Теми статей
Обрати теми

Чи підтверджує право на ПСП посвідчення батька багатодітної сім’ї?

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Чи підтверджує право на ПСП посвідчення батька багатодітної сім’ї?

 

Алла ШУШМАН, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Працівник, який утримує трьох дітей, одна з яких є дитиною його дружини від першого шлюбу та має інше прізвище, а двоє — їх спільні діти. Чи має право такий працівник на зменшення нарахованої зарплати на податкову соціальну пільгу на підставі п.п. 169.1.2 Податкового кодексу, якщо він має посвідчення, що підтверджує статус багатодітного батька?

(м. Севастополь)

 

Порядок застосування податкової соціальної пільги (далі — ПСП) встановлено Податковим кодексом України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПК). Пунктом 4.4 ПК передбачено, що встановлення і скасування пільг платникам податків здійснюються відповідно до ПК Верховною Радою України, а також Верховною Радою Автономної Республіки Крим, сільськими, селищними, міськими радами у межах їх повноважень, визначених Конституцією та законами України.

Отже, право на застосування ПСП встановлено ПК.

У свою чергу, посвідчення чоловіка, що засвідчує статус батька багатодітної сім’ї видається згідно з постановою КМУ від 02.03.2010 р. № 209. Цю постанову прийнято відповідно до п. 5 розд. I Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей» від 19.05.2009 р. № 1343-VI. Це посвідчення дає право на отримання пільг згідно із Законом України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 р. № 2402-III. Так, багатодітна сім'я згідно з цим Законом — це сім'я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує.

Отже, посвідчення, яке засвідчує статус батька багатодітної сім’ї, призначено на інші цілі, ніж набуття права на застосування ПСП.

Разом з тим батько трьох дітей, одна з яких є дитиною його жінки від першого шлюбу, таки має право на ПСП згідно з п.п. 169.1.2 ПК у розмірі 1411,50 грн. (470,50 грн. х 3) (див. роз’яснення спеціалістів Державної податкової служби України на с. 19).

Для цього він повинен надати такі документи:

— заяву про застосування ПСП;

— копію свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей) або документа із зазначенням відомостей про батька дитини в Книзі реєстрації актів цивільного стану, чи документів, які підтверджують вік дитини (дітей), затверджені відповідним органом країни, в якій іноземна фізична особа — платник податку постійно проживав (проживала) до прибуття в Україну;

— копії свідоцтва про шлюб та свідоцтва про смерть (якщо із заявою звертається вдова або вдівець);

— копію паспорта;

— документ, який підтверджує спільне проживання чоловіка з дітьми, — довідка з ЖЕК.

Додамо, що граничний розмір доходу для отримання ПСП одному з батьків збільшується кратно кількості дітей (1320 грн. х 3 = 3960 грн.), а другому — лише на рівні 1320 грн. Тобто батько зможе використати право на збільшення граничного розміру доходу кратно кількості дітей лише у разі, якщо мати не працює або не користується такою можливістю щодо збільшення граничного доходу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі