Теми статей
Обрати теми

Визначення посадових окладів лікарю-терапевту та лікарю-педіатру, які підвищують кваліфікацію

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Визначення посадових окладів лікарю-терапевту та лікарю-педіатру, які підвищують кваліфікацію

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України

 

Лікар-терапевт має вищу кваліфікаційну категорію за спеціальністю «Терапія», а лікар-педіатр — першу категорію за спеціальністю «Педіатрія». Як встановити посадові оклади таким фахівцям (лікарю-терапевту та лікарю-педіатру), якщо вони працюють та навчаються на піврічних курсах підвищення кваліфікації за спеціальністю «Загальна практика — сімейна медицина»?

(Дніпропетровська обл.)

 

Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я, зокрема лікарів загальної практики — сімейної медицини, визначені у спільному наказі Мінпраці та МОЗ «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення» від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Лікарям загальної практики — сімейної медицини посадові оклади встановлюються за першим пунктом посад, визначених п.п. 2.2.5 Умов № 308/519, тобто за 11 — 14-им тарифними розрядами Єдиної тарифної сітки залежно від кваліфікаційної категорії.

Крім того, лікарям, яких призначено на посади лікарів загальної практики — сімейних лікарів, протягом 3 років зберігається кваліфікаційна категорія за спеціальностями «Терапія», «Підліткова терапія», «Педіатрія», «Медицина невідкладних станів» та «Суднова медицина» (примітка 2 до п.п. 2.2.5 Умов № 308/519).

Атестуватися за спеціальністю «Загальна практика — сімейна медицина» лікарі можуть протягом 3 років роботи на цій посаді та після проходження курсів підвищення кваліфікації за цією спеціальністю. При цьому враховується стаж роботи та наявна кваліфікаційна категорія за такими лікарськими спеціальностями: «Терапія», «Підліткова терапія», «Педіатрія», «Медицина невідкладних станів» та «Суднова медицина» (абзац одинадцятий п.п. 3.11 наказу МОЗ «Про подальше удосконалення атестації лікарів» від 19.12.97 р. № 359).

Таким чином, лікаря-терапевта та лікаря-педіатра можна переводити на посаду лікаря загальної практики — сімейного лікаря з оплатою їх кваліфікаційних категорій за спеціальностями «Терапія» та «Педіатрія». За цей час такі лікарі проходять навчання за спеціальністю «Загальна практика — сімейна медицина» з подальшою атестацією за цією спеціальністю. При цьому кваліфікаційна категорія присвоюється з урахуванням стажу роботи на посадах лікаря-терапевта та лікаря-педіатра, а також на посаді лікаря загальної практики — сімейного лікаря до атестації за цією спеціальністю. Враховуючи, що у нашому випадку лікар-терапевт має вищу кваліфікаційну категорію за спеціальністю «Терапія», а лікар-педіатр — першу категорію за спеціальністю «Педіатрія», тому їх посадові оклади встановлюються відповідно за 14-им (терапевту) та 13-им (педіатру) тарифними розрядами, а після атестаціїза тарифними розрядами, що відповідатимуть присвоєним кваліфікаційним категоріям за спеціальністю «Загальна практика — сімейна медицина».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі