Теми статей
Обрати теми

Педагогічний стаж та робота на посадах інспектора, методиста

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Педагогічний стаж та робота на посадах інспектора, методиста

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту Профспілки працівників освіти і науки України

 

Чи включається до обчислення педагогічного стажу для виплати надбавки за вислугу років період роботи на посадах:

— інспектора по дошкільному вихованню районного відділу освіти;

— методиста методичного кабінету міського відділу освіти;

— методиста районного методичного кабінету по дошкільному вихованню?

На цей час працівник отримує пенсію держслужбовця і працює в дитячому садку на посаді вихователя.

(м. Тернопіль)

 

Порядок виплати надбавки за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти затверджений постановою Кабінету Міністрів України «Про реалізацію окремих положень частини першої статті 57 Закону України «Про освіту», частини першої статті 25 Закону України «Про загальну середню освіту», частини другої статті 18 і частини першої статті 22 Закону України «Про позашкільну освіту» від 31.01.2001 р. № 78 (далі — Порядок № 78).

Згідно з Порядком № 78 до стажу педагогічної роботи зараховується час роботи на посадах, передбачених у переліку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників» від 14.06.2000 р. № 963, а також інші, передбачені цим пунктом види діяльності та служби.

До посад педагогічних працівників, зокрема, належить посада методиста. При цьому за цією посадою не встановлено вимоги щодо типу установи, організації, в якій працівник її обіймає.

Стосовно посади інспектора відділу освіти, то час роботи на цій посаді до педагогічного стажу для виплати надбавки за вислугу років педагогічним працівникам не зараховується, оскільки така діяльність не передбачена Порядком № 78.

Але якщо під час роботи на посаді інспектора працівник займався викладацькою діяльністю, то така робота може бути зарахована до педагогічного стажу на підставі

п. 4 Порядку № 78. Цим пунктом установлено, що працівникам підприємств, установ, організацій, які крім основної роботи займалися викладацькою роботою у навчальних закладах обсягом не менше ніж 180 годин на навчальний рік, до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років зараховуються місяці, протягом яких проводилася викладацька робота.

Згідно з

п. 73 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом МОЗ України від 15.04.93 р. № 102, оплата такої педагогічної роботи здійснюється з погодинного розрахунку. Така робота не вважається сумісництвом, адже в п. 3 Переліку робіт, які не є сумісництвом, затвердженого наказом Мінпраці України, Мін’юсту України, Мінфіну України «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 28.06.93 р. № 43, зазначено педагогічну роботу в обсязі не більш як 240 годин на рік з погодинною оплатою праці. Її виконання дозволяється в основний робочий час без утримання заробітної плати (ост. абз. цього Переліку).

Таким чином,

час роботи на посаді методиста до педагогічного стажу для виплати надбавки за вислугу років зараховується без будь-яких обмежень, а під час роботи на посаді інспектора відділу освіти враховуються лише місяці викладацької роботи , якщо їх обсяг не менший ніж 180 годин впродовж навчального року.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі