Теми статей
Обрати теми

Про порядок видачі листка непрацездатності жінці, яка працює в режимі неповного робочого часу в період перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

Редакція ОП
Лист від 17.07.2009 р. № 197/18/99-09

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

П

ро порядок видачі листка непрацездатності жінці, яка працює в режимі неповного робочого часу в період перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

Лист від 17.07.2009 р. № 197/18/99-09

 

У Департаменті соціального партнерства та загальнообов’язкового державного соціального страхування Мінпраці розглянуто <…> запит.

Оскільки в період роботи з неповним робочим днем (тижнем) жінка, яка доглядає дитину до трьох років у період відпустки для догляду за дитиною, отримує заробітну плату, з якої сплачуються внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності,

вона є застрахованою особою. Статтею 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» (далі — Закон № 2240) наведено вичерпний перелік випадків, за яких допомога по тимчасовій непрацездатності не надається. До таких випадків не належить тимчасова непрацездатність у період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Тому в разі тимчасової непрацездатності застрахованої особи, яка працює в режимі неповного робочого часу в період перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також у разі хвороби дитини віком до 14 років листок непрацездатності оплачується на загальних підставах.

Якщо хворіє дитина віком до трьох років,

листок непрацездатності не видається для догляду за нею в період перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (п.п. «б» п. 3.15 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України 13.11.2001 р. № 455), оскільки в цей період жінка вже отримує гарантовану законодавством матеріальну виплату — допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Таким чином, жінці, яка працює в режимі неповного робочого часу в період перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, має бути видано листок непрацездатності в разі її тимчасової непрацездатності, а також у разі хвороби дитини віком до 14 років та сплачено його за місцем роботи виходячи з фактично нарахованої заробітної плати за відпрацьований час у розрахунковому періоді.

На сьогодні іншого порядку видачі листків непрацездатності чинним законодавством

не передбачено.

Відповідно до частини першої статті 51 Закону № 2240 порядок та умови видачі, продовження та обліку листків непрацездатності, здійснення контролю за правильністю їх видачі входить до компетенції Міністерства охорони здоров’я.

 

Заступник директора Департаменту соціального партнерства
 та загальнообов’язкового державного соціального страхування
 О. Постоюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі