Теми статей
Обрати теми

Щодо виправлення помилок у звіті Ф4-ФСС з ТВП

Редакція ОП
Лист від 07.07.2010 р. № 05-31-1322

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Щодо виправлення помилок у звіті Ф4-ФСС з ТВП

Лист від 07.07.2010 р. № 05-31-1322

 

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності розглянула звернення <…> щодо проблеми виправлення помилок у звіті Ф4-ФСС з ТВП і повідомляє.

Відповідно до частини першої статті 23 Закону України від 18.01.2001 р. № 2240 «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» (далі — Закон № 2240) страхувальники-роботодавці сплачують до Фонду різницю між нарахованими для роботодавців та найманих працівників страховими внесками та витратами, пов'язаними з наданням матеріального забезпечення і соціальних послуг застрахованими особами відповідно до цього Закону. Перерахування коштів на рахунки Фонду страхувальниками-роботодавцями здійснюється одночасно з отриманням коштів на оплату праці в установах банків, про що зазначено і в пункті 4.4 Інструкції про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду, затвердженої постановою правління Фонду

від 26.06.2001 р. № 16.

Частиною першої статті 30 Закону № 2240 передбачено, що в разі несвоєчасної сплати страхових внесків страхувальником або неповної їх сплати страхувальник сплачує суму донарахованих контролюючим органом страхових внесків, штраф та пеню.

При виявленні страхувальником помилки, що стала причиною появи його заборгованості перед Фондом,

страхувальник має донарахувати і сплатити суму пені, розраховану на суму недоплати, як це передбачено пунктами 5 і 6 Порядку виправлення помилок минулих звітних періодів у звітності страхувальників, затвердженого постановою правління Фонду від 25.12.2003 р. № 123 (далі — Порядок № 123). У разі якщо існувала заборгованість за Фондом перед страхувальником і сума такої заборгованості перевищувала суму виявленої недоїмки на момент виявлення помилки, пеня на суму недоїмки не стягується.

Пунктом 5 статті 9 Закону України від 16.07.99 р. № 996 «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» встановлено, що господарські операції має бути відображено в облікових регістрах у тому звітному періоді, в якому їх було здійснено. Підпунктом 1.6.2 пункту 1.6 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5, також передбачено, що в разі якщо нарахування фонду оплати праці здійснюється за попередній період, то вони відображаються у фонді оплати праці того місяця, в якому було здійснено нарахування.

З урахуванням зазначеного

сума донарахованої заробітної плати у зв'язку з виправленням помилок включається до бази для нарахування страхових внесків до Фонду в тому місяці, в якому здійснено донарахування.

Згідно з пунктом 10 Порядку № 123 страхувальник при поданні звітності до робочого органу Фонду має відобразити помилки

минулих кварталів звітного року шляхом коригування показників за відповідними рядками поточного звіту.

Помилки

минулих років, що стосуються фінансових показників (про донараховані або нараховані помилково суми страхових внесків, страхових внесків, донарахованих унаслідок надміру нарахованих раніше сум допомоги тощо), у звітності відображаються по рядку 3.1 таблиці III форми Ф4-ФСС з ТВП.

У разі виправлення помилок у звітності страхувальником самостійно

штраф у розмірі 50 відсотків суми належних до сплати страхових внесків, передбачений статтею 30 Закону № 2240, не накладається.

 

Директор С. Санченко

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Рекомендації ФСС ТВП щодо виправлення помилок у звітності

 

У листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФСС ТВП) нагадав нюанси виправлення помилок, самостійно виявлених страхувальником у Звіті про нараховані внески, перерахування та витрати, пов'язані із загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, за формою Ф4-ФСС з ТВП (далі — Звіт).

Нагадаємо, що нормативним актом, який регулює процедуру виправлення помилок у Звіті, є Порядок виправлення помилок минулих звітних періодів у звітності страхувальників по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, затверджений постановою правління ФСС ТВП від 25.12.2003 р. № 123 (далі — Порядок № 123).

У листі, що коментується, ФСС ТВП звертає увагу на такі важливі моменти:

1. Сума донарахованої заробітної плати у зв'язку з виправленням помилок відображається у фонді оплати праці того місяця, в якому було здійснено нарахування. Отже, така сума є базою для нарахування внесків до ФСС ТВП

у місяці донарахування.

2. При виправленні

помилки минулих кварталів звітного року у Звіті провадиться коригування відповідного показника поточного періоду.

3.

Помилка, допущена в минулих роках, яка стосується фінансових показників (донарахованих або нарахованих помилково сум страхових внесків, страхових внесків, донарахованих унаслідок надміру нарахованих раніше сум допомоги, тощо), у Звіті відображається в рядку 3.1 «Донараховано самостійно внесків» таблиці III «Розрахунки по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування». Відповідно донараховану суму внесків буде відображено в цьому рядку зі знаком «+», а надміру нараховану суму внесків — зі знаком «-».

4. Відповідальність за несвоєчасність сплати і неповну сплату внесків, а також за порушення порядку використання страхових коштів передбачено ст. 30 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240.

У разі несвоєчасної сплати внесків або неповної їх сплати страхувальник має сплатити суму страхових внесків (недоїмки), штраф та пеню.

Штраф накладається в розмірі 50 % суми належних до сплати страхових внесків (з цього питання див. також лист ФСС ТВП від 21.04.2010 р. № 5-31-793 // «ОП», 2010, № 11, с. 14).

Пеня розраховується виходячи зі 120 % облікової ставки НБУ, що діяла на момент сплати, нарахованої на всю суму недоїмки (без урахування штрафів) за весь строк її існування. У разі якщо існувала заборгованість ФСС ТВП перед страхувальником і сума такої заборгованості перевищувала суму виявленої недоїмки на момент виявлення помилки, то пеня на суму недоїмки не нараховується (п. 6 Порядку № 123).

При самостійному виправленні помилки

страхувальником штраф не накладається. Аналогічні роз'яснення ФСС ТВП було надано в листі від 20.05.2010 р. № 05-31-1009 // «ОП», 2010, № 14, с. 18: уникнути штрафу можна лише в тому випадку, якщо страхувальник самостійно до початку перевірки виявить помилку, пов'язану з ненарахуванням і несплатою страхових внесків, та виконає такі вимоги:

а) донарахує в повному обсязі страхові внески;

б) нарахує пеню на всю суму недоїмки за весь період прострочення платежу;

в) сплатить зазначені суми до ФСС ТВП;

г) повідомить у письмовій формі ФСС ТВП про несвоєчасну сплату внесків протягом п’яти робочих днів з дня виявлення недоїмки.

 

Людмила ТРОХИМЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі