Теми статей
Обрати теми

Проведення медоглядів водіїв

Редакція ОП
Відповідь на запитання

ПРОВЕДЕННЯ МЕДОГЛЯДІВ ВОДІЇВ

 

Надія КАРПЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

На підприємстві працюють 17 водіїв, які здійснюють вантажні та пасажирські перевезення. У штаті підприємства не передбачено медичного працівника.

Які види медоглядів та з якою періодичністю зобов'язані проходити водії? Як організувати проведення таких медоглядів? Чи існує відповідальність за непроходження водієм медогляду?

(м. Волноваха, Донецька обл.)

 

Згідно зі

ст. 45 Закону України «Про дорожній рух» від 30.06.93 р. № 3353-XII (далі — Закон № 3353) медичний огляд (далі — медогляд) і переогляд кандидатів у водії та водіїв провадиться з метою визначення їх здатності до безпечного керування транспортними засобами. Зазначений медогляд включає: попередній, періодичний, щозмінний передрейсовий та післярейсовий огляди, а також позачергові огляди за потреби.

Обов'язок організувати проведення медогляду відповідно до

ст. 169 КЗпП покладено на власника чи уповноважений ним орган. Згідно з цією нормою оплата медогляду певних категорій працівників як під час прийняття на роботу (попередній медогляд), так і протягом трудової діяльності (періодичний медогляд) здійснюється підприємством за власні кошти.

Частиною 2 ст. 12 Закону № 3353

передбачено, що посадові особи, які відповідають за експлуатацію і технічний стан транспортних засобів, зобов'язані не допускати до керування транспортними засобами осіб, які:

— не мають права на керування транспортним засобом відповідної категорії;

не пройшли в установлений строк медичного огляду;

— перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції.

Порядок проведення медоглядів для водіїв, а також їх періодичність регламентуються

Положенням про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, затвердженим спільним наказом МОЗ та МВС від 05.06.2000 р. № 124/345 (далі — Положення № 124).

Попередньому

медогляду відповідно до п. 1.2 Положення № 124 підлягають кандидати у водії транспортних засобів для отримання права на керування транспортним засобом відповідної категорії.

Для підтвердження права на керування транспортним засобом відповідної категорії чи отримання права на керування транспортним засобом іншої категорії водії транспортних засобів підлягають

періодичному медичному огляду (п. 1.3 Положення № 124).

Позачерговому

медогляду відповідно до п. 1.5 Положення № 124 підлягають водії транспортних засобів на підставі медичних даних про постійне погіршення здоров'я водія, що перешкоджає безпечному керуванню транспортним засобом.

Так, згідно з

п. 1.6 Положення № 124 попередній, періодичний та позачерговий медогляди провадяться медичною комісією, що створюється в закладі охорони здоров'я. Після проведення одного з таких медоглядів відповідно до п. 1.7 Положення № 124 видається медична довідка про придатність до керування транспортним засобом, ф. № 083/о (облікова) (додаток 1 до Положення № 124) строком дії на 3 роки. Строк дії довідки при періодичному медогляді для водіїв-чоловіків старше 55 років і водіїв-жінок старше 50 років — 2 роки.

Щозмінному передрейсовому та післярейсовому

медоглядам згідно з п. 1.4 Положення № 124 підлягають водії транспортних засобів підприємств, установ, організацій усіх форм власності. Відповідно до п. 1.9 Положення № 124 такі медогляди водіїв проводять лікарі або середні медичні працівники, які здійснюють медичний контроль обслуговування водіїв підприємств, установ, організацій. Медичні працівники мають право провадити передрейсовий та післярейсовий медогляди лише після періодичного (один раз на 3 роки) навчання методів його проведення в Державному підприємстві «Український медичний центр безпеки дорожнього руху та інформаційних технологій» МОЗ та його філіях.

Відповідно до

п. 5.1 Положення № 124 щозмінний передрейсовий медичний огляд провадиться для водіїв транспортних засобів підприємств до їх виїзду на зміну. У разі виявлення ознак хвороби протягом зміни водії підлягають післярейсовому медичному огляду.

Підтвердженням того, що за результатами медогляду водій придатний до керування транспортом, є проставлений

у подорожньому листі штамп лікаря. Наявність штампа на подорожньому листі водія обов'язкова, оскільки це є підтвердженням факту здійснення медогляду. Проходження щозмінних медоглядів фіксується в Журналі щозмінного передрейсового та післярейсового медичних оглядів водіїв, ф. № 137-2/о (додаток 4 до Положення № 124).

У разі виявлення ознак захворювання при проведенні щозмінного передрейсового медогляду водій не допускається до виконання професійних обов'язків (

п. 5.4 Положення № 124). У такому випадку власник або посадова особа, яка відповідає за експлуатацію транспортних засобів підприємства, установи, організації, направляє водія на позачерговий медичний огляд.

Відповідно до

ст. 46 Закону № 3353 для медичного контролю обслуговування водіїв та їх оздоровлення підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності та господарювання при чисельності водіїв 100 та більше осіб створюються відомчі спеціалізовані медичні, фельдшерські та оздоровчі пункти, медико-санітарні частини, відділення поліклініки та закладу охорони здоров'я, а при чисельності водіїв менше 100 осіб з територіальними медичними закладами укладаються договори на медичне обслуговування водіїв.

Оскільки в цій ситуації йдеться про чисельність водіїв менше 100 осіб, то для вирішення питання про проведення щоденного медогляду підприємство може вибрати один з таких способів рішення:

— укласти договір на надання послуг з медичною установою, що забезпечить проведення медогляду водіїв за потреби;

— укласти договір цивільно-правового характеру з медпрацівником-підприємцем, який має ліцензію на здійснення медичної практики. На це вказувало

МОЗ у листі від 16.11.2007 р. № 214041-10-58/3027;

— оформити трудові відносини зі спеціалізованим медпрацівником.

Відповідальність за непроведення медоглядів визначено

Кодексом України про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП).

Так, згідно зі

ст. 128 КУпАП випуск на лінію транспортних засобів, зокрема, без позначки в подорожньому листі про проходження щозмінного медогляду тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб у розмірі від 40 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (нмдг) (від 680 до 850 грн.). За повторне протягом року порушення, зазначене в цій статті, розмір штрафу становить від 50 до 80 нмдг (від 850 до 1360 грн.).

Крім того, згідно зі

ст. 129 КУпАП за допуск до керування транспортними засобами водіїв, які не пройшли в установлений строк медогляд, на посадових осіб, відповідальних за технічний стан, обладнання, експлуатацію транспортних засобів, громадян — суб'єктів господарської діяльності накладається штраф від 25 до 50 нмдг (від 425 до 850 грн.).

Також відповідно до

ст. 1331 КУпАП за перевезення пасажирів або вантажів водієм, який не пройшов щозмінний передрейсовий медогляд, накладається штраф на особу, яка керує транспортним засобом, та на посадових осіб, відповідальних за медогляд, за контроль технічного стану транспортного засобу, — від 30 до 40 нмдг (від 510 до 680 грн.).

І як наслідок, у цьому випадку працівник ДАІ може тимчасово вилучити ліцензійну картку на транспортний засіб. При цьому складається відповідний акт згідно з

п. 12 Порядку тимчасового вилучення посвідчення водія, талона про проходження державного технічного огляду і ліцензійної картки на транспортний засіб та їх повернення, затвердженого постановою КМУ від 17.12.2008 р. № 1086.

Отже, для унеможливлення застосування штрафних санкцій кожен водій транспортних засобів — працівник юридичної або фізичної особи — підприємця перед виїздом у рейс зобов'язаний пройти медогляд.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі