Теми статей
Обрати теми

Право працівниці, яка має двох дітей віком до 15 років, на компенсацію за невикористану додаткову відпустку при звільненні

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Право працівниці, яка має двох дітей віком до 15 років, на компенсацію за невикористану додаткову відпустку при звільненні

 

Наталія ГРЕЧКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Я — працівниця підприємства, перебуваю у відпустці для догляду за другою дитиною до трьох років. Моїй старшій дитині — 13 років. Не приступивши до роботи, я вирішила звільнитися з підприємства за власним бажанням.

Чи повинно підприємство виплатити мені при звільненні компенсацію за невикористані дні додаткової відпустки як працівниці, що має двох дітей віком до 15 років (10 календарних днів)?

(м. Харків)

 

Ні, права при звільненні на компенсацію додаткової відпустки як працівниці, що має двох дітей віком до 15 років, така жінка не має . Пояснимо чому.

Згідно зі ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) та ст. 1821 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) визначено, що жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка всиновила дитину, одинокій матері, батьку, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла дитину під опіку, надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 КЗпП).

Отже, із вищевикладеного свідчить, що для отримання додаткової оплачуваної відпустки терміном 10 календарних днів та не достатньо мати двох дітей віком до 15 років, а треба ще й працювати на підприємстві і виконувати свої трудові обов’язки. Із запитання дописувачки вбачається, що після народження дитини вона не приступила до виконання своїх трудових обов’язків, а перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Крім цього, п. 4 ст. 4 Закону про відпустки передбачено, що до соціальних відпусток належать:

— відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (ст. 18 Закону про відпустки);

— додаткова відпустка працівникам, які мають дітей (ст. 19 Закону про відпустки);

— відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами (ст. 17 Закону про відпустки);

— відпустка у зв'язку з усиновленням дитини (ст. 181 Закону про відпустки).

Зараз жінка перебуває в одній із вищезазначених соціальних відпусток, а саме для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, і не має права на отримання іншої соціальної відпустки.

Тому в разі звільнення з роботи під час перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, і не приступивши до роботи, права на виплату компенсації за додаткову соціальну відпустку дописувачка не має.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі