Теми статей
Обрати теми

Переведення працівника на інше підприємство: випробувальний термін під час прийняття на роботу та оплата праці

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Переведення працівника на інше підприємство: випробувальний термін під час прийняття на роботу та оплата праці

 

Ганна ХОРОШКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Працівника було переведено на інше підприємство. При влаштуванні на роботу адміністрація встановила 2 тижні випробувального терміну та повідомила, що оплачуватися цей час не буде.

Чи здійснюється оплата праці за період випробування та чи може роботодавець звільнити працівника за його результатами?

(м. Харків)

 

Правове регулювання умови про встановлення випробування міститься в

ст. 26 — 28 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП).

Згідно зі

ст. 26 КЗпП при укладенні трудового договору з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається, може бути обумовлене угодою сторін випробування. У період випробування на працівників поширюється законодавство про працю, тому на цей період роботодавець повинен оформити працівника та оплатити його працю.

В односторонньому порядку встановлювати випробування неприпустимо. Умова про випробування повинна бути застережена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу.

Термін випробування встановлено

ст. 27 КЗпП, відповідно до якої під час прийняття на роботу його строк, якщо інше не встановлено законодавством, не може перевищувати трьох місяців, а в окремих випадках, за погодженням з відповідним виборним органом первинної профспілкової організації, — шести місяців, для робітників строк випробування не може перевищувати одного місяця.

Якщо працівник у період випробування був відсутній на роботі у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю або з інших поважних причин, строк випробування може бути продовжено на відповідну кількість днів, протягом яких він був відсутній. При цьому слід зауважити, що зазначена

стаття не передбачає обов’язкового продовження строку випробування, а допускає таку можливість.

Якщо впродовж строку випробування буде встановлено, що працівник не відповідає роботі, на яку його прийнято, роботодавець упродовж цього строку має право розірвати трудовий договір. Звільнення за результатами випробування оформляється наказом роботодавця. При цьому в наказі і в трудовій книжці працівника робиться посилання на

ст. 28 КЗпП, а підстава звільнення формулюється: «За результатами випробування». Звільнення за результатами випробування провадиться в усіх випадках без погодження з профспілковим органом (ст. 431 КЗпП).

Одночасно з цим відповідно до

ч. 3 ст. 26 КЗпП не встановлюється випробування під час прийняття на роботу:

— осіб, які не досягли вісімнадцяти років;

— молодих робітників після закінчення професійних навчально-виховних закладів;

— молодих спеціалістів після закінчення вищих навчальних закладів;

— осіб, звільнених у запас з військової чи альтернативної (невійськової) служби;

— інвалідів, направлених на роботу відповідно до рекомендацій медико-соціальної експертизи.

Також

не встановлюються випробування при прийнятті на роботу в іншу місцевість і при переведенні на роботу на інше підприємство, в установу, організацію, а також в інших випадках, якщо це передбачено законодавством (ч. 3 ст. 26 КЗпП).

Виходячи з вищевикладеного дописувачу взагалі не мали права встановлювати випробувальний термін, оскільки він влаштувавася на роботу шляхом переведення з іншого підприємства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі