Теми статей
Обрати теми

Оплата періоду перебування працівника у відрядженні

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оплата періоду перебування працівника у відрядженні

 

Неля СИНЬКО, начальник відділу організації заробітної плати і вдосконалення законодавства з оплати праці Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці Міністерства соціальної політики України

 

З 13.05.2011 р. період перебування працівника у відрядженні оплачується відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, тобто дні відрядження оплачуються, як і всі інші робочі дні місяця.

Згідно з наказом керівника працівник перебував у службовому відрядженні з 10 по 13 травня 2011 року. Оскільки заробітна плата працівника з розрахунку на один день за травень 2011 року (136,84 грн.) більша, ніж його середній заробіток (115,25 грн.), то період відрядження оплачувався виходячи із зарплати працівника з розрахунку на один день за травень 2011 року.

У червні 2011 року працівника знову направили у відрядження. Як тепер ураховувати період перебування у відрядженні в попередніх місяцях для розрахунку оплати відрядження в поточному місяці?

(м. Харків)

 

Нагадаємо, що з метою впорядкування порядку оплати періоду перебування працівника у службовому відрядженні прийнято

Закон України «Про внесення змін до статті 121 Кодексу законів про працю України» від 19.04.2011 р. № 3231-VI (далі — Закон № 3231), що набрав чинності 13.05.2011 р.

Законом № 3231

унесено зміни до ст. 121 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), а саме:

— із

ч. 3 ст. 121 КЗпП вилучено слова «середній заробіток»;

ст. 121 КЗпП доповнено новою ч. 4 такого змісту: «Працівникам, яких направлено у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижче середнього заробітку».

Інакше кажучи, на сьогодні

КЗпП не містить обов'язкової умови про те, що за відрядженим працівником зберігається середня заробітна плата. З 13.05.2011 р. період перебування працівника у відрядженні оплачується відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, тобто дні відрядження оплачуються, як і всі інші робочі дні місяця. Якщо ж розмір заробітної плати за дні відрядження виявиться менше середнього заробітку працівника, розрахованого виходячи з виплат за два календарні місяці, що передують місяцю, в якому почалося відрядження, згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100, то в цьому випадку період перебування у відрядженні оплачується виходячи із середнього заробітку.

Вимога

абзацу другого п. 4 цього Порядку про те, що виплати за час, протягом якого за працівником зберігався середній заробіток (час перебування у щорічній відпустці, відрядженні, виконання державних та громадських обов'язків тощо), і допомога по тимчасовій непрацездатності не враховуються при обчисленні середньої заробітної плати за останні два місяці, на сьогодні поки що не приведено у відповідність до законодавства, що змінилося.

Отже, якщо дні відрядження оплачено за середнім заробітком, то ні ці суми, ні період відрядження не враховуватимуться при розрахунку середньої заробітної плати виходячи з двох місяців.

Якщо ж дні відрядження оплачуються виходячи із зарплати працівника згідно з трудовим договором, виплати за такий період ураховуються при розрахунку середньої заробітної плати за останні два місяці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі