Теми статей
Обрати теми

Фінансування оздоровлення дітей за рахунок коштів ФСС ТВП у 2011 році

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Фінансування оздоровлення дітей за рахунок коштів ФСС ТВП у 2011 році

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Що змінилося у 2011 році у механізмі оздоровлення дітей за рахунок Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності?

(м. Харків)

 

У 2011 році фінансування оздоровлення дітей у дитячих закладах оздоровлення (далі — ДЗО) за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФСС ТВП) регламентується

Порядком фінансування оздоровлення дітей застрахованих осіб у дитячих закладах оздоровлення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженим постановою правління ФСС ТВП від 25.02.2009 р. № 17 (далі — Порядок № 17), та постановою правління ФСС ТВП «Про затвердження граничних норм витрат на харчування, лікування та культурне обслуговування дітей, які є членами сімей застрахованих осіб, у дитячих закладах оздоровлення на 2011 рік» від 04.03.2011 р. № 17 (далі — постанова № 17).

Слід зазначити, що у зв’язку з набуттям чинності з 01.01.2011 р.

Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI до Порядку № 17 було внесено зміни постановою правління ФСС ТВП від 22.12.2010 р. № 31 (постанова набула чинності з 04.02.2011 р.). Зміни полягають у тому, що часткове фінансування ДЗО через страхувальника здійснюватиметься лише шляхом перерахування коштів робочим органом відділення ФСС ТВП страхувальнику на підставі наданої ним заявки згідно з додатком 1 до Порядку № 17. Таким чином, припиняється часткове фінансування ДЗО через страхувальника за рахунок нарахованих страхових внесків до ФСС ТВП (взаємозалік).

При цьому схеми фінансування оздоровлення дітей у 2011 році залишилися незмінними*. Так, відповідно до

пп. 2.1 — 2.4 Порядку № 17 фінансування оздоровлення дітей у ДЗО може здійснюватися такими способами:

1) ФСС ТВП перераховує кошти безпосередньо ДЗО або його власнику;

2) страхувальник самостійно придбаває путівки в ДЗО, а потім ФСС ТВП відшкодовує понесені витрати в межах установлених норм;

3) придбання путівки здійснює профспілкова організація (у тому числі первинна), а потім ФСС ТВП перераховує їй кошти, що частково покривають вартість путівки в межах затверджених норм;

4) закупівлю путівок у ДЗО здійснює ФСС ТВП за повну вартість, а потім застрахована особа відшкодовує 10 % вартості путівки.

* Особливості кожної схеми фінансування ФСС ТВП оздоровлення дітей у ДЗО детально розглянуто у статті «Оздоровлення дітей за путівками у 2010 році» // «ОП», 2010, № 12, с. 13 — 20.

Тепер про зміни, що відбулися.

1. Змінилася форма заявки на часткове фінансування оздоровлення дітей у ДЗО

(додаток 1 до Порядку № 17), яку подає страхувальник-роботодавець до ФСС ТВП.

2. За рахунок коштів ФСС ТВП може бути відшкодовано витрати на харчування, лікування та культурне обслуговування дітей, які є членами сім’ї застрахованих осіб, у ДЗО тільки в межах норм, затверджених

постановою № 17.

Зазначимо, що такі граничні норми витрат (на один людино-день) становлять:

на харчування дітей (у частині вартості набору продуктів харчування) — не більше 35 грн.;

на лікування та культурне обслуговування дітей — не більше 3 грн. з розрахунку на оздоровчу зміну.

Граничні норми на 2011 рік діють з 18.04.2011 р.

3. Як виняток, у 2011 році правлінням відділень ФСС ТВП дозволено приймати рішення щодо фінансування за рахунок коштів ФСС ТВП оздоровлення дітей застрахованих осіб у ДЗО з тривалістю оздоровчої зміни

не менше 14 днів (постанова правління ФСС ТВП від 04.03.2011 р. № 22). Нагадаємо, що згідно з п. 1.5 Порядку № 17 тривалість оздоровчої зміни, протягом якої дитина отримує послуги з оздоровлення та відпочинку, в ДЗО повинна становити не менше 21 дня.

4. Перерахування коштів страхувальнику здійснюється робочим органом відділення ФСС ТВП на підставі поданої ним заявки на часткове фінансування оздоровлення дітей у ДЗО виключно шляхом перерахування коштів на спеціально відкритий рахунок для зарахування страхових коштів (на той самий рахунок, на який ФСС ТВП здійснюється фінансування допомоги по тимчасовій непрацездатності; допомоги по вагітності та пологах та допомоги на поховання).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі