Теми статей
Обрати теми

У студентів, які є дітьми-сиротами і перебувають у шлюбі, залишається право на державну допомогу

Редакція ОП
Відповідь на запитання

У студентів, які є дітьми-сиротами і перебувають у шлюбі, залишається право на державну допомогу

 

Ольга ГАРАЩУК, головний спеціаліст Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

Чи мають право на державну допомогу студенти, які є дітьми-сиротами, та студенти з числа дітей-сиріт у випадку, коли вони перебувають у шлюбі?

(м. Київ)

 

Правовідносини, пов’язані з наданням матеріальної, соціальної та правової допомоги дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, а також особам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, регулюються

Конституцією України, Законом України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. № 2342-IV (далі — Закон № 2342), постановою Кабінету Міністрів України «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226 тощо.

Зокрема, гарантії щодо державного забезпечення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, віком до вісімнадцяти років та осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, передбачені

ст. 8 Закону № 2342. Так, для цієї категорії осіб передбачено право на повне державне забезпечення в навчальних закладах при продовженні навчання до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів.

Відповідно до

ст. 1 Закону України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 р. № 2402-III дитиною-сиротою вважається дитина, в якої померли чи загинули батьки. Дитиною є особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно з законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше.

Отже, якщо особа (в нашому випадку — студент), яка має статус дитини-сироти, набула обов’язків подружжя (одружилася), на неї поширюється дія

Сімейного кодексу України (далі — СКУ).

Але

СКУ не містить обмежень щодо позбавлення особи статусу дитини при виникненні у неї прав та обов’язків подружжя. Адже і в значенні СКУ особа до досягнення нею повноліття вважається дитиною. А в разі втрати нею батьків вона і після реєстрації шлюбу не позбавляється статусу дитини-сироти.

Таким чином, поширення дії

СКУ на дітей-сиріт, які перебувають у шлюбі, не обмежує дію інших нормативно-правових актів щодо соціального захисту зазначеної категорії осіб.

Про це свідчить і

ст. 36 СКУ. Шлюб не може бути підставою для обмеження прав та свобод, встановлених Конституцією і законами України, для осіб, що перебувають у шлюбі.

Досягнення повноліття одруженою особою, яка є дитиною-сиротою, також не позбавляє її прав і гарантій, передбачених законодавством. При цьому вона лише набуває статусу особи з числа дітей-сиріт.

До категорії осіб із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, належать особи віком від 18 до 23 років, в яких у віці до 18 років померли або загинули батьки, та особи, які були віднесені до дітей, позбавлених батьківського піклування.

Норми вищезазначених нормативно-правових актів, як і норми

СКУ, не містять обмежень щодо прав і гарантій осіб, статус яких визначений вище, у разі їх одруження, народження в них дітей.

Таким чином,

при вирішенні питань соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають у шлюбі, мають дітей, слід керуватися положеннями вищезазначених нормативно-правових актів щодо соціального захисту цієї категорії осіб.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі