 к. дн. = 156,76 грн./дн.

Сума відпускних складе:

156,76 грн. x 24 = 3762,24 грн.

 

Розрахунок відпускних при роботі на умовах неповного робочого часу

Відповідно до ст. 56 КЗпП робота на умовах неповного робочого часу не зумовлює жодних обмежень обсягу трудових прав працівників. Тобто робота на умовах неповного робочого дня або неповного робочого тижня не призводить до скорочення їх щорічної відпустки.

При цьому якщо працівник працював у режимі неповного робочого тижня з не залежних від нього причин, тобто з ініціативи роботодавця (ст. 32 КЗпП), то кількість робочих днів, упродовж яких він не працював, виключається з розрахункового періоду при обчисленні середньої заробітної плати для виплати відпускних (лист Мінпраці від 12.03.2007 г. № 66/06/186-07).

Якщо ж працівник працює на умовах неповного робочого тижня за власним бажанням відповідно до ст. 56 КЗпП, то дні, протягом яких він не працював, не виключаються з розрахунку (див. лист Мінпраці від 25.05.2009 р. № 294/13/84-09).

У разі, коли робота здійснюється на умовах неповного робочого дня, розрахунок суми відпускних здійснюється в загальному порядку без жодних особливостей.

Приклад 9. Працівниці підприємства надано відпустку з 01.07.2013 р. на 24 календарні дні. Розрахунковим періодом для визначення суми відпускних є липень 2012 року — червень 2013 року.

З липня 2012 року по грудень 2012 року включно працівниця працювала в режимі повного робочого тижня. Із січня 2013 року на її прохання вона була переведена в режим неповного робочого тижня (3 дні на тиждень — понеділок, середа, п’ятниця). Заробітна плата, нарахована в розрахунковому періоді, склала 40000 грн.

При визначенні кількості календарних днів розрахункового періоду дні січня — червня 2013 року, протягом яких працівниця не працювала у зв’язку з переведенням у режим неповного робочого тижня, не виключаються, оскільки таке переведення відбулося на прохання працівниці (ст. 56 КЗпП).

Кількість календарних днів у розрахунковому періоді становить:

365 к. дн. - 10 к. дн. = 355 к. дн.,

де 365 — загальна кількість календарних днів у розрахунковому періоді;

10 — кількість святкових і неробочих днів, що припадають на розрахунковий період.

Розрахуємо середню заробітну плату:

40000 грн. : 355 к. дн. = 112,68 грн./дн.

Визначимо суму відпускних:

112,68 грн. x 24 к. дн. = 2704,32 грн.

 

Податки та внески із суми відпускних

 

ПДФО

Для цілей обкладення ПДФО відпускні є заробітною платою. Так, згідно з п.п. 14.1.48 ПК заробітна плата для цілей розд. IV ПК — це основна і додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, що виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом. Оплата днів відпустки згідно з п.п. 2.2.12 Інструкції № 5 уключається до фонду додаткової зарплати.

Оскільки відпускні входять до поняття заробітної плати, то до них застосовуються ті самі правила обкладення ПДФО, що і для заробітної плати:

— при визначенні бази обкладення ПДФО нараховані відпускні зменшуються на суму утриманого ЄСВ (3,6 %) і ПСП (за наявності права на неї);

— сума відпускних ураховується при визначенні граничного розміру доходу, що дає право на отримання ПСП;

— відпускні, як і заробітна плата, обкладаються за ставками, передбаченими п. 167.1 ПК (до суми доходу, що не перевищує у 2013 році 11470 грн., застосовується ставка 15 %, а сума перевищення оподатковується за ставкою 17 %).

«Перехідні» відпускні. У п.п. 169.4.1 ПК зазначено:

«якщо платник податку отримує доходи у вигляді заробітної плати за період її збереження згідно із законодавством, у тому числі за час відпустки <…>, то з метою визначення граничної суми доходу, що дає право на отримання податкової соціальної пільги, та в інших випадках їх оподаткування, такі доходи (їх частина) належать до відповідних податкових періодів їх нарахування».

Таким чином, суму «перехідних» відпускних необхідно розподілити між місяцями, на які вони припадають, і потім застосовувати відповідні ставки ПДФО і визначати право на застосування ПСП.

Приклад 10. Працівнику підприємства надано відпустку з 15.04.2013 р. тривалістю 24 календарні дні.

Сума відпускних склала 1093 грн. З них:

— за дні відпустки, що припадають на квітень, — 728 грн.;

— за дні відпустки, що припадають на травень, — 365 грн.

Заробітна плата за відпрацьовані дні квітня — 800 грн. Заробітна плата за відпрацьовані дні травня — 1250 грн.

Для визначення суми ПДФО, що утримується з доходу за квітень 2013 року, перш за все суму «перехідних» відпускних розподілимо за відповідними місяцями (квітень і травень 2013 року).

Так, сума зарплати і відпускних, що припадають на квітень 2013 року, становитиме:

728 грн. + 800 грн. = 1528 грн.

Оскільки сума зарплати і відпускних за квітень 2013 року не перевищує 1610 грн., то в цьому місяці працівник має право на ПСП у розмірі 573,50 грн.

Сума ПДФО, утримана у квітні, становитиме:

(1528 грн. - 55,01 грн. - 573,50 грн.) x 15 % : 100 % = 134,92 грн.

Сума нарахованої зарплати та відпускних за травень 2013 року становитиме:

365 грн. +1250 грн. = 1615 грн.

Оскільки сума зарплати і відпускних за травень 2013 року перевищує 1610 грн., то в цьому місяці працівник не має права на ПСП.

Сума ПДФО, утримана у травні, становитиме:

(1615 грн. - 58,14 грн.) х 15 % : 100 % = 233,53 грн.

При цьому, забігаючи наперед, зазначимо, що ПДФО потрібно перерахувати до бюджету з усієї суми відпускних одночасно з отриманням (перерахуванням) грошових коштів для їх оплати (п.п. 168.1.2 ПК). Тобто утримання ПДФО слід відображати окремо за кожен місяць, на які припадають дні перехідної відпустки, а перераху-вати суму ПДФО до бюджету потрібно наперед з усієї суми виплачених відпускних одночасно з їх виплатою.

У нашому прикладі при виплаті відпускних підприємство має перерахувати до бюджету ПДФО в сумі:

(728 грн. + 365 грн. - 39,35 грн.) х 15 % : 100 % = 158,05 грн.,

де 39,35 — сума ЄСВ, утримана із суми відпускних: (728 грн.+ 365 грн.) х 3,6 % : 100 %. При заповненні Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ відпускні відображаються, як і інша зар-плата, з ознакою доходу «101». При цьому представники ДПСУ вважають, що «перехідні» відпускні в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ потрібно показувати в тому кварталі, за місяці якого їх нараховано (див. консультації, розміщені в розділі 160.26 ЄБПЗ).

 

ЄСВ

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ єдиний внесок нараховується на суму нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати. Оскільки оплата днів відпустки включається до фонду додаткової зарплати (п.п. 2.2.12 Інструкції № 5), то суми відпускних є об’єктом для нарахування та утримання ЄСВ.

Нараховується та утримується ЄСВ за ставками, передбаченими для зарплати:

— у частині нарахування — у межах від 36,76 % до 49,7 % залежно від класу професійного ризику виробництва, до якого платники належать;

— у частині утримання — за ставкою 3,6 %. Нарахування ЄСВ здійснюється в межах максимальної величини бази нарахування ЄСВ (ч. 3 ст. 7 і п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄСВ). Із суми перевищення ЄСВ не сплачують. Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄСВ максимальна величина бази нарахування ЄСВ дорівнює 17 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб. У 2013 році розмір цього показника становить: у січні — листопаді — 19499 грн., в грудні — 20706 грн.

При нарахуванні перехідних відпускних їх слід уключати у відповідні місяці, на які припадають дні відпустки, та ЄСВ нараховують окремо за кожен такий місяць. Максимальну величину бази застосовують також окремо за кожен місяць з урахуванням нарахованої зарплати (п.п. 4.3.2 Інструкції № 21-5). Зауважимо, що крім щомісячного розподілу сум відпускних, з п.п. 4.3.2 Інструкції № 21-5 випливає ще одне правило: якщо відпускні нараховуються перед зарплатою, при цьому очікується, що сума місячного доходу перевищить максимальну величину бази нарахування ЄСВ, то саме з них слід у першу чергу сплатити ЄСВ. Нагадаємо, що згідно з п.п. 4.3.2 Інструкції № 21-5 при визначенні максимальної величини бази нарахування ЄСВ виплати враховуються в такій послідовності: зарплата, винагороди за цивільно-правовими договорами, лікарняні.

Крім того, у листі від 18.10.2011 р. № 22373/03-20 ПФУ роз’яснив, що суми грошових компенсацій у разі невикористання щорічних (основної та додаткових) відпусток у розмірах, передбачених законодавством, при своєчасному нарахуванні (не пізніше дня звільнення) входять до фонду оплати праці у складі фонду додаткової заробітної плати, а тому є об’єктом для нарахування та утримання ЄСВ. Якщо ж суму компенсації нараховано після звільнення працівника, то ЄСВ не нараховують, а суму компенсації не відображають у ф. № Д4 (листи ПФУ від 03.03.2011 р. № 4149/05-10 і від 18.10.2011 р. № 22373/03-20).

Приклад 11. Працівнику у травні 2013 року:

— виплачено відпускні в сумі 15000 грн.: із них 9000 грн., що припадають на дні відпустки травня 2013 року, 6000 грн., що припадають на дні відпустки червня;

— нараховано зарплату за травень — 10000 грн.

У червні 2013 року нараховано зарплату в сумі 15000 грн.

Оскільки відпускні включаються до доходу того місяця, на який припадають дні відпустки, то дохід працівника становитиме:

— у травні 2013 року — 19000 грн. (10000 грн. + 9000 грн.). Не перевищена максимальна величина бази нарахування ЄСВ, тому базою для нарахування та утримання ЄСВ буде 19000 грн.;

— у червні 2013 року — 21000 грн. (15000 грн. + 6000 грн.). Перевищена максимальна величина бази нарахування ЄСВ. ЄСВ нараховується та утримується із суми 19499 грн. (у межах максимальної величини бази стягнення ЄСВ).

 

Строки сплати ЄСВ і ПДФО із суми відпускних

Оскільки відпускні виплачуються перед початком відпустки, то при їх виплаті слід орієнтуватися на порядок сплати ЄСВ і ПДФО для авансових виплат (до закінчення поточного місяця). Так, якщо грошові кошти для виплати відпускних отримані з поточного рахунка або перераховуються на картрахунок працівника, то одночасно з отриманням (перерахуванням) грошових коштів, тобто фактично в день виплати відпускних, необхідно перерахувати:

— ПДФО з усієї суми відпускних (п.п. 168.1.2 ПК);

— ЄСВ у частині нарахувань (за встановленою залежно від класу професійного ризику виробництва ставкою) із суми відпускних за обидва місяці. Це прямо передбачено п.п. 4.3.7 Інструкції № 21-5.

ЄСВ у частині утримань (3,6 %) згідно з Інструкцією № 21-5 може не сплачуватися при авансових виплатах. Він сплачується не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним місяцем, а отже, для відпускних наступного місяця — не пізніше 20-го числа місяця, наступного за місяцем, за який його нараховано (пп. 4.4.2 і 4.3.6 Інструкції № 21-5).

 

Бухгалтерський та податковий облік

 

Бухгалтерський облік

Створення резерву відпусток. У першу чергу зазначимо, що в бухгалтерському обліку підприємство зобов’язане створювати резерв відпусток. Необхідність створення резерву відпусток передбачено п. 13 П(С)БО 11, відповідно до якого для відшкодування майбутніх операційних витрат, у тому числі й на оплату відпусток працівникам, підприємством створюється відповідне забезпечення.

Також аналогічну норму передбачено п. 7 П(С)БО 26, за вимогами якого виплати за невідпрацьований час, що підлягають накопиченню, визнаються зобов’язанням шляхом створення забезпечення (резерву) у звітному періоді.

Варто зазначити: норми П(С)БО, що передбачають створення резерву відпусток, мають імперативний (тобто обов’язковий для виконання) характер. На цей факт вказував Мінфін в листі від 09.06.2006 р. № 31-34000-20-25/12321. Таким чином, у підприємств відсутнє право вибору щодо того, створювати резерв відпусток чи ні.

Не формують резерв відпусток тільки суб’єкти малого підприємництва, що мають право на застосування спрощеного бухгалтерського обліку доходів і витрат. Відповідно до п. 8 розд. І П(С)БО 25 такі підприємства не створюють забезпечення майбутніх витрат і платежів (у тому числі на виплату майбутніх відпусток працівникам), а визнають відповідні витрати в періоді їх фактичного здійснення (тобто в періоді нарахування відпускних).

Резерв відпусток формують тільки для виплати щорічних (основної та додаткових) відпусток, а також додаткових відпусток працівникам з дітьми.

Механізм розрахунку резерву відпусток містить Інструкція № 291 у наведеній до субрахунку 471 «Забезпечення виплат відпусток» характеристиці.

Так, щомісячна сума такого забезпечення визначається як добуток фактично нарахованої працівникам заробітної плати та коефіцієнта, обчисленого як відношення річної планової суми на оплату відпусток до загального річного планового фонду оплати праці. Причому, зауважте, до розрахунку при створенні подібного забезпечення слід приймати не тільки суми власне витрат на оплату праці, а й суми нарахувань єдиного внеску, що припадають на них.

У вигляді формули зазначений механізм можна представити таким чином:

РВм = ЗП х Кзп х КЄСВ,

де РВм — місячна сума відрахувань на створення резерву відпусток;

ЗП — сума фактично нарахованої у звітному періоді заробітної плати працівникам, що включається до розрахунку сум для оплати часу відпусток згідно з Порядком № 100;

Кзп — коефіцієнт резервування;

КЄСВ — коефіцієнт, що збільшує резерв відпусток на суму ЄСВ у частині нарахувань.

При цьому коефіцієнт резервування визначається за формулою:

Кзп = Оп : ФОПп,

де Оп — річна планова сума на оплату відпусток (визначається на підставі графіка відпусток);

ФОПп — загальний річний плановий фонд оплати праці (без урахування сум відпускних).

У свою чергу, коефіцієнт, що збільшує резерв відпусток на суму ЄСВ, розраховується таким чином:

КЄСВ = 1 + СЄСВ : 100 ,

де СЄСВце ставка єдиного внеску на за-гально-обов’язкове державне соціальне страху-вання згідно з класом професійного ризику підприємства-роботодавця.

Відповідно до п. 18 П(С)БО 11 залишок забезпечення переглядається на кожну дату балансу і, в разі потреби, коригується (зменшується або збільшується).

У бухгалтерському обліку створення резерву відпусток відображається за кредитом субрахунку 471 у кореспонденції з дебетом рахунків 23 «Виробництво», 91 «Загальновиробничі витрати», 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут», 94 «Інші витрати операційної діяльності» залежно від місця роботи співробітників підприємства.

Нарахування відпускних. При використанні резерву відпусток (при нарахуванні відпускних, компенсації за невикористану відпустку, а також сум ЄСВ від цих сум) дебетується субрахунок 471 (при оплаті тих видів відпусток, для яких створюється резерв) у кореспонденції з кредитом субрахунків:

— 661 «Розрахунки із заробітної плати» — на суму нарахованих відпускних або компенсації за невикористану відпустку;

651 «За розрахунками за загально-обов’яз-ковим державним соціальним страхуванням» — на суму нарахованого на відпускні або компенсацію ЄСВ.

При оплаті відпусток, для яких резерв не створюється (навчальні, творчі відпустки, відпустка у зв’язку з усиновленням дитини), а також у разі, коли сума нарахованого резерву відпусток не покриває суму відпускних і ЄСВ, що припадає на них, зазначені виплати списуються в дебет рахунків 23 «Виробництво», 91 «Загальновиробничі витрати», 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут», 94 «Інші витрати операційної діяльності» залежно від функціонального призначення витрат.

Згідно з п.п. 1.6.1 Інструкції № 5:

«Нарахування відображаються за календарний місяць (з першого до останнього числа місяця). Наприклад, суми нарахувань за час відпусток, на відміну від порядку їхньої фактичної виплати, розподіляються пропорційно часу, що припадає на дні відпустки у відповідному місяці».

Таким чином, за перехідними відпустками суми відпускних нараховуються окремо за кожен місяць.

 

Запитання. До якої складової витрат включаються виплати заробітної плати працівникам за час вимушеного простою підприємства або за час перебування у щорічній (основній або додатковій) відпустці?

Відповідь. <….> заробітна плата працівників, виплачена за час вимушеного простою підприємства або за час перебування у щорічних (основних та додаткових) відпустках, не може бути безпосередньо віднесена до конкретного об’єкта витрат і відповідно не включається до складу прямих витрат на оплату праці, що формують собівартість виготовлених та реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг. Такі виплати платника податку враховуються на підставі п.п. 138.12.2 п. 138.12 та п. 138.5 ст. 138 ПКУ у складі інших витрат у звітному податковому періоді, в якому вони були здійснені, згідно з правилами ведення бухгалтерського обліку та відображаються у рядку 06.4.39 Додатку ІВ до рядка 06.4 Податкової декларації з податку на прибуток підприємства, форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28.09.2011 р. № 1213.

 

Податковий облік

Одразу підкреслимо, що в податковому обліку створення резерву відпусток не відображається.

За роз’ясненнями, наведеними в ЄБПЗ (розділ 110.07.17), зарплата за час перебування працівників у щорічних (основних і додаткових) відпустках має враховуватися у складі інших витрат та відображатися за рядком 06.4.39 Додатка IВ до декларації з податку на прибуток підприємства.

Водночас, на нашу думку, відпускні, нараховані працівникам, повинні враховуватися при обчисленні об’єкта оподаткування (п. 142.1 ПК) залежно від класифікації витрат у складі:

— собівартості виготовлених і реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг (п.п. 138.8.2 ПК);

— загальновиробничих витрат (п.п. 138.8.5 ПК);

— адміністративних витрат (п.п. 138.10.2 ПК);

— витрат на збут (п.п. 138.10.3 ПК).

Приклад 12 . Працівника підприємства прийнято на роботу 2 липня 2012 року. З 15 липня 2013 року працівник іде в щорічну відпустку на 24 календарних дні. Сума відпускних склала 3000 грн., у тому числі:

— за дні відпустки, що припадають на липень, — 2125 грн.;

— за дні відпустки, що припадають на серпень, — 875 грн.

Заробітна плата за відпрацьовані дні липня — 1739,13 грн. Заробітна плата за відпрацьовані дні серпня — 3047,62 грн.

Розрахунок сум ПДФО та ЄСВ за місяцями нарахування доходу представлено в таблиці.

№ з/п

Найменування показника

Липень

Серпень

Відпускні

Зарплата

Відпускні

Зарплата

1

ЄСВ

Нарахування

786,25
(2125 х 37 %)

643,48
(1739,13 х 37 %)

323,75
(875 х 37 %)

1127,62
(3047,62 х 37 %)

Утримання

76,50
(2125 х 3,6 %)

62,61
(1739,13 х 3,6 %)

31,50
(875 х 3,6 %)

109,71
(3047,62 х 3,6 %)

2

ПДФО

307,28
((2125 - 76,5) х 15 %)

251,48
((1739,13 - 62,61) х 15 %)

126,53
((875 - 31,5) х 15 %)

440,69
((3047,62 - 109,71) х 15 %)

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

сума,
грн.

витрати

рядок декларації з податку на прибуток або додатка до неї

1

2

3

4

5

6

7

11 липня (день виплати відпускних)

1

Перераховано відпускні на картрахунок працівника (3000 грн. - 76,50 грн. - 31,50 грн. - 307,28 грн. - 126,53 грн.)

661

311

2458,19

2

Перераховано ПДФО та ЄСВ з усієї суми відпускних:

— ПДФО (307,28 грн. + 126,53 грн.)

641/ПДФО

311

433,81

— ЄСВ (786,25 грн. + 323,75 грн. + 76,50* грн. + 31,50* грн.)

651

311

1218

* Звертаємо увагу: Інструкція № 21-5 не містить вимог щодо обов’язкової сплати ЄСВ у частині утримань при кожній виплаті доходу, проте для зручності більшість бухгалтерів вважають за краще перераховувати як нараховану, так і утриману суму ЄСВ одночасно.

31 липня (день нарахування заробітної плати та відпускних за липень)

3

Нараховано суму відпускних за липень

471

661

2125

2125

Ряд. 06.1 декларації

4

Нараховано заробітну плату за липень

92

661

1739,13

1739,13

Ряд. 06.1 декларації

5

Нараховано ЄСВ на суму:

— заробітної плати за липень року (1739,13 грн. х 37 % : 100 %)

92

651

643,48

643,48

Ряд. 06.1 декларації

— відпускних за липень (2125 грн. х 37 % : 100 %)

471

651

786,25

786,25

Ряд. 06.1 декларації

6

Здійснено утримання із суми заробітної плати та відпускних за липень

— ЄСВ (2125 грн. + 1739,13 грн.) х 3,6 % : 100 %)

661

651

139,11

— ПДФО ((2125 грн. + 1739,13 грн. - 139,11 грн.) х 15 % : 100 %)

661

641/ПДФО

558,76

7 серпня (день виплати заробітної плати за липень)

7

Перераховано ПДФО та ЄСВ із суми заробітної плати за липень

— ПДФО ((1739,13 грн. - 62,61 грн.) х 15 % : 100 %)

641/ПДФО

311

251,48

— ЄСВ (643,48 грн. + 62,61 грн.)

651

311

706,09

Заробітну плату за липень перераховано на картрахунок працівника
(1739,13 грн. - 62,61 грн. - 251,48 грн.)

661

311

1425,04

31 серпня (день нарахування заробітної плати та відпускних за серпень)

8

Нараховано суму відпускних за серпень

471

661

875

875

Ряд. 06.1 декларації

9

Нараховано заробітну плату за серпень

92

661

3047,62

3047,62

Ряд. 06.1 декларації

10

Нараховано ЄСВ на суму:

— заробітної плати за серпень року (3047,62 грн. х 37 % : 100 %)

92

651

1127,62

1127,62

Ряд. 06.1 декларації

— відпускних за серпень (875 грн. х 37 % : 100)

471

651

323,75

323,75

Ряд. 06.1 декларації

11

Здійснено утримання із суми заробітної плати та відпускних за серпень

— ЄСВ (875 грн. + 3047,62 грн.) х 3,6 % : 100 %)

661

651

141,21

— ПДФО ((875грн. +3047,62 грн. - 141,21 грн.) х 15 % : 100 %)

661

641/ПДФО

567,22

7 вересня (день виплати заробітної плати за серпень)

12

Перераховано ПДФО та ЄСВ із суми заробітної плати за серпень

— ПДФО ((3047,62 грн. - 109,71 грн.) х 15 % : 100 %)

641/ПДФО

311

440,69

— ЄСВ (1127,62 + 109,71)

651

311

1237,33

13

Заробітну плату за серпень року перераховано на картрахунок працівника
(3047,62 грн. - 440,69 грн. - 109,71 грн.)

661

311

2497,22

 

ВИКОРИСТАНІ НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

КпАП Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-Х.

ПК — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про відпустки — Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Закон про ЄСВ Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Порядок № 100 — Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100.

Інструкція № 5 — Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5.

Інструкція № 21-5 Інструкція про порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 р. № 21-5.

П(С)БО 11 — Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 11 «Зобов’язання», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31.01.2000 р. № 20.

П(С)БО 25 — Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 25.02.2000 р. № 39.

П(С)БО 26 — Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 26 «Виплати працівникам», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 28.10.2003 р. № 601.

Інструкція № 291 — Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств та організацій, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. № 291.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі