Теми статей
Обрати теми

Звільнення вагітної жінки, яка працює за строковим трудовим договором

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Звільнення вагітної жінки, яка працює за строковим трудовим договором

 

Наталія МАХОНІНА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

За строковим трудовим договором на період перебування основного працівника у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку було прийнято працівницю.

Чи маємо право звільнити нову працівницю, якщо вона надала листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами, а основний працівник планує приступити до роботи?

(м. Харків)

 

Одразу ж зазначимо, що посада жінки, яка знаходиться у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, не є вакантною, тому прийняття працівників на цю посаду можливе

тільки за строковим трудовим договором (ч. 2 ст. 23 КЗпП) на період до виходу з відпустки для догляду за дитиною основного працівника. Про це йшлося у листі Мінпраці від 10.03.2011 р. № 78/06/186 -11.

Коли термін дії строкового трудового договору закінчується, то працівника звільняють з роботи на підставі

п. 2 ст. 36 КЗпП в останній робочий день перед виходом основного працівника.

Однак у нашому випадку працівниця, яку прийнято за строковим трудовим договором, надала листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами. Отже, звільнення такої працівниці має свої особливості.

Нагадаємо, що відповідно до

ч. 3 ст. 184 КЗпП звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років — ч. 6 ст. 179 КЗпП), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням. Обов’язкове працевлаштування зазначених жінок здійснюється також у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору.

На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але

не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору, а не з дня звільнення.

Отже, якщо працівниця, прийнята за строковим трудовим договором, надала листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами, то власник або уповноважена ним особа зобов’язані попередити працівницю, що після закінчення строкового трудового договору вона не буде допущена до роботи та на період пошуку підходящої роботи може перебувати вдома. Така працівниця повинна буде прийти на підприємство, коли з’явиться можливість її працевлаштувати для продовження роботи (при працевлаштуванні на цьому підприємстві) або для одержання трудової книжки і розрахунку по заробітній платі (при працевлаштуванні на іншому підприємстві).

Як бачимо, на власника покладено обов’язок працевлаштування вагітної працівниці на цьому ж підприємстві або іншому

відповідно до її фаху. При цьому розрив у часі між звільненням і працевлаштуванням у цьому випадку не допускається.

З цього випливає, що звільнення жінок, зазначених у ч. 3 ст. 184 КЗпП, у зв’язку із закінченням строку трудового договору можливе лише за умови, якщо жінка відмовляється від працевлаштування за фахом без поважних причин. У такому випадку її звільняють на підставі п. 2 ст. 36 КЗпП, навіть якщо після закінчення строку трудового договору пройшов певний час. Практичні рекомендації з цього приводу наведені у листі Мінпраці від 15.04.2011 р. № 3961/0/14-11/10.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі