Теми статей
Обрати теми

Забезпечення учнів та студентів з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Забезпечення учнів та студентів з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування

 

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки України

 

Яке матеріальне забезпечення отримують учні та студенти з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, при продовженні навчання?

(м. Київ)

 

Матеріальне забезпечення учнів, студентів з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, регламентується постановою Кабінету Міністрів України «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226.

Учні та студенти з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування (крім тих, які перебувають під опікою чи піклуванням), зараховуються до навчальних закладів на повне державне утримання до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів.

Учням та студентам з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебували на повному державному утриманні в загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах, при вступі на навчання до професійно-технічних та вищих навчальних закладів видається за рахунок тих закладів, які вони закінчили, комплект нового одягу і взуття на суму не менш як 12 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (12 x 17 грн. = 204 грн.), а також грошова допомога в розмірі не менш як 2,5 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (2,5 x 17 грн. = 42,50 грн.).

Студенти з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які закінчили освітньо-кваліфікаційний рівень «бакалавр» і які продовжать навчання за освітньо-кваліфікаційними рівнями «спеціаліст», «магістр», забезпечуються комплектом нового одягу та взуття на суму не менш як 12 (12 x 17 грн. = 204 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а також грошовою допомогою в розмірі не менш як 2,5 (2,5 x 17 грн. = 42,50 грн.) неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. При цьому наказом по закладу такі студенти повинні бути відраховані як такі, що здобули освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр».

Окремо слід зазначити, що підстав для виплати стипендії та коштів на харчування за період липень-серпень студентам вказаної категорії немає.

Відповідно до Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. № 2342-IV місцеві державні адміністрації, виконавчі органи відповідних рад за участю центрів зайнятості населення для забезпечення тимчасової зайнятості залучають дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа до оплачуваних громадських робіт на підприємствах, в установах і організаціях комунальної власності та за договорами — на інших підприємствах, в установах і організаціях.

Відповідальність за працевлаштування такої категорії осіб покладається на органи праці та соціальної політики і на керівника закладу, де перебувала така особа.

При зарахуванні на навчання за державним замовленням для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст», «магістр» студенти вказаної категорії забезпечуються аналогічно тому, як при первісному забезпеченні (згідно з додатком 1 до наказу Міністерства освіти і науки України «Про затвердження норм матеріального та нормативів фінансового забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також вихованців шкіл-інтернатів» від 17.11.2003 р. № 763).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі