Теми статей
Обрати теми

Вік дитини та право на подарунок від ФСС ТВП

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Вік дитини і право на подарунок від ФСС ТВП

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

При проведенні перевірки дитячого садка працівниками Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності було встановлено порушення цільового використання, отримання і видачі новорічних подарунків дітям працівників за рахунок коштів Фонду. Фонд вважає неправомірним видачу у 2010 році новорічного дитячого подарунка працівнику, дитині якого виповнилося 14 років у грудні 2010 року.

Чи правомірні висновки Фонду, адже на дату складання списків щодо виділення новорічних подарунків дитині цього працівника ще не виповнилося 14 років?

Яка відповідальність передбачена у даному випадку?

(Київська обл.)

 

Механізм витрачання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФСС ТВП) на придбання дитячих новорічних подарунків страхувальників визначено

Порядком придбання та забезпечення дитячими новорічними подарунками дітей застрахованих осіб за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженим постановою правління ФСС ТВП від 25.10.2007 р. № 48 (далі — Порядок № 48).

При забезпеченні дитячими новорічними подарунками працівників за рахунок коштів ФСС ТВП необхідно чітко дотримуватися документального оформлення процедури і критеріїв, якими визначаються категорії працівників, що мають право на такі подарунки для дітей.

Так, відповідно до

п. 1.5 Порядку № 48 застрахована особа (батько, мати, усиновлювач, опікун/піклувальник) має право отримати в поточному році лише один новорічний подарунок за рахунок коштів ФСС ТВП на дитину, якій станом на 1 січня наступного календарного року не виповнилося 14 років.

Це означає: якщо дитині виповнюється 14 років 1 січня наступного року, то подарунок із ФСС ТВП у поточному році на неї вже отримати не можна. Як бачимо, дата складання списків дітей працівників на отримання подарунків значення не має.

Тому оскільки дитині застрахованої особи станом на 01.01.2011 р. уже виповнилося 14 років, то у 2010 році така застрахована особа не мала права на отримання новорічного подарунка за рахунок ФСС ТВП. Отже, висновки перевірки ФСС ТВП є цілком правомірними.

Відповідальність за порушення порядку використання страхових коштів ФСС ТВП передбачена

ст. 30 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Так, відповідно до

ч. 1 ст. 30 цього Закону страхувальник відшкодовує ФСС ТВП у повному обсязі неправомірно витрачену суму страхових коштів та/або вартість наданих соціальних послуг (у даному випадку це вартість новорічного подарунка) та сплачує штраф у розмірі 50 % такої суми.

Крім того,

ст. 1655 Кодексу України про адміністративні правопорушення на посадових осіб, винних у порушенні порядку використання коштів ФСС ТВП, може бути накладено адміністративний штраф у розмірі від 8 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (нмдг) (від 136 до 255 грн.), за повторне порушення протягом року — від 10 до 20 нмдг (від 170 до 340 грн.).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі