Теми статей
Обрати теми

Нарахування внесків до Пенсійного фонду на суми виплат інваліду за договором ЦПХ

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Нарахування внесків до Пенсійного фонду на суми виплат інваліду за договором ЦПХ

 

Надія КАРПЕНКО, консультант газети «Оплата праці»

 

Для виконання робіт між підприємством та працівником, який є інвалідом II групи, було укладено цивільно-правовий договір — договір підряду. Яку ставку внесків до Пенсійного фонду потрібно використовувати в частині нарахувань на зарплату такого працівника?

(м. Харків)

 

Для того щоб говорити про особливості оподаткування виплат за договором цивільно-правового характеру, необхідно розглянути його відмінності від трудового договору у правовому регулюванні.

Трудовий договір

регулюється нормами трудового права. Згідно зі ст. 21 КЗпП трудовий договір — це угода між працівником і роботодавцем, на підставі якої працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з дотриманням внутрішнього трудового розпорядку, а роботодавець зобов'язується виплачувати працівнику заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи.

Договір цивільно-правового характеру

регулюється нормами цивільного права — Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — ЦКУ). Такий договір є угодою між громадянином та підприємством, установою, організацією на виконання першим певної роботи (надання послуг). На відміну від трудового договору, при укладенні цивільно-правового договору важливий не процес роботи, а тільки її результат, який має бути надано виконавцем у встановлений строк та оплачено відповідно до умов договору.

Основними видами цивільно-правових договорів, що укладаються, є договір підряду і договір про надання послуг, що регулюються положеннями

ст. 837 і 901 ЦКУ.

Згідно зі

ст. 837 ЦКУ за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням іншої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти й оплатити виконану роботу.

Відповідно до

ст. 901 ЦКУ за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається у процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцю зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Існують відмінності у ставці внесків до Пенсійного фонду для працівників за трудовим договором і договором цивільно-правового характеру. При оформленні відносин за

трудовим договором у частині нарахувань на фонд оплати праці згідно з абзацом п’ятим п. 1 ст. 4 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.97 р. № 400/97-ВР (далі — Закон № 400) ставка внеску нарахування для працівників-інвалідів становить 4 %. У всіх інших випадках, зокрема при оформленні цивільно-правового договору, на підставі абзацу другого п. 1 ст. 4 Закону № 400 розмір нарахувань до Пенсійного фонду становить 33,2 %.

Тепер розглянемо нюанси нарахування таких внесків при укладенні цивільно-правового договору.

Як зазначено у

ст. 19 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV (далі — Закон № 1058), винагороди за цивільно-правовим договором є об'єктом для нарахувань та утримань внесків на пенсійне страхування. Із Закону № 1058 можна зробити висновок, що при оформленні договору цивільно-правового характеру внески до Пенсійного фонду на суми виплат за такими договорами нараховуються як у разі виконання робіт, так і в разі надання послуг.

Однак у

листі від 01.09.2006 р. № 11127/03-02 Пенсійний фонд надав роз'яснення про таке: якщо сума винагороди виплачується за надання послуг, то внески за обов'язковим пенсійним страхуванням не нараховуються. У цьому ж листі, указуючи на нарахування в розмірі 33,2 %, зазначається таке: якщо сума винагороди виплачується особам за виконання робіт за договором цивільно-правового характеру, внески за обов'язковим пенсійним страхуванням нараховуються і сплачуються на загальних підставах.

З цього можна зробити висновок, що на загальних підставах такі внески нараховуються тільки із сум винагород за виконання робіт. Але пізніше Пенсійний фонд у

листі від 13.05.2008 р. № 8157/03-20 зауважив, що нарахування страхових внесків на суму винагороди за надання послуг не суперечить чинному законодавству, а ненарахування таких внесків не тягне за собою відповідальності, установленої пп. 3 і 4 ч. 9 ст. 106 Закону № 1058.

Стосовно ситуації, викладеної в запитанні читача, нарахування на суми винагороди працівнику-інваліду, який виконує роботи за договором підряду, повинні здійснюватися за ставкою

33,2 %.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі