Теми статей
Обрати теми

Визначення базового місяця при проведенні індексації заробітної плати медсестри

Редакція ОП
Відповідь на запитання

ВИЗНАЧЕННЯ БАЗОВОГО МІСЯЦЯ ПРИ ПРОВЕДЕННІ ІНДЕКСАЦІЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ МЕДСЕСТРИ

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, начальник відділу політики доходів та подолання бідності Міністерства соціальної політики України

 

Для працівника, який обіймає посаду молодшої медичної сестри стаціонарного відділення лікарні (4-й тарифний розряд ЄТС), до січня 2010 року при проведенні індексації заробітної плати базовим місяцем був жовтень 2008 року.

У грудні 2009 року працівнику нараховано: оклад — 744 грн., нічні — 79,69 грн.

У січні 2010 року нарахування склали: оклад — 869 грн., нічні — 96,68 грн., святкові — 59,13 грн.

Чи зміниться базовий місяць для такого працівника при підвищенні заробітної плати в січні 2010 року?

(м. Львів)

 

При проведенні індексації заробітної плати працівників необхідно керуватися

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Пунктом 2 Порядку № 1078

визначено, що індексації підлягає оплата праці працівників підприємств, установ, організацій, що включає плату за виконану роботу відповідно до тарифних ставок (окладів), відрядних розцінок, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Згідно

п. 5 Порядку № 1078 базовим місяцем при розрахунку індексу споживчих цін вважається місяць, в якому відбувається підвищення доходів громадян за рахунок постійних складових. Грошові доходи, отримані за цей місяць, не індексуються. З наступного за базовим місяця для проведення подальшої індексації розраховується наростаючим підсумком новий індекс споживчих цін до перевищення порога індексації 101 %. При цьому сума збільшення грошових доходів має перевищувати суму індексації, яку могло бути нараховано за відповідний місяць.

Оскільки в нашому випадку в січні 2010 року відбулося збільшення заробітної плати за рахунок підвищення розміру посадового окладу і доплати за роботу в нічний час, сума підвищення заробітної плати 141,99 грн. (869 + 96,68) - (744 + 79,69)) перевищила суму можливої індексації 126,02 грн. (823,69 х 15,3 : 100). Отже, у такому разі січень 2010 року вважається базовим місяцем при проведенні індексації заробітної плати.

Оплата за роботу у святкові дні при визначенні базового місяця, на наш погляд, не повинна враховуватися, оскільки вона не має ознаки постійного характеру виплати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі