Теми статей
Обрати теми

Догляд за хворим членом сім’ї

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Догляд за хворим членом сім’ї

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Працівниця проживає з матір’ю, яка тяжко хвора та потребує індивідуального догляду. Яким чином, не звільняючись з місця роботи, вона може забезпечити їй догляд?

(м. Харків)

 

Статтею 172 Сімейного кодексу України від 10.01.2002 р. № 2947-III

закріплено обов’язок дитини, повнолітньої дочки та сина піклуватися про батьків, надавати їм допомогу.

За необхідності догляду за хворим членом сім’ї (у тому числі за батьками) законодавством передбачено часткову компенсацію втрати частини заробітної плати за дні догляду у формі допомоги по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворим членом сім’ї (

ст. 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III).

Допомога по догляду за хворим членом сім’ї виплачується на підставі листка непрацездатності. Його виписує лікуючий лікар одному з членів сім’ї, який працює, або іншій особі, яка працює та фактично здійснює догляд за хворим. При цьому з

п. 3.2 і п.п. «г» п. 3.15 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. № 455, випливає, що лікарняний виписується тільки при лікуванні хворого в амбулаторно-поліклінічному відділенні.

Тривалість такого листка непрацездатності не перевищує 3 календарні дні. У виняткових випадках з урахуванням тяжкості хвороби та побутових умов за рішенням лікарсько-консультаційної комісії (ЛКК) (у разі відсутності ЛКК — головного лікаря) листок непрацездатності може бути продовжено, але не більше ніж до 7 календарних днів.

Слід зазначити, що в разі догляду за хворим членом сім’ї листок непрацездатності не виписується, якщо хворий (старше 14 років) перебуває на стаціонарному лікуванні (

п.п. «г» п. 3.15 зазначеної Інструкції). Винятком є необхідність індивідуального догляду для такого хворого за висновком ЛКК. У такій ситуації виписується довідка довільної форми за підписом головного лікаря та печаткою лікувально-профілактичного закладу згідно з п. 3.16 Інструкції № 455 члену сім’ї, який працює та здійснює догляд.

Ця довідка може бути підставою для обов’язкового надання за місцем роботи відпустки без збереження заробітної плати для догляду за хворим родичем по крові або по шлюбу тривалістю не більше 30 календарних днів на рік (

п. 10 ч. 1 ст. 25 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР, далі — Закон № 504).

Може виявитися так, що і цього часу буде недостатньо для забезпечення необхідного догляду за хворим членом сім’ї. У такому разі працівниця може скористатися додатково правом на відпустку без збереження заробітної плати згідно зі

ст. 26 Закону № 504. Згідно з цією статтею відпустка за свій рахунок за сімейними обставинами надається за згодою роботодавця. При цьому тривалість такої відпустки не може перевищувати 15 календарних днів на рік.

Крім того, на прохання працюючої жінки, яка доглядає хворого члена сім’ї згідно з медичним висновком, роботодавець зобов’язаний установити неповний робочий день або неповний робочий тиждень (

ст. 56 КЗпП). Для цього необхідно написати заяву роботодавцю та додати до неї відповідний медичний висновок. Оплата праці в такому разі здійснюється пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

Також для забезпечення постійного догляду за хворою матір’ю можна звернутися до територіального центру соціального обслуговування пенсіонерів і самотніх непрацездатних громадян за місцем проживання.

Згідно зі

ст. 7 Закону України «Про соціальні послуги» від 19.06.2003 р. № 966-IV працівники таких центрів надають соціальну допомогу особам, які перебувають у складних життєвих ситуаціях та потребують сторонньої допомоги (у тому числі особам, які не здатні до самообслуговування через похилий вік, хворобу, інвалідність).

Соціальні послуги надаються на платній та безкоштовній основі.

Безкоштовно послуги надаються тоді, коли люди, які потребують догляду, не мають рідних, які б забезпечили їм догляд та надали допомогу. Якщо ж родичі є, але через різні обставини не можуть самі доглядати, соціальні послуги надаються на платній основі. Перелік платних соціальних послуг затверджено постановою Кабінету Міністрів України в редакції від 16.05.2007 р. № 745.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі