Теми статей
Обрати теми

Установлення тарифного розряду музичному керівнику

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Установлення тарифного розряду музичному керівнику

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту Профспілки працівників освіти і науки України

 

Працівниця дитячого садка — музичний керівник зі стажем роботи 17 років має освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста з присвоєнням кваліфікації організатор культурно-дозвільної діяльності, керівник хорового колективу.

До введення наказу Міносвіти від 26.09.2005 р. № 557 вона отримувала заробітну плату за 13-им тарифним розрядом ЄТС. Після введення в дію цього наказу їй було встановлено 7-й тарифний розряд. В атестації на 8-й тарифний розряд працівниці відмовили, мотивуючи тим, що в неї не дошкільна педагогічна освіта.

Чи має вона право атестуватися на 8 і 9-й тарифні розряди?

(м. Канів, Черкаська обл.)

 

Атестація педагогічних працівників здійснюється відповідно до

Типового положення про атестацію педагогічних працівників України, затвердженого наказом Міністерства освіти України від 20.08.93 р. № 310 (далі — Типове положення).

Відповідно до

п.п. 2.1 Типового положення атестації на відповідність посаді з установленням однієї з кваліфікаційних категорій підлягають педагогічні працівники з вищою освітою, серед яких передбачено, зокрема, посаду музичного керівника.

Підпунктом 2.2 Типового положення

установлено, що педагогічні працівники, які закінчили вищі навчальні заклади I — II рівня акредитації та інші навчальні заклади еквівалентного рівня або мають загальну середню освіту, зазначені в п.п. 2.1 розд. II «Педагогічні працівники, які підлягають атестації» Типового положення (у тому числі й музичні керівники), атестуються на відповідність посаді, яку обіймають, з визначенням посадового окладу (ставки заробітної плати).

Згідно з

Кваліфікаційними характеристиками педагогічних працівників, для яких установлені кваліфікаційні категорії, опублікованими в Збірнику наказів Міністерства освіти України № 5-6, березень 1994 року, для присвоєння музичному керівникові кваліфікаційної категорії вимагається:

— для вищої кваліфікаційної категорії — наявність вищої музично-педагогічної освіти або середньої музично-педагогічної освіти та іншої вищої педагогічної освіти і стаж педагогічної роботи не менше 8 років;

— для першої кваліфікаційної категорії — наявність вищої музично-педагогічної освіти або середньої музично-педагогічної освіти та іншої вищої педагогічної освіти і стаж педагогічної роботи не менше 5 років;

— для другої кваліфікаційної категорії — наявність вищої музично-педагогічної освіти або середньої музично-педагогічної освіти та іншої вищої педагогічної освіти і стаж педагогічної роботи не менше 3 років;

— для спеціаліста без категорії — наявність вищої музичної або середньої музично-педагогічної освіти без вимог до стажу.

Розміри ставок заробітної плати педагогічних працівників дошкільних навчальних закладів, у тому числі музичних керівників, установлюються відповідно до

наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557), який розроблено на виконання постанови Кабінету Міністрів України «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 (далі — постанова № 1298).

Додатком 9

до цього наказу передбачено такі тарифні розряди для педагогічних працівників дошкільних навчальних закладів, у тому числі музичних керівників:

 

Музичні керівники, художні керівники, інструктори з фізкультури, праці, слухових кабінетів,
 які мають освітньо-кваліфікаційний рівень магістра,
спеціаліста, бакалавра або молодшого спеціаліста
(до введення в дію Закону України «Про освіту» — вищу або середню спеціальну освіту)*:

Тарифні розряди

вищої категорії

10

першої категорії

9

другої категорії

8

без категорії

7

 

* Фахівцям, які не мають освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста (до введення в дію Закону України «Про освіту» — середньої спеціальної освіти), установлюється 7-й тарифний розряд.

 

Тож ставка заробітної плати на рівні 7-го тарифного розряду встановлюється музичним керівникам, які мають вищу музичну або середню спеціальну освіту, або освітньо-кваліфікаційний рівень магістра, спеціаліста, бакалавра, молодшого спеціаліста, яким за наслідками атестації не встановлено кваліфікаційної категорії.

Зважаючи на примітку з

додатка 9 до наказу № 557, ставка заробітної плати на рівні 7-го тарифного розряду встановлюється також музичним керівникам, які не мають середньої спеціальної освіти чи освітньо-кваліфікаційних рівнів.

Стосовно встановлення ставки заробітної плати музичного керівника дошкільного навчального закладу на рівні 13-го тарифного розряду, то дійсно, такий тарифний розряд передбачався

п. 11 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102, яка застосовується на сьогодні у частині, що не суперечить наказу № 557. Ставки заробітної плати за 13-им тарифним розрядом установлювалися в період дії Єдиної тарифної сітки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України «Про оплату праці працівників бюджетних установ і організацій на основі Єдиної тарифної сітки» від 25.01.93 р. № 44, з 1 січня 1993 року по жовтень 1994 року. Тоді ЄТС налічувала 29 тарифних розрядів. За 12 — 13-им тарифними розрядами встановлювалися ставки заробітної плати музичним керівникам, які мали середню спеціальну освіту.

Єдина тарифна сітка, що запроваджена

постановою № 1298 з 1 вересня 2005 року, дещо ущільнена, порівняно з діючою впродовж 1993 — 1994 років, і налічує на цей час 25 тарифних розрядів.

Тому віднесення посади музичного керівника із середньою спеціальною освітою або освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра та молодшого спеціаліста без установлення кваліфікаційної категорії до 7-го тарифного розряду за нині діючою Єдиною тарифною сіткою ототожнюється з 13-им тарифним розрядом Єдиної тарифної сітки, що діяла в 1993 — 1994 роках.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі