Теми статей
Обрати теми

Установлення тарифного розряду вихователю дошкільного навчального закладу

Редакція ОП
Відповідь на запитання

установлення тарифного розряду вихователю дошкільного навчального закладу

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту Профспілки працівників освіти і науки України

 

Чи може бути встановлено вихователю дошкільного навчального закладу, який закінчив педагогічний коледж (вищий навчальний заклад II рівня акредитації) або педагогічне училище, ставку заробітної плати на рівні 9-го тарифного розряду?

(м. Запоріжжя)

 

Оплата праці працівників освіти, у тому числі вихователів дошкільних навчальних закладів, здійснюється відповідно до

Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Слід зазначити, що

Інструкція № 102 на сьогодні застосовується з урахуванням положень наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557).

Зокрема, схеми тарифних розрядів педагогічних працівників дошкільних навчальних закладів, у тому числі вихователів, передбачено в

додатку 9 до наказу № 557, а саме:

 

Найменування посад

Тарифні розряди

Вихователі-методисти, вихователі, учителі-логопеди, учителі-дефектологи, практичні психологи, які мають освітньо-кваліфікаційний рівень магістра, спеціаліста, бакалавра або молодшого спеціаліста (до введення в дію Закону України «Про освіту» — вищу або середню спеціальну освіту)*:

 

вищої категорії

12

першої категорії

11

другої категорії

10

без категорії**

8 — 9

 

При цьому приміткою з позначкою «*» установлено, що фахівцям, які

не мають освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста (до введення в дію Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII (далі — Закон № 1060) — середньої спеціальної освіти), установлюється 8-й тарифний розряд.

Приміткою з позначкою «**» установлено, що фахівцям, які мають освітньо-кваліфікаційний рівень

спеціаліста або магістра (до введення в дію Закону № 1060вищу освіту), установлюється 9-й тарифний розряд.

Тобто цим нормативним актом виокремлено категорії працівників, яким в обов’язковому порядку встановлюється той чи інший тарифний розряд, залежно від рівня їхньої освіти в межах діапазону тарифних розрядів, установлених для спеціалістів, які не мають кваліфікаційної категорії.

По-перше

, тим працівникам, які не мають освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста або середньої спеціальної освіти, з меж діапазону тарифних розрядів «8 — 9» установлюється тільки 8-й. Іншими словами, це стосується лише тих вихователів, які мають загальну середню чи неповну середню освіту.

Адже попри те, що відповідно до вимог

ч. 1 ст. 30 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628-III (далі — Закон № 2628) посаду педагогічного працівника дошкільного навчального закладу може обіймати особа, яка поряд з іншими вимогами повинна мати відповідну вищу педагогічну освіту, у системі дошкільної освіти мають місце випадки, коли посади вихователів обіймають працівники, які не мають фахової освіти такого рівня.

Тим не менше така ситуація є закономірною, оскільки згідно з

п. 2 Прикінцевих положень Закону № 2628 обов'язковість щодо відповідної вищої педагогічної освіти для педагогічних працівників дошкільних навчальних закладів поширюється на осіб, які призначаються на посаду педагогічного працівника дошкільного навчального закладу, з дня набрання чинності цим Законом. А Закон № 2628 набув чинності з 02.08.2001 р., тобто з дня його опублікування, крім абзацу другого ч. 5 ст. 35 щодо звільнення від сплати за харчування дитини в дошкільному навчальному закладі батьків або осіб, які їх замінюють, який набув чинності з 01.08.2002 р.

По-друге

, 9-й тарифний розряд обов’язково встановлюється вихователям, які мають повну вищу освіту, тобто освіту, отриману після закінчення вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації (інститутів, університетів), і ще/або не атестовані на встановлення відповідного кваліфікаційного рівня.

Що стосується вихователів, які закінчили вищі навчальні закладі I — II рівнів акредитації, у тому числі педучилища чи педколеджі, то їм

за наслідками атестації встановлюється або 8-й або 9-й тарифний розряд. Право встановлювати конкретний тарифний розряд надано керівнику навчального закладу (п. 3 Інструкції № 102, п. 2 наказу № 557).

Відповідно до

п. 65 Інструкції № 102 педагогічним працівникам, які мають освіту в обсязі учительського інституту та прирівняних до нього навчальних закладів, ставки заробітної плати і посадові оклади встановлюються в розмірах, передбачених для працівників, які мають середню спеціальну освіту.

Приміткою до

розділу II додатка 4 до Інструкції № 102, яким затверджено Перелік навчальних закладів, закінчення яких дає право на встановлення ставок заробітної плати і посадових окладів учителям, викладачам, вихователям та іншим педагогічним працівникам залежно від освіти, у тому числі прирівняних до учительських інститутів навчальних закладів, установлено, що закінчення трьох повних курсів вузу прирівнюється до освіти в обсязі учительського інституту.

Тому 9-й тарифний розряд може бути встановлено також вихователям, які закінчили три повних курси вищого навчального закладу III — IV рівнів акредитації (інститутів, університетів, академій, консерваторій тощо).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі