Теми статей
Обрати теми

Щодо нарахування страхових внесків на випадок безробіття на доходи приватних нотаріусів чи адвокатів

Редакція ОП
Лист від 08.05.2009 р. №

ДЕРЖАВНИЙ ЦЕНТР ЗАЙНЯТОСТІ

Щодо нарахування страхових внесків на випадок безробіття на доходи приватних нотаріусів чи адвокатів

Лист від 08.05.2009 р. № ДЦ-03-3473/0/6-09

(витяг)

 

<...>

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення», який набрав чинності з 13 січня 2009 року, страхові внески на випадок безробіття нараховуються на суму виплати фізичній особі за виконання робіт (надання послуг) за договорами цивільно-правового характеру. При цьому фізичні особи, які виконують роботи (надають послуги) згідно з цивільно-правовими договорами, є застрахованими особами.

Згідно з чинним законодавством з питань загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття особи, які забезпечують себе роботою самостійно, беруть участь у страхуванні на випадок безробіття на добровільних засадах.

Приватні нотаріуси та адвокати належать до самозайнятих осіб, тому страхові внески до Фонду на їхній дохід від надання послуг юридичним та фізичним особам за цивільно-правовими договорами не нараховуються.

 

Перший заступник директора Н. Зінкевич

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Вартість послуг приватних нотаріусів та адвокатів страховими внесками на випадок безробіття не обкладається

 

Як уже неодноразово відзначалося на сторінках нашого видання, з дати набуття чинності всім відомим антикризовим Законом України від 25.12.2008 р. № 799-VI (тобто з 13.01.2009 р.) винагороди, що виплачуються фізичним особам за виконані роботи (надані послуги) за цивільно-правовими договорами, підлягають обкладенню внесками до Фонду соціального страхування на випадок безробіття в частині нарахувань.

Оскільки зазначений Закон не давав повної ясності щодо застосування цієї норми, залишалася низка невирішених питань. Одним з них було питання щодо нарахування внесків на вартість послуг, які надаються приватними нотаріусами та адвокатами. І хоча фахівці Державного центру зайнятості (ДЦЗ) у своїх консультаціях висловлювали думку про ненарахування страхових внесків на випадок безробіття на вартість послуг зазначених осіб («Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 42, с. 39), офіційного роз’яснення не було.

І от у листі, що коментується, ДЦЗ підтвердив: послуги приватних нотаріусів та адвокатів, що надаються юридичним особам за договорами цивільно-правового характеру, не є об’єктом для обкладення страховими внесками на випадок безробіття. Як зазначає ДЦЗ, такі суб’єкти є самозайнятими особами, а тому беруть участь у страхуванні на випадок безробіття на добровільних засадах.

 

Олена ПАВЛЕНКО, головний редактор

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі