Теми статей
Обрати теми

Оплата лікарняного по догляду за хворою старшою дитиною для працюючої жінки, яка перебуває у відпустці для догляду за молодшою дитиною до трьох років

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оплата лікарняного по догляду за хворою старшою дитиною для працюючої жінки, яка перебуває у відпустці для догляду за молодшою дитиною до трьох років

 

Тетяна РУДА, головний редактор

 

Працівниця підприємства 01.09.2011 р. достроково вийшла з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку на роботу на неповний робочий день (0,75 тривалості робочого дня). З 01.12.2011 р. по 08.12.2011 р. вона перебувала на лікарняному по догляду за хворою старшою дитиною (віком 7 років). Чи оплачується їй лікарняний листок у такому разі, і якщо так, то яким чином?

(м. Харків)

 

Згідно з чинним законодавством за бажанням жінки в період перебування її у відпустці для догляду за дитиною до досягненням нею трирічного віку вона може працювати на умовах неповного робочого часу. При цьому така жінка продовжує отримувати допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Відповідно до ст. 35 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240) допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі за потреби догляду за хворою дитиною віком до 14 років.

Допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років виплачується застрахованій особі з першого дня за період, протягом якого дитині за висновком лікаря необхідний догляд, але не більш як за 14 календарних днів (ч. 3 ст. 35 Закону № 2240).

Згідно з п.п. «б» п. 3.15 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров'я України від 13.11.2001 р. № 455, у разі якщо хворіє дитина, листок непрацездатності не видається у період перебування застрахованої особи у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Мінпраці у своєму листі від 17.07.2009 р. № 197/18/99-09 зауважило таке:

«Якщо хворіє дитина віком до трьох років, листок непрацездатності не видається по догляду за нею в період перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (п.п. «б» п. 3.15 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров'я України від 13.11.2001 р. № 455), оскільки в цей період жінка вже отримує гарантовану законодавством матеріальну виплату — допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Таким чином, жінці, яка працює в режимі неповного робочого часу в період перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, повинні видати листок непрацездатності в разі її тимчасової непрацездатності, а також у разі хвороби дитини віком до 14 років та оплатити його за місцем роботи виходячи з фактично нарахованої заробітної плати за відпрацьований час у розрахунковому періоді».

Тому в запитанні, що нами розглядається, працюючій жінці повинні видати лікарняний по догляду за хворою дитиною віком старше трьох років та оплатити його за місцем її роботи.

Розглянемо порядок розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності на числовому прикладі.

Приклад. Працівниця підприємства 01.09.2011 р. достроково вийшла з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку на роботу на неповний робочий день (0,75 тривалості робочого дня). З 01.12.2011 р. по 08.12.2011 р. вона перебувала на лікарняному по догляду за хворою старшою дитиною (віком 7 років).

Страховий стаж працівниці перевищує 8 років. Сума нарахованої заробітної плати за розрахунковий період (вересень — листопад 2011 року) з урахуванням роботи на умовах неповного робочого дня склала:

— за вересень — 1500 грн.;

— за жовтень — 1500 грн.;

— за листопад — 1650 грн.

Розрахунок середньої зарплати для визначення суми лікарняних потрібно здійснювати згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженим постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266).

Відповідно до п. 13 Порядку № 1266 у випадках, не пов'язаних із застосуванням підсумованого обліку робочого часу чи обліку робочого часу в годинах і встановлення неповного робочого часу в місяцях розрахункового періоду, за який обчислюється середня заробітна плата, або в періоді, за який виплачується допомога, для розрахунку страхових виплат та оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця застосовується середньоденна заробітна плата (дохід) за відпрацьований час або за один календарний день.

У разі коли робочий час підсумовується чи його облік ведеться в годинах, а також коли в місяцях розрахункового періоду, за який обчислюється середня заробітна плата, або в періоді, за який виплачується допомога, установлюється неповний робочий день, для розрахунку застрахованій особі допомоги по тимчасовій непрацездатності та оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця застосовується середньогодинна заробітна плата (п. 15 Порядку № 1266).

Оскільки працівниці було встановлено режим неповного робочого дня, то для визначення суми допомоги по тимчасовій непрацездатності необхідно визначити середньогодинну заробітну плату.

Середньогодинна зарплата становитиме:

(1500 + 1500 + 1650) : (132 + 126 + 132) = 11,92 (грн.).

Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності дорівнюватиме:

11,92 x 36 = 429,12 (грн.),

де 36 — кількість пропущених годин за період тимчасової непрацездатності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі