Теми статей
Обрати теми

Щодо порядку виправлення помилок у Розрахунковій відомості про нарахування та перерахування страхових внесків до Фонду

Редакція ОП
Лист від 13.07.2010 р. №

Державний центр зайнятості

Щодо порядку виправлення помилок у Розрахунковій відомості про нарахування та перерахування страхових внесків до Фонду

Лист від 13.07.2010 р. № ДЦ-03-4612/0/6-10

 

Державний центр зайнятості — виконавча дирекція Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі — Фонд) <…> розглянув лист <…> щодо порядку виправлення помилок у Розрахунковій відомості про нарахування та перерахування страхових внесків до Фонду (далі — Розрахункова відомість) і повідомляє таке.

Порядок виправлення у звітності помилок, самостійно виявлених платником, визначено в п. 6.7 Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затвердженої наказом Міністерства праці та соціальної політики від 18.12.2000 р. № 339 (далі — Інструкція).

До пункту 1

При виявленні самостійно платником помилок у звітності необхідно повідомити [про це] фахівців центру зайнятості. Оскільки Інструкцією не передбачено конкретної форми інформування, то повідомляти потрібно письмово в довільній формі, обов'язково вказавши сутність помилки та період, за який її виявлено.

До пунктів 2, 4

Якщо платник виявив

помилку за минулі періоди поточного року або за минулі роки, коригування страхових внесків необхідно провести по рядку 3.1 розрахункової відомості «Донараховано страхових внесків, у тому числі самостійно платником», суму нарахованої самостійно пені відобразити по рядку 8 розрахункової відомості «Пеня, самостійно нарахована платником».

Що стосується фонду оплати праці за минулі періоди, то він

не коригується.

До пункту 3

Якщо в бухгалтерському обліку фонд оплати праці та нараховані на нього страхові внески відображено правильно, а

помилку було зроблено при заповненні звітності, то коригування необхідно провадити в місяці виявлення помилки в поточному році.

До пункту 5

Відповідно до частини першої статті 38 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» штраф накладається в розмірі прихованої суми виплат, на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески, а в разі повторного порушення — у трикратному розмірі зазначеної суми.

Штраф за несвоєчасну або неповну сплату страхових внесків на випадок безробіття застосовується тільки при виявленні в бухгалтерських документах нарахованої заробітної плати (інших виплат), грошового забезпечення (кредит рахунка 661), на які не нараховано/нараховано не в повному обсязі страхові внески (кредит рахунка 65).

Переплата

за страховими внесками до фонду не є підставою не застосовувати фінансовий штраф.

Якщо за підприємством значиться переплата до Фонду, але за бухгалтерськими документами страхові внески не нараховано/нараховано не в повному обсязі, то фінансовий штраф застосовується.

 

Директор В. Галицький

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Виправляємо помилки у звітності перед Фондом соцстрахування на випадок безробіття

 

У листі, що коментується, Державний центр зайнятості (далі — ДЦЗ) роз'яснив питання, пов'язані з виправленням помилок, самостійно виявлених страхувальником у Розрахунковій відомості про нарахування та перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі — Розрахункова відомість). Нагадаємо, що форму Розрахункової відомості наведено в додатку 6 до Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі — Фонд), затвердженої наказом Мінпраці від 18.12.2000 р. № 339 (далі — Інструкція № 339).

Загальний порядок дій з виправлення помилок у Розрахунковій відомості визначено п. 6.7 Інструкції № 339. Так, якщо платник страхових внесків до Фонду в Розрахунковій відомості допустив помилки за минулі звітні періоди і виявив їх самостійно, то він повинен:

— відкоригувати такі показники в наступному звітному періоді;

— сплатити суми донарахованих внесків (недоїмки) та пені, якщо такі є.

Водночас до яких саме рядків Розрахункової відомості необхідно вносити зміни для виправлення різних видів помилок, в Інструкції № 339 не зазначено.

У листі, що коментується, ДЦЗ зазначив таке:

1. При виправленні

помилки за минулі періоди поточного року або помилки, допущеної в минулих роках , у Розрахунковій відомості провадиться коригування рядка 3.1 «Донараховано страхових внесків, у тому числі самостійно платником». Відповідно донараховану суму внесків буде відображено в цьому рядку зі знаком «+», а надміру нараховану суму внесків — зі знаком «-» . При цьому фонд оплати праці минулих звітних періодів не коригується.

Суму нарахованої самостійно пені необхідно відобразити в

ряд. 8 «Пеня, самостійно нарахована платником».

2. У разі якщо в бухгалтерському обліку фонд оплати праці та суму нарахованих на нього страхових внесків відображено правильно, а помилку допущено при заповненні Розрахункової відомості, провадиться коригування

в місяці виявлення помилки в поточному році.

3. При самостійному виправленні помилок до Розрахункової відомості за період, в якому було виправлено помилку, необхідно додати письмове

повідомлення про здійснені коригування. Форма такого повідомлення довільна. У ньому обов'язково вказуються такі дані, як період виявлення помилки та її суть.

Додамо, що надавати таке повідомлення необхідно, оскільки воно потрібне страхувальнику при перевірці для підтвердження здійсненого коригування.

4. Якщо роботодавці несвоєчасно або не в повному обсязі сплачують страхові внески, до них застосовуються санкції, установлені Законом України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533-III (далі — Закон № 1533), а посадові особи роботодавців, винні в несвоєчасній та неповній сплаті страхових внесків, притягуються до адміністративної відповідальності.

Відповідно до ст. 38 Закону № 1533 у разі

несвоєчасної або неповної сплати страхових внесків страхувальники сплачують суму недоїмки, штраф та пеню.

Штраф

накладається у розмірі прихованої суми виплат, на які відповідно до Закону № 1533 нараховуються страхові внески, а в разі повторного порушення — у трикратному розмірі зазначеної суми. Інших штрафів Законом № 1533 не передбачено.

Раніше, роз'яснюючи, коли сума виплат, що підлягають включенню до бази обкладення страховими внесками, вважається прихованою, ДЦЗ у листі від 12.05.2010 р. № ДЦ-04-3038/0/6-10 // «ОП», 2010, № 12, с. 3, зауважив, що штраф застосовується тільки в разі, якщо страхувальник несвоєчасно або не в повному обсязі сплатив страхові внески з виплат, що включаються до бази для обкладення внесками до Фонду, і

не відобразив такі виплати в Розрахунковій відомості.

Аналогічні роз'яснення надано і в листі, що коментується:

штраф застосовується тільки при виявленні в даних бухгалтерського обліку нарахованої заробітної плати (інших виплат), грошового забезпечення (кредит рахунка 661), на які не нараховано/нараховано не в повному обсязі страхові внески.

Переплата за страховими внесками до Фонду не є підставою не застосовувати фінансові санкції.

Якщо за підприємством значиться переплата по внесках до Фонду, але за бухгалтерськими документами страхові внески не нараховано/нараховано не в повному обсязі, то штраф усе одно застосовується .

 

Людмила ТРОХИМЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі