Теми статей
Обрати теми

Про нарахування страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на суми матеріальної допомоги

Редакція ОП
Лист від 22.02.2010 р. № 02-24-354

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Про нарахування страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на суми матеріальної допомоги

Лист від 22.02.2010 р. № 02-24-354

 

Порядок сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності визначається законами України від 18.01.2001 р. № 2240 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, обумовленими похованням» і від 11.01.2001 р. № 2213 «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування».

Відповідно до пункту 1 статті 1 Закону № 2213 страхові внески до Фонду нараховуються та утримуються із сум фактичних витрат на виплату основної та додаткової заробітної плати, інших заохочувальних і компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, що визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України від 24.03.95 р. № 108/95 «Про оплату праці», і підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб.

Статтею 2 Закону № 108/95 визначено структуру заробітної плати, що складається з основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних і компенсаційних виплат, до яких належить і матеріальна допомога, що має систематичний характер або виплачується більшості працівників.

З урахуванням зазначеного

матеріальна допомога, що має систематичний характер (виплачується працівнику два та більше разів на рік) або надається всім чи більшості працівників (понад 50 % працівників за штатним розписом), уключається до складу фонду оплати праці. Відповідно такі виплати матеріальної допомоги є об’єктом для нарахування та утримання страхових внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням.

Водночас

матеріальна допомога разового характеру, що надається окремим працівникам у зв’язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання, згідно з пунктом 3.31 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5, не включається до складу фонду оплати праці, і страхові внески до Фонду на такі виплати не нараховуються.

Що стосується цільової спрямованості разової матеріальної допомоги окремим працівникам, то зазначене питання має розглядатися відповідно до розшифровки, наведеної в п. 3.31 Інструкції № 5.

 

Заступник директора С. Буринський

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі