Теми статей
Обрати теми

Щодо дотримання протиепідемічних заходів у навчальних закладах

Редакція ОП
Лист від 11.11.2011 р. № 1/9-824

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЩОДО ДОТРИМАННЯ ПРОТИЕПІДЕМІЧНИХ ЗАХОДІВ У НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ

Лист від 11.11.2011 р. № 1/9-824

(витяг)

 

<…>

У зв'язку із зростанням захворюваності на грип, гострі респіраторні інфекції та з метою здійснення належного контролю за станом здоров'я учнів, педагогів, дотримання санітарно-епідеміологічного режиму доручаємо місцевим органам управління освітою:

— забезпечити проведення профілактичної роботи та інформування учнів, батьків, працівників навчальних закладів про заходи, які необхідно здійснювати для запобігання виникнення захворювань;

— посилити контроль за дотриманням у навчальних закладах належного температурного режиму, санітарно-гігієнічних вимог, організації харчування учнів, вихованців;

— призупиняти навчально-виховний процес лише за приписом місцевих санітарно-епідеміологічних служб згідно з рішеннями відповідних органів місцевої виконавчої влади.

Для забезпечення виконання у повному обсязі програмового матеріалу під час оголошення карантину рекомендуємо керівникам органів управління освітою, навчальних закладів:

— застосовувати елементи дистанційного навчання при опрацюванні як теоретичного матеріалу, так і практичних завдань;

— створювати в школах консультаційні центри для навчання за індивідуальними планами;

— використовувати для проведення відкритих уроків навчальні програми регіонального телебачення тощо.

Звертаємо увагу на неприпустимість примусового відправлення вчителів у цей період у відпустки за власних рахунок. Вважаємо за доцільне під час карантину використати їх робочий час для підвищення рівня володіння інформаційно-комп'ютерними технологіями.

У разі призупинення навчально-виховного процесу негайно інформувати Міністерство за формою, що додається*.

* Указана форма не публікується. Прим. ред.

<…>

 

Заступник Міністра Б. Жебровський

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Карантин — не привід обмежувати трудові права вчителів

 

Із настанням холодної пори року МОНмолодьспорту в листі, що коментується, нагадало стосовно протиепідемічних заходів у навчальних закладах. У листі, що коментується, особливу увагу необхідно звернути на той факт, що під час карантину в навчальних закладах учителі продовжують здійснювати свою трудову діяльність. При цьому керівники цих закладів не мають права змушувати вчителів примусово брати відпустки без збереження заробітної плати у цей період.

Скоріше за все, таке роз’яснення пов’язано з тим, що у 2009 році під час тритижневого карантину фіксувалися непоодинокі випадки, коли керівники примусово відправляли вчителів у відпустки за власний рахунок. У 2009 році з метою вирішення такої ситуації КМУ було затверджено низку постанов, а Міносвіти надавалися роз’яснення щодо організації та оплати праці вчителів у період карантину. Більшість з листів Міносвіти є актуальними й на сьогодні.

Спочатку поговоримо про надання відпусток учителям у період карантину в навчальному закладі. Так, у листі Міносвіти від 02.11.2009 р. № 1/9-758 вказувалося, що у цей період планова відпустка або відпустка без збереження заробітної плати можуть надаватися вчителям тільки за їх бажанням.

Крім того, ст. 25 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР передбачено надання відпустки без збереження заробітної плати для догляду за дитиною віком до 14 років на період оголошення карантину на відповідній території матері або батьку дитини, бабі, діду чи іншим родичам, які фактично доглядають за такою дитиною, або особі, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, та одному із прийомних батьків. Така відпустка також надається за бажанням працівника.

Якщо ж учитель не виявив бажання взяти таку відпустку, він може продовжувати працювати. Так, у листі, що коментується, МОНмолодьспорту рекомендує вчителям у період карантину використовувати свій робочий час для підвищення рівня володіння інформаційно-комп’ютерними технологіями. Як зазначено в п.п. 5.2.1 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2011 — 2015 роки (далі — Галузева угода), періоди, впродовж яких у навчальних закладах не здійснюється навчальний процес (освітня діяльність) у зв’язку із санітарно-епідеміологічними, кліматичними чи іншими, не залежними від працівників обставинами, є робочим часом педагогічних та інших працівників. У зазначений час працівники залучаються до навчально-виховної, організаційно-методичної, організаційно-педагогічної роботи відповідно до наказу керівника закладу в порядку, передбаченому колективним договором та правилами внутрішнього трудового розпорядку.

Що стосується оплати праці у період карантину, то в спільному листі Міносвіти та ЦК Профспілки працівників освіти і науки від 02.11.2009 р. № 1/9-757| 02-8/437 з цього приводу рекомендовано звертатися до норм галузевих угод. Так, відповідно до п.п. 8.3.3 Галузевої угоди оплата праці вчителів у випадках, коли в окремі дні (місяці) заняття не проводяться з не залежних від них причин (епідемії, метеорологічні умови тощо), здійснюється у розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, з дотриманням при цьому умов чинного законодавства.

У контексті листа, що коментується, також доречно нагадати певні правила, яких слід дотримуватися з метою запобігання захворювання на грип та гострі респіраторні інфекції. Так, необхідно:

— уникати скупчень людей;

— користуватися одноразовими масками за необхідності, а також одноразовими паперовими серветками і рушниками у громадських місцях;

— регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання;

— повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми;

— мити руки.

 

Людмила БЄЛЄВЦОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі