Теми статей
Обрати теми

Подання звітності до Державної служби зайнятості

Редакція ОП
Стаття

Подання звітності до державної служби зайнятості

 

Підприємства, установи та організації незалежно від форми власності відповідно до п. 4 ст. 20 Закону України «Про зайнятість населення» щомісяця надають центрам зайнятості адміністративні дані, пов’язані з прийняттям та звільненням працівників.

Про те, яку ж саме звітність зобов’язані подавати роботодавці до центру зайнятості, і йтиметься далі.

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Використані документи

ЦКУ

— Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

КЗпП

— Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Закон № 803

— Закон України «Про зайнятість населення» від 01.03.91 p. № 803-ХII.

Закон № 1533

— Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533-III.

Наказ № 420

— наказ Мінпраці «Про затвердження форм звітності та інструкцій щодо їх заповнення» від 19.12.2005 р. № 420.

Інструкція за ф. № 3-ПН

— Інструкція щодо заповнення форми звітності № 3-ПН «Звіт про наявність вакансій», затверджена наказом Мінпраці від 19.12.2005 р. № 420.

Інструкція за ф. № 4-ПН (план) — Інструкція щодо заповнення форми звітності № 4-ПН (план) «Звіт про заплановане вивільнення працівників», затверджена наказом Мінпраці від 19.12.2005 р. № 420.

Інструкція за ф. № 4-ПН (факт)

— Інструкція щодо заповнення форми звітності № 4-ПН (факт) «Звіт про фактичне вивільнення працівників», затверджена наказом Мінпраці від 19.12.2005 р. № 420.

Інструкція за ф. № 5-ПН

— Інструкція щодо заповнення форми звітності № 5-ПН «Звіт про прийнятих працівників», затверджена наказом Мінпраці від 19.12.2005 р. № 420.

 

Нагадаємо, що зобов’язання підприємств, установ та організацій подавати звітність до центру зайнятості закріплено

ч. 4 ст. 20 Закону № 803 та п. 2 ч. 2 ст. 35 Закону № 1533. Форми цієї звітності затверджені наказом № 420. Зупинимося на цих формах детальніше.

 

Форма № 3-ПН «Звіт про наявність вакансій»

Порядок заповнення цієї форми передбачено

Інструкцією за ф. № 3-ПН. Така форма подається підприємствами, установами, організаціями, їх структурними підрозділами та філіями незалежно від форми власності та господарювання. Слід зазначити, що конкретного терміну для подання звіту не встановлено ні законами, ні Інструкцією за ф. № 3-ПН. Однак у шапці форми № 3-ПН є позначка, що термін подання — за наявності вакансій. Тому, на нашу думку, її слід подавати лише за наявності вакантних посад. На жаль, конкретного терміну подання форми № 3-ПН після появи вакансії в Інструкції за ф. № 3-ПН також не прописано. Тому вважаємо, що подається вона у будь-який термін після того, як з’явилася вакансія. Зауважимо, що санкцій за неподання цієї форми жодним законом не передбачено. Проте відсутність відповідальності, так би мовити, не звільняє роботодавця від подання форми № 3-ПН. Слід також нагадати, що відповідно до ч. 1 п. 10 Порядку надання роботодавцю дотації на створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітних, затвердженого наказом Мінпраці від 10.01.2001 р. № 1, та п. 3.3 Порядку та строків надання дотації роботодавцю для забезпечення молоді, яка отримала вищу або професійно-технічну освіту, першим робочим місцем, затверджених наказом Мінпраці від 25.02.2008 р. № 82, для отримання дотації на створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітних роботодавець повинен надати центру зайнятості перелік документів, серед яких зазначена і форма № 3-ПН. Як бачимо, доцільність її подання цілком виправдана.

Що ж треба враховувати роботодавцю при заповненні форми № 3-ПН?

Правила заповнення граф форми № 3-ПН детально описано в

Інструкції за ф. № 3-ПН.

Показники звіту стосуються в основному інформації про вимоги до претендентів на вакантну посаду та характеристики умов праці.

Заповнення більшості граф форми № 3-ПН доволі просте, оскільки назви граф говорять самі за себе, наприклад: інформаційні дані про роботодавця, вимоги до претендента: стаж роботи за професією, спеціальність, місце проживання тощо.

Акцентуємо увагу лише на заповненні окремих граф форми № 3-ПН. Зокрема, у графі 3 указується характер роботи: постійна, тимчасова, сезонна, за сумісництвом.

У графі 4 зазначається режим роботи: тривалість робочого дня в одну (дві, три) зміну, 12 годин, 24 години; змінний (гнучкий) графік роботи; відрядження; вахтовий метод організації праці; неповний робочий день (тиждень); робота на дому; робота в нічний час тощо.

У графі 14 наводяться додаткові навички, характеристики особи та окремі вимоги, такі як:

— навички роботи з комп'ютером;

— наявність автомобіля;

— наявність прав водія (із зазначенням категорії);

— володіння мовами (вказується мова);

— рівень володіння мовами (вільний, розмовний, зі словником);

— наявність санітарної книжки;

— наявність телефону.

Також роботодавець може вказати бажану стать або вік особи чи вікові обмеження особи, що претендує на вакантне місце.

У графі 15 наводяться дані про можливість працевлаштування на вільне робоче місце (вакантну посаду) особи, що належить до окремої категорії громадян, які потребують соціального захисту і не здатні на рівних умовах конкурувати на ринку праці, у рахунок річної броні, установленої місцевими державними адміністраціями, виконавчими органами відповідних рад за поданням центрів зайнятості, відповідно до

ст. 5 Закону № 803, а також інвалідів, пенсіонерів, студентів та інших.

Кожній категорії громадян присвоєні окремі шифри (усього їх 13), розшифровка яких наведена в

розд. 3 Інструкції за ф. № 3-ПН. Наприклад, якщо роботодавець має намір працевлаштувати інваліда, то у графі 15 вказується шифр 11, якщо студента, то зазначається шифр 13.

 

Форма № 4-ПН (план) «Звіт про заплановане вивільнення працівників»

Порядок заповнення цієї форми наведено в

Інструкції за ф. № 4-ПН (план).

Форма № 4-ПН (план) подається підприємствами, установами, організаціями, їх структурними підрозділами та філіями незалежно від форми власності та господарювання, а також фізичними особами, у тому числі підприємцями,

при вивільненні працівників у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці, у тому числі ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням. З цього випливає, що фактично форму № 4-ПН (план) подають у разі звільнення за п. 1 ст. 40 КЗпП. Це зазначає Держцентр зайнятості у листах від 08.05.2008 р. № ДЦ-09-2782/0/6-08 та від 28.03.2011 р. № ДЦ-09-2914/0/6-11.

Таким чином, при звільненні працівника за іншими підставами, зокрема ст. 36, 38, 39 КЗпП, у тому числі з ініціативи власника — пп. 2, 3, 4, 5, 6, 7 та 8 ст. 40 КЗпП; пп. 1, 11, 2 та 3 ст. 41 КЗпП, форма № 4-ПН (план) не подається.

Форма № 4-ПН (план) надається

не пізніше ніж за два місяці до вивільнення працівників. Наприклад, якщо працівника планують звільнити 03.10.2011 р. (це його останній робочий день), то роботодавець подає звіт не пізніше 02.08.2011 р. Пояснимо: згідно зі ст. 253 та п. 3 ст. 254 ЦКУ перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язано його початок, причому строк, що визначений місяцями, спливає у відповідне число останнього місяця строку.

Зазначимо, що форма № 4-ПН (план) у заповненні також доволі проста. Є лише два моменти, на які б ми хотіли звернути увагу роботодавців.

По-перше, у графі 7 указується дата підвищення кваліфікації (число, місяць, рік) працівника

протягом останніх двох років, що передували його вивільненню. Отже, якщо такого факту за цей період не було, то відповідна графа прокреслюється.

У графі 8 ставиться особлива відмітка «V», якщо вивільняються особи, що працюють на робочому місці з компенсацією виплати заробітної плати з Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Роботодавцю слід пам'ятати, що

п. 5 ст. 20 Закону № 803 передбачено відповідальність за неподання чи несвоєчасне подання звіту до державної служби зайнятості, а саме накладення штрафу в розмірі річної заробітної плати за кожного вивільненого працівника.

Такий штраф служба зайнятості має право стягувати самостійно на підставі

п.п. «л» п. 8 Положення про державну службу зайнятості, затвердженого постановою КМУ від 24.06.91 р. № 47. Слід відмітити, що на сьогодні порядку стягнення зазначених штрафів службою зайнятості немає. Однак, як указує ВГСУ в постанові від 19.10.2004 р. у справі № 7/61, відсутність нормативно визначеного порядку стягнення штрафу не позбавляє центр зайнятості права стягнути суму відповідного штрафу шляхом звернення до господарського суду.

Отже, спочатку центр зайнятості звертається до роботодавця-порушника сплатити штрафні санкції добровільно, а якщо той не погодиться — він звертається до суду.

 

Форма № 4-ПН (факт) «Звіт про фактичне вивільнення працівників»

Порядок заповнення цієї форми передбачено

Інструкцією за ф. № 4-ПН (факт).

Звіт подається

при вивільненні працівників на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП підприємствами, установами, організаціями, їх структурними підрозділами та філіями незалежно від форм власності у десятиденний термін після дати фактичного вивільнення працівників.

Отже, форму № 4-ПН (факт) роботодавці подають лише тоді, коли вивільнення, про запланування якого вони відзвітували за формою № 4-ПН (план), уже відбулося.

Зазначимо, що ці звіти дуже схожі між собою, різниця лише в тому, що у формі № 4-ПН (факт) вказуються дата та номер наказу про фактичне звільнення працівників і немає графи, в якій наводиться запланована дата звільнення.

Що ж стосується відповідальності роботодавця за неподання форми № 4-ПН (факт) або порушення терміну її подання, вона аналогічна відповідальності за неподання форми або порушення терміну подання форми № 4-ПН (план) (див. вище).

 

Форма № 5-ПН «Звіт про прийнятих працівників»

Порядок заповнення цієї форми передбачено

Інструкцією за ф. № 5-ПН. Форму № 5-ПН подають підприємства, установи, організації, їх структурні підрозділи та філії незалежно від форми власності та господарювання, які здійснювали прийом працівників. Необхідність подання цієї форми передбачена п. 4 ст. 20 Закону № 803 та п. 2 ч. 2 ст. 35 Закону № 1533.

Форма № 5-ПН подається

подекадно. Звітними періодами є:

— період з 1 по 10 число місяця;

— період з 11 по 20 число місяця;

— період з 21 по останнє число звітного місяця.

Звіт подається

не пізніше третього дня після закінчення декади . Наприклад, у період з 21.08.2011 р. по 31.08.2011 р. підприємство прийняло на роботу працівника, тому в цьому випадку подати звіт слід не пізніше 05.09.2011 р. (оскільки граничний строк припадає на вихідний день, то форма подається у найближчий за ним робочий день на підставі ч. 5 ст. 254 ЦКУ).

Зазначимо, що

у разі відсутності прийнятих працівників протягом звітної декади форма не подається.

При заповненні форми № 5-ПН звернемо увагу на заповнення деяких граф. Зокрема, у графі 7 ставиться відмітка «V», що свідчить про прийняття працівника на роботу за направленням державної служби зайнятості з компенсацією виплати заробітної плати з Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

А у графі 8

ставиться відмітка «V», якщо працівника прийнято на новостворене робоче місце. Новостворене (нове) робоче місце — це робоче місце, на яке прийнято працівника внаслідок реєстрації підприємства, установи, організації або після здійснення відповідних технологічних, організаційних та інвестиційних заходів, спрямованих на впровадження або розширення нових видів виробництва (робіт, послуг) та зміну умов праці.

Тепер поговоримо про

відповідальність за несвоєчасне подання або неподання форми № 5-ПН, яка передбачена з 01.01.2011 р., оскільки до 2011 року її не було.

Нагадаємо, що згідно з оновленою редакцією

ст. 38 Закону № 1533 роботодавець несе відповідальність за несвоєчасне подання або неподання відомостей, установлених цим Законом. Як випливає з норм оновленого п. 2 ч. 2 ст. 35 Закону № 1533, роботодавці зобов’язані подавати відомості про прийняття на роботу працівників (такими відомостями і є форма № 5-ПН).

Відповідно до оновленої з 01.01.2011 р. редакції

ст. 1653 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-Х за неподання відомостей, установлених Законом № 1533, зокрема відомостей про прийняття на роботу працівників передбачено накладення адміністративного штрафу на посадових осіб підприємства від 136 до 255 грн. (за повторне порушення протягом року — від 170 до 340 грн.).

Наостанок зазначимо, що всі перелічені форми звітів підписуються керівником підприємства, установи чи організації. Крім того, у звітах зазначаються прізвище, ініціали, посада і номер телефону виконавця.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі