Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

ПРИСЯГА В ОРГАНАХ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

19 вересня 2009 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 04.09.2009 р. № 1622-VI.

Тепер громадяни України, які вперше приймаються на службу до органів місцевого самоврядування (за винятком посад, зазначених в абз. 2 ч. 1 ст. 10 цього Закону), у день прийняття на службу приймають Присягу. Зміст присяги наведено у ст. 11 Закону.

Особи, яких уперше було обрано на посаду сільських, селищних, міських голів, приймають Присягу на сесії відповідної ради.

У трудовій книжці працівника робиться запис із зазначенням дати прийняття Присяги.

 

СТАЖУВАННЯ НАУКОВЦІВ

Постановою Кабінету Міністрів України від 23.09.2009 р. № 1015 затверджено «Питання стажування аспірантів, докторантів, наукових і науково-педагогічних працівників у провідних вищих навчальних закладах та наукових установах в Україні та за кордоном».

Зокрема, установлено, що у 2010 — 2011 роках стажування аспірантів, докторантів, наукових і науково-педагогічних працівників у провідних вищих навчальних закладах та наукових установах в Україні та за кордоном здійснюватиметься за рахунок коштів вищих навчальних закладах та наукових установ, які направляють на стажування, а також грантів та інших джерел.

Постановою затверджено Положення про стажування аспірантів, докторантів, наукових і науково-педагогічних працівників віком до 35 років у провідних вищих навчальних закладах та наукових установах в Україні та за кордоном. Документом передбачено, що строк стажування для

наукових і науково-педагогічних працівників не повинен перевищувати шести місяців, а для аспірантів і докторантів двох місяців.

У зв'язку з цим аналогічних змін зазнали й такі нормативні документи:

— Положення про умови матеріального забезпечення осіб, направлених за кордон на навчання, затверджене постановою КМУ від 04.03.96 р. № 287;

— постанова КМУ «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон» від 23.04.99 р. № 663.

Постанова КМУ від 23.09.2009 р. № 1015 набере чинності з

1 січня 2010 року.

 

ДОТАЦІЇ ДЛЯ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ БЕЗРОБІТНИХ

Наказом Мінпраці від 19.08.2009 р. № 316 унесено зміни до Порядку надання роботодавцю дотації на створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітних, затвердженого наказом від 10.01.2001 р. № 1.

Так, поправки внесено до порядку розрахунку дотації в разі, коли працівник відпрацював у роботодавця повний місяць, а строк надання дотації припиняється в середині місяця, або коли працівник відпрацював неповний місяць та його заробітна плата перевищує середній рівень зарплати за всіма видами економічної діяльності. Тепер у розрахунку дотації

беруть участь робочі дні.

До внесення змін суму дотації в таких випадках розраховували виходячи з календарних, а не робочих днів. У цьому була неув'язка, оскільки дотація покриває витрати на оплату праці роботодавця, а зарплату роботодавець нараховує саме за відпрацьовані робочі дні, а не календарні.

Наказ набрав чинності з 21.09.2009 р. (опубліковано в бюлетені «Офіційний вісник України» від 21.09.2009 р. № 70).

 

ЗАТВЕРДЖЕНО ДЕРЖАВНИЙ СОЦІАЛЬНИЙ СТАНДАРТ

ОЗДОРОВЛЕННЯ ТА ВІДПОЧИНКУ ДІТЕЙ

Наказом Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту від 13.08.2009 р. № 2881 затверджено Державний соціальний стандарт оздоровлення та відпочинку дітей.

Цей Стандарт є комплексом соціальних норм та нормативів у сфері оздоровлення та відпочинку дітей. Він містить перелік, вимоги і обсяг послуг з оздоровлення та відпочинку дітей.

Дія Стандарту поширюється на дитячі заклади оздоровлення та відпочинку всіх типів, форм власності та підпорядкованості.

Наказ набрав чинності з 25.09.2009 р. (опубліковано в бюлетені «Офіційний вісник України» від 25.09.2009 р. № 71).

 

ЛІЦЕНЗУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У СФЕРІ

НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ

Наказом Мінпраці від 27.08.2009 р. № 325 затверджено Стандарт адміністративної послуги з ліцензування професійної діяльності у сфері надання соціальної послуги.

Стандартом визначено, що така адмінпослуга надається:

— фізичним особам — підприємцям, які здійснюють професійну діяльність у сфері надання соціальних послуг на всій території України;

— юридичним особам, які зареєстровані в установленому законодавством порядку, незалежно від їх організаційно-правової форми і форми власності, та які здійснюють професійну діяльність у сфері надання соціальних послуг на всій території України і не мають на меті отримання прибутку, крім органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

 

ОДНОРАЗОВА ГРОШОВА ДОПОМОГА ПРИ ЗВІЛЬНЕННІ

ЗІ СЛУЖБИ НЕ ОБКЛАДАЄТЬСЯ ПЕНСІЙНИМИ ВНЕСКАМИ

Пенсійний фонд України в листі від 01.09.2009 р. № 15806/03-20 зазначив, що суми одноразової грошової допомоги при звільненні з військової служби

не є об'єктом для нарахування внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Підставою для цього є те, що така допомога не входить до складу грошового забезпечення військовослужбовців.

Нагадаємо, що виплата одноразової грошової допомоги при звільненні зі служби провадиться особам рядового, сержантського, старшинського й офіцерського складу та деяким іншим особам, які мають право на пенсію згідно із Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» від 09.04.92 р. № 2262-XII.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі