Теми статей
Обрати теми

Щодо обчислення педагогічного стажу для виплати надбавки за вислугу років

Редакція ОП
Лист від 14.08.2009 р. № 1/9-539, 02-5/328

Міністерство освіти і науки України

Профспілка працівників освіти і науки України

Щ

одо обчислення педагогічного стажу для виплати надбавки за вислугу років

Лист від 13.08.2009 р. № 1/9-539, 14.08.2009 р. № 02-5/328

 

Міністерство освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України, зважаючи на звернення та пропозиції з місць, рекомендують враховувати наступне при визначенні стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років педагогічних та науково-педагогічних працівників.

Відповідно до наказу Міністерства освіти СРСР від 6 червня 1980 року № 75 «Про заходи щодо подальшого поліпшення організації оздоровлення учнів шкіл», погодженого з Держкомпраці СРСР, Міністерством фінансів СРСР та ВЦРПС, в Типових штатах таборів для школярів передбачалася посада піонервожатого, умови оплати праці якого були визначені цим же наказом.

Зважаючи на зазначене, вважаємо за доцільне

зараховувати до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам час роботи на посаді піонервожатого в таборах для школярів.

 

Заступник Міністра освіти і науки України П. Куліков

Голова Профспілки працівників освіти і науки України С. Сачков

 

 

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ

 

РОБОТА НА ПОСАДІ ПІОНЕРВОЖАТОГО ЗАРАХОВУЄТЬСЯ ДО ПЕДАГОГІЧНОГО СТАЖУ

 

Лист, що коментується, є спільним роз’ясненням Міносвіти і Профспілки працівників освіти і науки України щодо визначення педагогічного стажу, який дає право на виплату надбавки за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам.

Нагадаємо, що згідно зі ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII надбавка за вислугу років є обов’язковою виплатою, гарантованою державою педагогічним та науково-педагогічним працівникам. Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників затверджено постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963 (далі — Перелік 963)*. Умови виплати надбавки за вислугу років регулюються Порядком виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затвердженим постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78 (далі — Порядок № 78)**.

* Опубліковано в газеті «Оплата праці», 2009, № 14, с. 30 — 31.

** Опубліковано в газеті «Оплата праці», 2009, № 14, с. 32.

Надбавку за вислугу років нараховують щомісяця у відсотках до посадового окладу (ставки заробітної плати) залежно від

стажу педагогічної роботи в таких розмірах: понад 3 роки — 10 %, понад 10 років — 20 %, понад 20 років — 30 % (п. 1 Порядку № 78).

Дія Порядку № 78 поширюється на працівників, які обіймають посади згідно з Переліком № 963 та на яких поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів та установ освіти.

Відповідно до п. 2 Порядку № 78 до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам зараховується період роботи на посадах, передбачених Переліком № 963. Крім того, у п. 2 Порядку № 78 наведено додатковий перелік посад, робота на яких зараховується до стажу педагогічної роботи. Отже,

для зарахування до стажу педагогічної роботи важливі факт роботи на посадах, визначених Переліком № 963 і п. 2 Порядку № 78, та умови оплати праці працівників, а не робота в конкретному закладі чи установі.

Основним документом для визначення стажу педагогічної роботи є трудова книжка й інші документи, що відповідно до законодавства підтверджують стаж роботи.

Нагадаємо, що за часів СРСР (до 1991 року) оздоровлення учнів шкіл відбувалося в піонерських таборах. Відповідно в найменуванні посади вожатого було присутнє друге слово «піонер» — «піонервожатий».

Абзацом другим п. 2 Порядку № 78 установлено, що до стажу педагогічної роботи зараховується час роботи на посаді старшого піонервожатого в період роботи до 1 квітня 1991 року. Про період роботи на посаді піонервожатого в Порядку № 78 не йдеться.

Водночас чинним Переліком № 963 посаду вожатого (як і старшого вожатого) передбачено та віднесено до посад педагогічних працівників.

Посилаючись на наказ від 06.06.80 р. № 75, чинний за часів СРСР, яким визначалися умови оплати праці піонервожатого в таборах для школярів, Міносвіти вважає за доцільне

зараховувати до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років час роботи на посаді піонервожатого в таборах для школярів .

 

Оксана ТКАЧЕНКО,
 заступник начальника відділу праці
 та нормативно-інформаційного забезпечення
 Департаменту економіки та фінансування
 Міністерства освіти і науки України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі