Теми статей
Обрати теми

Період навчання на підготовчому факультеті не зараховується до загального трудового стажу

Редакція ОП
Відповідь на запитання

П

еріод навчання на підготовчому факультеті не зараховується до загального трудового стажу

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України

 

Чи має зараховуватися до загального трудового стажу для призначення пенсії період навчання на підготовчому факультеті (відділенні) при вищому навчальному закладі (університеті)?

(м. Львів)

 

Відповідно до

п. 4 ст. 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності цим Законом (до 01.01.2004 р.), зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

Згідно з

абз. «д» ст. 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-XII до стажу роботи також зараховується навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, училищах і на курсах з підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі.

Незважаючи на те що перебування на підготовчому факультеті може бути денним, вечірнім або заочним, таке навчання, як і на підготовчому відділенні чи підготовчих курсах при вищому навчальному закладі, спрямоване на загальноосвітню підготовку молоді для вступу до вищого навчального закладу.

Тільки після закінчення цієї підготовки особи за результатами іспитів, співбесіди або інших вимог намагалися

вступити на навчання до вищого навчального закладу.

Крім того, особи, які навчалися на підготовчому факультеті, не є студентами цього вищого навчального закладу, а лише

слухачами підготовчого факультету (відділення) .

Отже, час перебування на підготовчому факультеті (відділенні) при вищому навчальному закладі не є навчанням у вищому навчальному закладі, а тому не зараховується до стажу роботи для призначення пенсії.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі