Теми статей
Обрати теми

Щодо отримання путівки на санаторно-курортне лікування під час перебування у відпустці по догляду за дитиною до трьох років

Редакція ОП
Лист від 16.10.2008 р. № 06-32-2017

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

Щодо отримання путівки на санаторно-курортне лікування під час перебування у відпустці по догляду за дитиною до трьох років

Лист від 16.10.2008 р. № 06-32-2017

 

Частиною 1 ст. 50 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III

(далі — Закон) встановлено, що матеріальне забезпечення та соціальні послуги за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, застрахованим особам призначаються та надаються за основним місцем роботи за рахунок сплачених застрахованими особами страхових внесків (крім видів матеріального забезпечення, передбачених пп. 1, 2 ст. 34 цього Закону, яке надається за основним місцем роботи та за сумісництвом у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України).

Відповідно до п. 9 ст. 2 та ст. 7 Закону визначено, що страховий стаж — це період (сума періодів), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, і сплачує або за неї сплачуються страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в порядку, встановленому законодавством, до страхового стажу зараховуються періоди тимчасової втрати працездатності, перебування застрахованої особи у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та час перебування застрахованої особи у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також періоди одержання виплат за окремими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування, крім пенсій усіх видів.

Ураховуючи зазначене,

застраховані особи, які на момент настання страхового випадку перебувають у трудових відносинах з роботодавцем і сплачують або на їх користь сплачуються страхові внески до Фонду, мають право на отримання путівки на санаторно-курортне лікування за рахунок коштів Фонду під час перебування у відпустці по догляду за дитиною віком до трьох років.

 

Заступник директора С. Буринський

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

ПУТІВКИ ДЛЯ ОСІБ, ЯКІ ПЕРЕБУВАЮТЬ У ВІДПУСТЦІ ДЛЯ ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ ДО ТРЬОХ РОКІВ

 

У листі, що коментується, Фонд з тимчасової втрати працездатності доходить висновку, що особи, які на момент настання страхового випадку перебувають у трудових відносинах з роботодавцем і сплачують або на їх користь сплачуються страхові внески, мають право на отримання путівки на санаторно-курортне лікування за рахунок коштів Фонду під час перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років.

Водночас слід зауважити, що особи, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, страхові внески не сплачують. При цьому вони все одно є застрахованими особами, і період їх перебування у зазначеній відпустці зараховується до страхового стажу без сплати страхових внесків. А ось для того, щоб сплачувати страхові внески, такі особи мають перервати зазначену відпустку або приступити до роботи на умовах неповного робочого часу.

Що стосується права на путівку, то згідно з ч. 1 ст. 4 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III серед інших осіб право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за рахунок коштів Фонду мають застраховані особи.

Тому, на наш погляд, прив’язка Фонду в цьому листі до факту сплати страхових внесків є не зовсім справедливою.

Таким чином, при настанні страхового випадку особи, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, мають право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за рахунок коштів Фонду, у тому числі й на отримання путівки на санаторно-курортне лікування, без сплати соцвнесків.

Однак не все так просто. На практиці реалізація цієї норми принципово ускладнена. Це пов’язане з тим, що згідно з п. 4.2 Інструкції про порядок забезпечення застрахованих осіб та членів їх сімей путівками на санаторно-курортне лікування, придбаними за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженої постановою Фонду від 02.06.2005 р. № 55, путівка видається застрахованій особі за основним місцем роботи в період відпустки. Найімовірніше, у цьому пункті мається на увазі щорічна відпустка, а відпустка для догляду за дитиною до трьох років належить до соціальних відпусток. До того ж у зазначеній Інструкції застережено, що комісія із соціального страхування може приймати рішення про надання путівки для санаторно-курортного лікування на дітей віком від 4 до 18 років.

Виходяи з цього особа, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, має право як застрахована особа на путівку за рахунок Фонду з тимчасової втрати працездатності, але це право на практиці реалізувати проблематично.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі