Теми статей
Обрати теми

Чи має право медсестра із сімейної медицини працювати на посаді медсестри стоматологічного кабінету

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Чи має право медсестра із сімейної медицини працювати на посаді медсестри стоматологічного кабінету

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК профспілки працівників охорони здоров’я України

 

За якою спеціальністю має атестуватися сестра медична із сімейної медицини? Чи має вона зараз право працювати за сумісництвом на посаді сестри медичної стоматологічного кабінету? Раніше це було неможливо.

(Запорізька обл.)

 

Фахівцям з медичною освітою оплата за кваліфікаційну категорію здійснюється за умови, якщо спеціаліст працює за тією спеціальністю, за якою присвоєно кваліфікаційну категорію (

підпункт 5 пункту 2.4 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України та Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519).

Із затвердженням Міністерством охорони здоров’я України

наказу «Про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою» від 23.11.2007 р. № 742 (далі — наказ № 742) номенклатуру спеціальностей молодших спеціалістів з медичною освітою скорочено з 30 до 14 найменувань.

У зв’язку з цим медична сестра, яка мала категорію із сімейної медицини, раніше отримувала оплату за кваліфікаційну категорію лише за посадою сестри медичної із сімейної медицини. При цьому працювати на посаді сестри медичної зі стоматології вона не мала права згідно з вимогами раніше діючого

наказу МОЗ «Про атестацію середніх медичних працівників» від 23.10.91 р. № 146 у зв’язку з відсутністю кваліфікаційної категорії зі стоматології. Але як уже відмічалось, з уведенням у дію наказу № 742 номенклатуру спеціальностей молодших спеціалістів скорочено.

Згідно з

п. 4.10 Положення про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою, затвердженого наказом № 742, молодші спеціалісти, які працюють на посадах сестер медичних усіх найменувань (крім сестер медичних операційних та сестер медичних — анестезистів) усіх типів закладів проходять атестацію за спеціальністю «сестринська справа».

Таким чином,

медична сестра після атестації за спеціальністю «сестринська справа» має право працювати на посаді сестри медичної із загальної практики та сестри медичної зі стоматології з установленням посадового окладу з урахуванням її кваліфікаційної категорії.

Щодо наказу МОЗ «Про атестацію середніх медичних працівників» від 23.10.91 р. № 146 зазначимо, що згідно з наказом № 742 він утратив чинність.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі