Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України

Редакція ОП
Постанова від 03.08.2009 р. № 19-1

Правління Пенсійного фонду України

П

ро внесення змін до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України

Постанова від 03.08.2009 р. № 19-1

(витяг)

 

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», постанови Кабінету Міністрів України від 21.05.2009 № 502 «Про тимчасові обмеження щодо здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності на період до 31 грудня 2010 року», пункту 12 Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.10.2007 № 1261, правління Пенсійного фонду України постановляє:

1. Затвердити Зміни до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 за № 64/8663 (із змінами), що додаються.

<...>

4. Ця постанова набирає чинності з дня офіційного опублікування.

 

Голова правління О. Зарудний

 

 

Затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 03.08.2009 р. № 19-1

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 02.09.2009 р. за № 825/16841

Зміни до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України

 

1. У пункті 9.3:

1.1. Підпункт 9.3.2 викласти у такій редакції:

«9.3.2. За несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, накладається

штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум.

При цьому складається рішення за формою згідно з

додатком 14.

Розрахунок цієї фінансової санкції здійснюється на підставі даних картки особового рахунку платника.

При застосуванні штрафів, зазначених у цьому підпункті, приймається одне рішення після сплати (погашення) у повному обсязі недоїмки окремо за кожний базовий звітний період незалежно від кількості випадків сплати за вказаний період».

1.2. Підпункт 9.3.5 доповнити новим абзацом такого змісту:

«

До 31 грудня 2010 року рішення про застосування фінансових санкцій за подання недостовірних відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку, приймається лише у разі невиконання страхувальником розпорядчого документа про усунення порушень протягом 30 днів від дня його одержання.».

2. Додаток 14 до Інструкції викласти у такій редакції*:

*Рішення про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або органом Пенсійного фонду

не публікується. —
Прим. ред.

<...>

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Чергові зміни в «пенсійній» Інструкції

 

Постановою, що коментується, унесено чергові зміни до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління ПФУ від 19.12.2003 р. № 21-1 (далі — Інструкція). Зупинимося на найважливіших нововведеннях.

По-перше

, Інструкцію приведено у відповідність до профільного закону — Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV (далі — Закон № 1058).

Нагадаємо, що Законом України від 03.05.2009 р. № 1074-VI** (набрав чинності 11.06.2009 р.) до Закону № 1058 унесено зміни, згідно з якими

розмір штрафів, що може застосовуватися до страхувальників відповідно до п. 2 ч. 9 ст. 106 Закону № 1058, зменшено. З цієї дати за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками чи територіальними органами Пенсійного фонду, накладається штраф у розмірі 10 % своєчасно не сплачених сум. До внесення змін відсоток штрафу залежав від строку затримки сплати: до 30 календарних днів — 10 %; до 90 днів — 20 %; понад 90 днів — 50 %.

** Опубліковано в газеті «Оплата праці», 2009, № 12, с. 4 — 5.

Тепер і згідно з Інструкцією штраф за несплату (несвоєчасну сплату) внесків становить 10 % своєчасно не сплачених сум. Рішення про застосування фінансових санкцій оформляється за новою формою додатка 14 (викладеного в новій редакції). При цьому розрахунок фінансової санкції здійснюється на підставі даних картки особового рахунка платника.

По-друге

, Інструкцію доповнено новою нормою, відповідно до якої до 31.12.2010 р. фінансові санкції за надання недостовірних відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку, застосовуватимуться тільки в разі невиконання страхувальником вимог розпорядчого документа про усунення порушень протягом 30 днів з дня його отримання.

Слід нагадати, що відповідно до п. 5 ч. 9 ст. 106 Закону № 1058 за надання недостовірних відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку, на страхувальника накладається

штраф у розмірі 10 нмдг (170 грн.). У разі повторного порушення протягом року до страхувальника застосовується штраф у розмірі 20 нмдг (340 грн.) — див. консультацію фахівця Пенсійного фонду в газеті «Оплата праці», 2009, № 11, с. 26.

Таким чином, нова норма дозволить уникнути штрафу за виявлення недостовірних відомостей, зазначених у системі персоніфікованого обліку, але тільки в разі, якщо страхувальник протягом 30 днів від дня отримання розпорядчого документа про усунення такого порушення виправить таку помилку.

Нагадаємо, що механізм виправлення помилок у такому разі регламентується п.п. 5 п. 1.3 Порядку формування та надання органам Пенсійного фонду України відомостей про застраховану особу, що використовуються в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 10.06.2004 р. № 7-6.

Так, якщо виявлено недостовірні відомості про застраховану особу в поданій раніше персоніфікованій звітності (за будь-який період), то таку помилку слід виправити шляхом подання коригувальних документів. При цьому індивідуальні відомості про застраховану особу подаються з позначкою «

Коригуюча». На їх підставі провадиться технологічна заміна недостовірних відомостей на нові, подані страхувальником.

Постанова, що коментується, набере чинності з дня офіційного опублікування (на момент підготовки номера не опубліковано).

 

Олена ПАВЛЕНКО, головний редактор

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі