Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

«ПЕНСІЙНІ» ПІЛЬГИ ДЛЯ СТРАТЕГІЧНО ВАЖЛИВИХ ТА ВУГЛЕДОБУВНИХ ПІДПРИЄМСТВ

Верховна Рада прийняла Закон України «Про скорочення заборгованості перед Пенсійним фондом України підприємств, які мають стратегічне значення, та вугледобувних підприємств і відновлення пенсійних прав їх працівників» від 09.09.2010 р. № 2508-VI (далі — Закон № 2508).

Закон № 2508 регулює питання погашення заборгованості перед Пенсійним фондом України підприємств, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, і списання штрафів та пені вугледобувним підприємствам з метою дотримання права працівників цих підприємств на належний рівень пенсійного забезпечення і недопущення погіршення фінансового стану цих підприємств.

Дія Закону № 2508 поширюється

на підприємства незалежно від форми власності та виду діяльності, що належать до Переліку підприємств, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, затвердженого постановою КМУ від 23.12.2004 р. № 1734.

Так, на умовах, визначених Законом № 2508, зазначеним підприємствам

може бути розстрочено суми:

простроченої заборгованості зі сплати пенсійних внесків (недоїмки), що виникла на день набуття чинності Законом № 2508;

штрафів та пені, які нараховані та не сплачені або підлягають нарахуванню на день набуття чинності Законом № 2508 (12.10.2010 р.).

Суми недоїмки і суми штрафів та пені може бути розстрочено строком до 60 календарних місяців з дня укладення відповідного договору з територіальним органом Пенсійного фонду. Звернення страхувальників щодо розстрочення недоїмки, які надійшли пізніше 90 календарних днів з дня набуття чинності Законом № 2508, не розглядатимуться.

У разі

прийняття рішення про розстрочення недоїмки штрафи та пеня на розстрочені суми недоїмки не нараховуються. При цьому загальна сума штрафів та пені, що підлягає сплаті до Пенсійного фонду, у разі розстрочення штрафів та пені до:

— 60 календарних місяців становитиме 100 %;

— 48 місяців — 90 %;

— 36 місяців — 80 %;

— 24 місяців — 70 %;

— 12 місяців — 60 %;

— 6 місяців — 50 %.

Для працівників

підприємств, яким розстрочено недоїмку, у системі персоніфікованого обліку період розстрочення враховуватиметься як період, за який сплачено страхові внески в повному обсязі.

Вугледобувним підприємствам штрафи та пеня списуватимуться відповідно до п. 142 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV. У зв'язку з цим положення ст. 3 Закону № 2508 щодо погашення пені та штрафних санкцій на такі підприємства не поширюються.

Закон № 2508 набрав чинності

12.10.2010 р.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО ПОРЯДОК грошових ВИПЛАТ ЧЛЕНАМ ВИБОРЧИХ КОМІСІЙ З ПРОВЕДЕННЯ МІСЦЕВИХ ВИБОРІВ

Постановою Центральної виборчої комісії від 08.10.2010 р. № 397 затверджено Порядок нарахування і виплати заробітної плати та одноразової грошової винагороди членам територіальних і дільничних виборчих комісій з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів.

Додатком 2 до зазначеної постанови також затверджено форму договору, що укладається між членом виборчої комісії та відповідною територіальною виборчою комісією про здійснення ним своїх повноважень у комісії на платній основі.

Постанову ЦВК «Про затвердження Порядку нарахування і виплати заробітної плати та одноразової грошової винагороди членам окружних, територіальних і дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів» від 20.01.2006 р. № 251 визнано такою, що втратила чинність у частині нарахування і виплати заробітної плати та одноразової грошової винагороди членам територіальних і дільничних виборчих комісій з місцевих виборів.

 

ОБЛІК ТА ОПЛАТА РОБОТИ У ВИБОРЧИХ КОМІСІЯХ

Мінпраці в листі від 19.03.2010 р. № 80/13/116-10 роз'яснило, що членам виборчої комісії (не звільненим від виконання виробничих або службових обов'язків за основним місцем роботи) у табелі обліку використання робочого часу зазначається не кількість годин, а проставляються позначки «ІН» — інший невідпрацьований час, передбачений законодавством (виконання державних громадських обов'язків).

Крім того, відомство роз'яснило, що законодавство

не передбачає надання працівникам, які брали участь у роботі дільничних виборчих комісій, додаткових днів відпочинку за роботу в цих комісіях у вихідні дні.

 

ІНФЛЯЦІЯ У ВЕРЕСНІ 2010 РОКУ

За даними Держкомстату України, індекс споживчих цін на товари та послуги (індекс інфляції) у вересні 2010 року склав

102,9 %.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі