Теми статей
Обрати теми

Медична сестра має право на зарахування періоду роботи в анестезіологічній групі до стажу в подвійному розмірі

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Медична сестра має право на зарахування періоду роботи в анестезіологічній групі до стажу в подвійному розмірі

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту Профспілки працівників охорони здоров’я України

 

Медична сестра анестезіологічної групи працює в ЦРЛ з 2001 року. Анестезіологічна група відповідно до наказу МОЗ від 08.10.97 р. № 330 є окремим структурним підрозділом, що виконує функції відділення реанімації для всієї лікарні.

Чи має право медична сестра на зарахування періоду роботи в анестезіологічній групі до стажу в подвійному розмірі, якщо вона не є медичною сестрою — анестезисткою?

(м. Барвінкове, Харківська обл.)

 

Відповідно до

ст. 60 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-XII робота в лепрозорних і протичумних закладах охорони здоров’я, у закладах (відділеннях) з лікування осіб, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД, в інших інфекційних закладах (відділеннях) охорони здоров’я, у патолого-анатомічних і реанімаційних відділеннях закладів охорони здоров’я, а також у психіатричних закладах охорони здоров’я зараховується до стажу роботи у подвійному розмірі.

Як бачите, йдеться не про певні посади, а про певні заклади охорони здоров’я чи їх структурні підрозділи. Цим

Законом не встановлюються обмеження щодо посад, робота на яких у вищезазначених закладах зараховується до стажу роботи в подвійному розмірі.

Також слід зазначити, що

наказом Міністерства охорони здоров’я України «Про регламентацію діяльності анестезіологічної служби України» від 08.10.97 р. № 303 (далі — наказ № 303) відділення реанімації, які існували у 1997 році, були перейменовані у відділення (групи) анестезіології та інтенсивної терапії з ліжками та без ліжок відповідно до переліку медичних спеціальностей, зареєстрованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я, зі збереженням за ними функціональних повноважень відділень реанімації.

Нагадаємо:

наказом № 303 передбачено, що у складі лікувально-профілактичних закладів охорони здоров’я повинні створюватися такі відділення:

— анестезіологічне відділення або відділення анестезіології (без ліжок для інтенсивної терапії) — у лікувально-профілактичних закладах, у яких за штатними нормативами передбачено більше 4 посад лікарів-анестезіологів із відповідною кількістю посад медичних сестер — анестезисток;

— анестезіологічні відділення з ліжками (палатами) для інтенсивної терапії — у лікувально-профілактичних закладах з високою хірургічною активністю та значною кількістю хворих, які потребують проведення інтенсивної терапії;

анестезіологічна група — у закладах, у яких за штатними нормативами передбачено не більше 3 посад лікарів-анестезіологів з відповідною кількістю посад медичних сестер — анестезисток;

— відділення інтенсивної терапії загального профілю — у малопотужних лікарнях.

Отже, право на зарахування стажу роботи в подвійному розмірі мають не лише лікарі-анестезіологи центральної районної лікарні, а всі без винятку працівники спеціалізованого відділення (групи), якщо таке відділення (група) є у складі лікарні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі