Теми статей
Обрати теми

Зміна назви спеціальної школи-інтернату: як бути з оплатою праці персоналу

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Зміна назви спеціальної школи-інтернату: як бути з оплатою праці персоналу

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці і нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України

 

Назву «Спеціальна загальноосвітня І — ІІІ ступенів школа-інтернат для дітей з наслідками поліомієліту та церебральними паралічами» було змінено на назву «Спеціальна загальноосвітня І — ІІІ ступенів школа-інтернат для дітей з порушенням опорно-рухового апарату».

Як має здійснюватись оплата праці керівного, педагогічного, адміністративно-господарського та обслуговуючого персоналу з урахуванням зміни назви школи? Чи зберігається за таким персоналом право на підвищення посадових окладів, зокрема за працівниками з числа адміністративно-господарського, обслуговуючого та навчально-допоміжного персоналу?

(м. Харків)

 

Перш за все слід зазначити, що зміна назви загальноосвітнього навчального закладу зі «Спеціальна загальноосвітня I — III ступенів школа-інтернат для дітей з наслідками поліомієліту та церебральними паралічами» на «Спеціальна загальноосвітня I — III ступенів школа-інтернат для дітей з порушенням опорно-рухового апарату» є врегулюванням, приведенням назви закладу до вимог чинних нормативно-правових актів. Зокрема, до норм, визначених

Положенням про спеціальну загальноосвітню школу (школу-інтернат) для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, затвердженим наказом МОН України від 15.09.2008 р. № 852.

Ураховуючи те, що й попередня, і нова назви закладу передбачають роботу в цьому закладі з дітьми, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, умови оплати праці працівників закладу не повинні підлягати зміні.

На сьогодні умови оплати праці працівників загальноосвітніх навчальних закладів, зокрема спеціальних, визначені

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом МОН України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Відповідно до

п. 29 Інструкції № 102 керівним працівникам, діяльність яких безпосередньо пов’язана з навчально-виховним процесом, педагогічним працівникам та помічникам вихователів загальноосвітніх навчальних закладів для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, посадові оклади (ставки заробітної плати) підвищуються на 25 відсотків.

Згідно з

п. 31 Інструкції № 102 працівникам із числа адміністративно-господарського, обслуговуючого та навчально-допоміжного персоналу (крім помічників вихователя) закладів освіти, які за характером роботи безпосередньо спілкуються з учнями, вихованцями спеціальних закладів, посадові оклади підвищуються на 15 — 25 відсотків. Перелік спеціальних закладів викладений у додатку 5 до Інструкції № 102, яким передбачені й спеціальні заклади для дітей з наслідками поліомієліту та церебральними спастичними паралічами.

Слід зазначити те, що

Інструкція № 102 застосовується лише в частині, яка не суперечить чинним законодавчим та нормативно-правовим актам, а також те, що згідно з нормами Конституції України не дозволяється прийняття актів, які б погіршували існуючі умови оплати праці працівників. Отже, вважаємо, що посадові оклади працівників із числа адміністративно-господарського, обслуговуючого та навчально-допоміжного персоналу (крім помічників вихователя) спеціальної загальноосвітньої I — III ступенів школи-інтернату для дітей з порушенням опорно-рухового апарату, які за характером роботи безпосередньо спілкуються з учнями, мають підвищуватися на 15 — 25 відсотків.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі