Теми статей
Обрати теми

Надання навчальної відпустки працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Надання Навчальної відпустки працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років

 

Наталія ГРЕЧКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Працівниця підприємства перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і працює на умовах неповного робочого часу. Вона водночас навчається заочно у вищому навчальному закладі. Чи має право така працівниця на оплачувану навчальну відпустку на період сесії?

(м. Харків)

 

Порядок надання відпусток регламентовано Законом України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504).

Згідно зі ст. 18 Закону № 504 за бажанням жінка у період перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (далі — «дитяча» відпустка) може працювати на умовах неповного робочого часу. При цьому вона продовжує одержувати допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Слід зазначити, що жінка може працювати на умовах неповного робочого часу як на підприємстві, що є її основним місцем роботи, так і на іншому підприємстві, тобто за сумісництвом. Про це вказано у листі Мінпраці від 05.06.2008 р. № 5305/0/14-08/06 (далі — лист № 5305).

У цьому листі зазначено, якщо жінка стає до роботи на умовах неповного робочого часу за посадою (професією), за якою вона працювала до «дитячої» відпустки і яка зберігається за нею на період перебування у такій відпустці, то окремий трудовий договір не укладається. У свою чергу, робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників (ст. 56 Кодексу законів про працю України, далі — КЗпП).

У запитанні читача не сказано, яким місцем роботи для працівниці є підприємство: основним місцем роботи або місцем роботи за сумісництвом.

Тому розглянемо два варіанти:

1. Підприємство, на якому працює працівниця на умовах неповного робочого часу, є її основним місцем роботи.

2. Підприємство, на якому працює працівниця на умовах неповного робочого часу, є її місцем роботи за сумісництвом.

1. Якщо жінка вийшла на роботу на умовах неповного робочого часу на підприємство, що є для неї основним місцем роботи, то вона має право на додаткову відпустку у зв’язку з навчанням на підставі ст. 15 Закону № 504 та ст. 216 КЗпП.

У цьому випадку працівниця повинна надати документи, які підтверджують її право на навчальну відпустку (довідку-виклик на сесію й заяву про надання їй додаткової відпустки у зв’язку з навчанням), а роботодавець зобов’язаний надати їй додаткову відпустку у зв’язку з навчанням тривалістю, зазначеною у довідці-виклику на сесію. На час такої відпустки за основним місцем роботи працівниці зберігається середня заробітна плата (ст. 217 КЗпП).

2. Чинним законодавством України не передбачена можливість надання оплачуваної навчальної відпустки жінці, яка перебуває у «дитячій» відпустці та вийшла на роботу на умовах неповного робочого часу на підприємство, що є її місцем роботи за сумісництвом. Такий висновок зроблено в листах Мінпраці № 5305 та від 16.05.2006 р. № 172/13/116-01 (далі — лист № 172).

У цьому разі працівниця, яка бажає скористатися правом на навчальну відпустку, може перервати «дитячу» відпустку за основним місцем роботи та піти в оплачувану навчальну відпустку.

У листі Мінпраці від 29.05.2007 р. № 126/13/133-07 зазначено, що чинним законодавством не передбачено підстав для відмови жінці в перериванні «дитячої» відпустки для отримання відпустки у зв’язку з навчанням, право на яку підтверджено довідкою-викликом на сесію. При цьому вона повинна подати відповідну заяву на ім'я керівника. На підставі цієї заяви має бути виданий відповідний наказ, що є підставою для припинення виплати допомоги. Аналогічним чином вона може до дня виповнення дитині трирічного віку знову оформити цю відпустку з виплатою допомоги по державному соціальному страхуванню. Відпустка для догляду за дитиною не подовжується на кількість днів, протягом яких жінка перебувала у навчальній відпустці.

У той час поки працівниця перебуватиме у навчальній відпустці, «дитячу» відпустку можуть оформити працюючі батько дитини, бабуся, дідусь або інші родичі, які фактично доглядатимуть за нею. Зазначеним особам «дитяча» відпустка надається на підставі довідки з місця роботи (навчання, служби) матері дитини про те, що вона вийшла на роботу до закінчення терміну цієї відпустки і виплату допомоги по догляду за дитиною їй припинено із зазначенням дати (ст. 20 Закону № 504).

Як зазначається у листі № 172, на період додаткової оплачуваної відпустки у зв'язку з навчанням, що надається за основним місцем роботи, на роботі за сумісництвом слід надавати відпустку без збереження заробітної плати згідно з п. 14 ст. 25 Закону № 504, яка надається в обов'язковому порядку працівнику-суміснику на термін до закінчення відпустки за основним місцем роботи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі