Теми статей
Обрати теми

Щодо оплати праці службовців органів місцевого самоврядування

Редакція ОП
Лист від 04.09.2009 р. № 531/13/84-09

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Щ

одо оплати праці службовців органів місцевого самоврядування

Лист від 04.09.2009 р. № 531/13/84-09

 

Департамент з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо оплати праці службовців органів місцевого самоврядування та поширення на них норм постанови Кабінету Міністрів України від 27.05.2009 р. № 504 і повідомляє.

Згідно із статтею 2 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» посадовою особою місцевого самоврядування є особа, яка працює в органах місцевого самоврядування, має відповідні посадові повноваження щодо здійснення організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету.

Дія цього Закону

не поширюється на технічних працівників та обслуговуючий персонал органів місцевого самоврядування.

Статтею 14 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» затверджені категорії посад, які встановлюються в органах місцевого самоврядування, посада касира не віднесена до відповідних категорій.

Посада касира належить до технічних службовців.

Умови оплати праці посадових осіб та службовців органів місцевого самоврядування визначені постановою Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 р. № 268 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» (зі змінами).

Постановою Кабінету Міністрів України від 27.05.2009 р. № 504 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 р. № 268» збільшено посадові оклади посадових осіб апарату сільських і селищних рад та їх виконавчих органів, затверджені додатком 54 до постанови Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 р. № 268.

При цьому надбавка за високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи цим категоріям працівників не виплачується.

Завдяки зміні структури заробітної плати збільшилась питома вага посадових окладів у заробітній платі посадових осіб сільських та селищних рад.

Умови оплати праці службовців органів місцевого самоврядування залишились без змін.

Розміри посадових окладів службовців органів місцевого самоврядування, в тому числі і касира, визначені додатком 55 до постанови Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 р. № 268.

Крім того,

сільським головам надано право у межах фонду оплати праці установлювати службовцям надбавки за високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи у розмірі до 50 відсотків посадового окладу з урахуванням надбавки за вислугу років, преміювати працівників відповідно до їх особистого вкладу в загальні результати роботи, надавати допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки та матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань в розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника.

 

Директор Департаменту О. Товстенко

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Оплата праці службовців органів місцевого самоврядування — на колишніх умовах

 

Ми неодноразово звертали увагу читачів, що з прийняттям постанови КМУ від 27.05.2009 р. № 504 змінилися умови оплати праці посадових осіб сільських і селищних рад та їх виконавчих органів // «Оплата праці», 2009, № 11, с. 9, № 16, с. 8, № 15, с. 5. Нагадаємо, що оклади таких посадових осіб місцевого самоврядування визначає додаток 54 до постанови КМУ від 09.03.2006 р. № 268. Цій категорії працівників постановою № 504 збільшено на 50 % посадові оклади та одночасно скасовано надбавки за високі досягнення у праці або за виконання особливо важливої роботи.

При цьому, як зазначає Мінпраці, необхідно враховувати, що нові умови оплати праці не зачепили службовців органів місцевого самоврядування. Нагадаємо, що розміри їх посадових окладів визначаються додатком 55 до постанови КМУ від 09.03.2006 р. № 268. У листі, що коментується, зокрема ідеться про посаду касира, який належить до технічних службовців.

Таким чином, постанова № 504 не поширюється на службовців органів місцевого самоврядування та їх виконавчих органів. Дія цього документа стосується виключно посадових осіб (керівників і спеціалістів) сільських та селищних рад.

 

Олена ПАВЛЕНКО, головний редактор

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі