Теми статей
Обрати теми

Оплата часу перебування медпрацівників на курсах підвищення кваліфікації

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оплата часу перебування медпрацівників на курсах підвищення кваліфікації

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, головний спеціаліст Департаменту економіки, фінансів і бухгалтерської звітності Міністерства охорони здоров’я України

 

Начальник медичної служби працює на повну ставку за основною посадою в районній лікарні, а також працює дерматологом на 0,25 ставки за сумісництвом у районній поліклініці. Згідно з наказом працівника було направлено на 30 календарних днів на курси підвищення кваліфікації з дерматології.

Чи зберігається працівнику заробітна плата за основним місцем роботи в період перебування на курсах підвищення кваліфікації?

(смт Петриківка, Дніпропетровська обл.)

 

Одразу ж зазначимо, що в цьому випадку за працівником не зберігається середня заробітна плата ні за основним місцем роботи, ні за сумісництвом. І ось чому.

Дійсно, для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації з відривом від виробництва, установлено державні гарантії. Перш за все такі гарантії встановлено

ст. 122 Кодексу законів про працю України , якою передбачено, що за працівниками зберігається місце роботи (посада) і здійснюються виплати, передбачені законодавством.

Пунктом 1 постанови КМУ «Про гарантії та компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання іншим професіям з відривом від виробництва» від 28.06.97 р. № 695 (далі — постанова № 695) для працівників, які направляються на перепідготовку та підвищення кваліфікації, визначено такі мінімальні державні гарантії:

— збереження середньої заробітної плати

за основним місцем роботи на час навчання. Виняток становлять учителі та інші працівники освіти, які направляються на курси і до інститутів удосконалення вчителів, за якими зберігається середня заробітна плата за кожним місцем роботи;

— оплата вартості проїзду до місця навчання і назад;

— виплата добових;

— оплата вартості проживання.

Із цього випливає: якщо медпрацівник перебуває на курсах підвищення кваліфікації за спеціальністю, за якою він працює за сумісництвом, йому

не зберігається середня заробітна плата на час навчання ні за основним місцем роботи, ні за сумісництвом. Зазначимо, що Міністерство охорони здоров’я в листі від 30.12.2009 р. № 11-03-03/1010 звертало увагу на те, що наведена норма постанови № 695 щодо збереження середньої заробітної плати тільки за основним місцем роботи суперечить іншому нормативному документу, що регулює питання оплати праці сумісників, а саме Положенню про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженому спільним наказом Мінпраці, Мінфіну, Мін’юсту від 28.06.93 р. № 43.

Так, п. 10 цього Положення передбачено, що при обчисленні середнього заробітку медичним і фармацевтичним працівникам лікувально-профілактичних установ охорони здоров’я заробітна плата враховується на всіх місцях роботи, тобто з урахуванням заробітної плати за сумісництвом. У зв’язку з цим МОЗ направляло пропозиції до Мінпраці для вирішення зазначеної проблеми та внесення змін до постанови № 695. А поки що, на жаль, на сьогодні за медичним працівником, направленим на курси підвищення кваліфікації, зберігається середня заробітна плата тільки за основним місцем роботи (якщо підвищення кваліфікації здійснюється за спеціалізацією основного місця роботи). При обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу перебування на курсах підвищення кваліфікації заробітна плата на роботі за сумісництвом не враховується.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі