Теми статей
Обрати теми

Тривалість відпустки медичного персоналу навчальних закладів

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Тривалість відпустки медичного персоналу навчальних закладів

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник управління соціально-економічного захисту Профспілки працівників освіти і науки України

 

Якої тривалості надаються щорічні відпустки медичному персоналу навчальних закладів?

(м. Суми)

 

Згідно зі

ст. 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору.

Водночас

ст. 7 Закону № 504 передбачено надання щорічної додаткової відпустки за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці тривалістю до 35 календарних днів за Списком виробництв, цехів, професій і посад, затверджуваним Кабінетом Міністрів України. Конкретна тривалість такої відпустки встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці та часу зайнятості працівника в цих умовах.

Окремим категоріям працівників, робота яких пов'язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров'я, за

ст. 8 Закону № 504 надається щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці тривалістю до 35 календарних днів також за Списком виробництв, робіт, професій і посад, затверджуваним Кабінетом Міністрів України.

Розділом XVII «Охорона здоров’я, освіта та соціальна допомога» додатка 2 до постанови Кабінету Міністрів України від 17.11.97 р. № 1290 «Про затвердження Списків виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці»

(далі — постанова № 1290), яким затверджено Список виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов'язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров'я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, установлено таку тривалість додаткової відпустки за особливий характер праці:

 

ЗАГАЛЬНІ ПРОФЕСІЇ МЕДИЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ЗАКЛАДІВ ТА УСТАНОВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я, СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ТА ОСВІТИ

Номер позиції

Виробництва, роботи, професії і посади

Максимальна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, календарних днів

129

Лікар, молодші спеціалісти з медичною освітою та молодші медичні сестри з догляду за хворими, молодші медичні сестри, які працюють у лікувально-профілактичних установах (відділеннях, групах), установах (відділеннях, групах) соціального забезпечення, установах (групах) освіти для дітей з фізичними вадами або з ураженням центральної нервової системи з порушенням опорно-рухового апарату без порушення психіки

7

132

Лікар, який працює в закладах і установах охорони здоров'я, освіти, соціального забезпечення та будинку відпочинку

7

133

Молодші спеціалісти з медичною освітою закладів та установ охорони здоров'я, освіти та соціального забезпечення

7

134

Молодші медичні сестри з догляду за хворими, молодші медичні сестри закладів і установ охорони здоров'я, освіти та соціального забезпечення

7

 

Медичним працівникам таких навчальних закладів, як школи-інтернати, дитячі будинки, дитячі садки (групи), ясла-садки (групи), дитячі ясла (групи) для дітей, хворих на туберкульоз,

щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці надається тривалістю до 7 календарних днів.

У школах (класах), школах-інтернатах (класах), дитячих будинках (групах), дитячих садках (групах), яслах-садках (групах), яслах (групах) та будинках дитини (групах) для розумово відсталих дітей та дітей з ураженням центральної нервової системи з порушенням психіки щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці надається такої тривалості:

 

Працівники, які безпосередньо зайняті обслуговуванням хворих в установах та підрозділах
(у тому числі в лікувально-трудових майстернях та підсобних сільських господарствах)

Номер позиції

Виробництва, роботи, професії і посади

Максимальна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, календарних днів

36

Лікар (у тому числі керівник відділення, кабінету), крім лікаря-лаборанта

25

37

Лікар-керівник, його заступник-лікар (з ненормованим робочим днем)

18

41

Молодші медичні сестри з догляду за хворими, молодші медичні сестри та обслуговуючий персонал (буфетник, офіціант, робітник з обслуговування лазні, нянька, помічник вихователя, прибиральник виробничих приміщень)

25

42

Молодші спеціалісти з медичною освітою (крім лаборанта)

25

 

Лікарям, молодшим спеціалістам з медичною освітою та молодшим медичним сестрам, безпосередньо зайнятим на роботах з медичними генераторами УВЧ потужністю 200 Вт та більше, додаткова відпустка

передбачена тривалістю до 11 календарних днів (п. 91 розділу XVII додатка 2 до постанови № 1290).

Крім того, за особливий характер праці, а саме за ненормований робочий день, працівникам, у тому числі медичним, має надаватися щорічна додаткова відпустка тривалістю

до 7 календарних днів згідно зі списками посад, робіт та професій, визначених колективним договором, угодою. До Орієнтовного переліку посад працівників з ненормованим робочим днем системи Міністерства освіти і науки України, яким може надаватися додаткова відпустка (додаток № 1 до Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК профспілки працівників освіти і науки України на 2007 — 2009 роки) включено посади лікарів, середнього та молодшого медичного персоналу установ і закладів освіти.

Ці додаткові відпустки медичним працівникам надаються понад основну відпустку 24 календарних дні.

Але загальна тривалість щорічних основної та додаткових відпусток не може перевищувати 59 календарних днів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі