Теми статей
Обрати теми

Про порядок сплати та зарахування сум внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, сплачених фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування

Редакція ОП
Постанова від 21.05.2009 р. № 505

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

Про порядок сплати та зарахування сум внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, сплачених фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування

Постанова від 21.05.2009 р. № 505

 

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Установити, що для зарахування сум страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (далі — страхові внески), сплачених відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2009 р. № 366 фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок) (далі — платники), Пенсійний фонд України відкриває рахунок в Державному казначействі.

Державне казначейство подає Пенсійному фонду України виписку з рахунка Фонду у вигляді електронного реєстру розрахункових документів, що надійшли у попередній робочий день. Електронний реєстр повинен містити прізвище, ім’я, по батькові, ідентифікаційний номер (за його відсутності — серія та номер паспорта) платника, період, за який сплачено внески, код згідно з Класифікатором об’єктів адміністративно-територіального устрою України або код районного (міського) управління Пенсійного фонду України, де зареєстрований платник.

Кошти, що надійшли на зазначений рахунок, перераховуються наступного робочого дня у регламентованому режимі на видатковий рахунок Пенсійного фонду України, відкритий у Державному казначействі.

2. Державній податковій адміністрації та Пенсійному фондові України забезпечити інформування платників про номер відкритого в Державному казначействі рахунка Пенсійного фонду України, на який вноситься сума страхового внеску, та про дані, які повинен зазначити платник у платіжному дорученні (зокрема у полі платіжного доручення «Призначення платежу» зазначається прізвище, ім’я, по батькові, ідентифікаційний номер (за його відсутності — серія та номер паспорта) платника, період, за який сплачено внески, код згідно з Класифікатором об’єктів адміністративно-територіального устрою України або код районного (міського) управління Пенсійного фонду України, де зареєстрований платник).

3. Рекомендувати Національному банку вжити заходів до забезпечення зазначення платниками у платіжних дорученнях даних згідно з пунктом 2 цієї постанови.

4. Пенсійному фондові України:

1)

припинити на трирічний період проведення перевірки платників, які сплачують страхові внески відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2009 р. № 366;

2)

проводити до 5 квітня наступного року звіряння сум страхових внесків на рахунках платників з урахуванням встановленого розміру мінімального страхового внеску у відповідному періоді; надсилати платникам протягом 10 днів після закінчення звіряння акти про стан розрахунків за страховими внесками. У разі сплати визначеної в акті звіряння суми недоїмки протягом 30 днів після його одержання штрафні санкції та пеня за несплату або несвоєчасну сплату страхувальниками страхових внесків не нараховуються;

3) забезпечити внесення на підставі інформації, поданої Державним казначейством, відомостей про сплату страхових внесків платниками до системи персоніфікованого обліку для врахування під час призначення пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

5. Установити, що

сплата страхових внесків відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2009 р. № 366 платниками, які є пенсіонерами за віком або інвалідами і не використовують працю найманих працівників, здійснюється на добровільних засадах.

 

Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Доплата страхових внесків до Пенсійного фонду приватними підприємцями: чергові новини з Кабміну

 

У газеті «Оплата праці», 2009, № 9 ми вже писали, що з 1 травня 2009 року постановою від 14.04.2009 р. № 366 Кабмін зобов’язав приватних підприємців, які сплачують єдиний чи фіксований податок, здійснювати доплату внесків до Пенсійного фонду до рівня мінімального страхового внеску (див. «Оплата праці», 2009, № 9, с. 5). І от постановою від 21.05.2009 р. № 505 КМУ розпорядився відкрити Пенсійному фонду рахунок у Державному казначействі для зарахування сум зазначених страхових внесків.

За повідомленням Державного казначейства України (www.treasury.gov.ua), 02.06.2009 р. Пенсійному фонду України відкрито рахунок № 37172200035323 для зарахування сум страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, сплачених відповідно до постанови КМУ від 14.04.2009 р. № 366 фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок). Реквізити рахунка:

— рахунок: № 37172200035323;

— одержувач: Пенсійний фонд України;

— код за ЄДРПОУ: 00035323;

— банк одержувача: Державне казначейство України, м. Київ;

— код банку: 820172.

У постанові від 21.09.2009 р. № 505 зазначається, що у полі платіжного доручення «Призначення платежу» на перерахування внесків на наведений рахунок Пенсійного фонду мають бути вказані:

— прізвище, ім’я, по батькові, ідентифікаційний номер (за його відсутності — серія та номер паспорта) платника;

— період, за який сплачено внески;

— код відповідно до Класифікатора об’єктів адміністративно-територіального устрою України або код районного (міського) управління Пенсійного фонду, де зареєстровано платника.

Далі. Пунктом 5 постанови від 21.09.2009 р. № 505 передбачено важливу норму щодо платників, які є пенсіонерами за віком чи інвалідами та не використовують працю найманих працівників: сплата страхових внесків такою категорією підприємців здійснюється на добровільних засадах. Із цього можна дійти висновку, що приватні підприємці — пенсіонери за віком чи інваліди, які використовують працю найманих працівників, повинні доплачувати за себе внесок до Пенсійного фонду до рівня мінімального страхового платежу.

Постанова, що коментується, містить ще декілька дуже важливих положень.

По-перше, Пенсійний фонд припинить на трирічний період проведення перевірок платників, які здійснюють доплату до мінімального страхового внеску відповідно до постанови КМУ від 14.04.2009 р. № 366.

По-друге, Пенсійний фонд провадитиме до 5 квітня наступного року звіряння сум страхових внесків на рахунках платників з урахуванням установленого розміру мінімального страхового внеску у відповідному періоді. Протягом 10 днів після закінчення звіряння платникам надсилатимуться акти про стан розрахунків щодо страхових внесків.

По-третє, якщо за результатами звіряння буде виявлено недоїмку, то у платника є можливість погасити її без штрафних санкцій та пені . Для цього необхідно сплатити відповідні суми, зазначені в акті звіряння, протягом 30 днів після отримання такого акта. Звідси випливає: якщо платник не сплачував внески поквартально (протягом 20 календарних днів, наступних за звітним кварталом), то погасити їх без застосування штрафів він зможе й після отримання зазначеного акта звіряння.

 

Олена ПАВЛЕНКО, головний редактор

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі